Skip to content
Home » Στον ΟΗΕ για την μπάλα που έπεσε από τη Δυτική Όχθη στο Ισραήλ

Στον ΟΗΕ για την μπάλα που έπεσε από τη Δυτική Όχθη στο Ισραήλ

    Στον ΟΗΕ για την μπάλα που έπεσε από τη Δυτική Όχθη στο Ισραήλ

    Published

    Στον ΟΗΕ για την μπάλα που έπεσε από τη Δυτική Όχθη στο Ισραήλ

    Published
    Μια ιστορία με παιδιά και την μπάλα τους που έχασαν στη Δυτική Όχθη στο Ισραήλ, είναι αληθινή ή αποκύημα προπαγάνδας που ανθεί και στις δύο πλευρές του φράχτη;

    Απρόσμενη κατάληξη είχε μια στραβοκλοτσιά που έριξε ένας μικρός Παλαιστίνιος παίζοντας με τους φίλους του μπάλα στο χωριό Καφρ Σουρ της Δυτικής Όχθης πριν από μια δεκαετία.

    Εδάφη στα δυτικά του «χωριού του βράχου» –αυτό σημαίνει η ονομασία του χωριού στα αραβικά– είχαν καταληφθεί από τις ισραηλινές αρχές προκειμένου να ανεγερθεί φράχτης ασφαλείας.

    Ο Αμίρ, το μεγαλύτερο από τα παιδιά της παρέας, ήταν ο ατσούμπαλος, όπως λέγαμε παίζοντας στις αλάνες. Κλότσησε την μπάλα μακριά, πέρασε τα συρματοπλέγματα και αναπαύθηκε σε έναν στρατιωτικά ελεγχόμενο χώρο.

    Δεν μπορούσαν να πάνε εκεί να την αναζητήσουν. Τη ζήτησαν και δεν τους επιστράφηκε από τους βλοσυρούς στρατιώτες, όπως γράφτηκε στα διεθνή ΜΜΕ, οι οποίοι σε κάποιες αναφορές έπαιζαν προκλητικά με αυτήν.

    Κάποιος μεγαλύτερος τα προέτρεψε να απευθυνθούν στον τότε γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν μέσω επιστολής που απέστειλαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με αυτή ζητούσαν να τους δώσουν πίσω την μπάλα τους.

    Ο Ιμάρ Ζίμπντα, κοινοτάρχης του Καφρ Σουρ, μίλησε στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Ma’an, το οποίο εντόπισε την παρέα των παιδιών. Αυτά εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Ο κοινοτάρχης τόνισε ότι στην κατειλημμένη έκταση επεκτείνεται ο εποικισμός Ισραηλινών εβραίων στον οικισμό Σαλίτ, στα δυτικά του Καφρ Σουρ.

    Έχασαν την μπάλα, θα χάσουν και τα εδάφη τους, σύμφωνα με το Ma’an.

    Έχει περάσει μια δεκαετία και δεν έχουμε μάθει αν τα παιδιά πήραν πίσω τον δερμάτινο θησαυρό του παιχνιδιού τους για τον οποίο έγραψαν στον ΟΗΕ

    Από τότε έχει περάσει μια δεκαετία και δεν έχουμε μάθει αν τα παιδιά πήραν πίσω τον δερμάτινο θησαυρό του παιχνιδιού τους. Από τότε όμως όλο και λιγότερα παιδιά παίζουν μπάλα στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Είτε δεν έχουν την ανεμελιά είτε τραυματίστηκαν ή δεν υπάρχουν στη ζωή, θύματα ενός αδυσώπητου πολέμου.

    Ο πόλεμος είναι εξίσου σκληρός και στο πεδίο της προπαγάνδας. Και αυτό διότι μπαίνουν ψύλλοι στ’ αυτιά για την αυθεντικότητα της ιστορίας των παιδιών. Την εξιστόρησε ένας τοπικός άρχοντας και το πρακτορείο τη διάνθισε με φωτογραφίες των παιδιών ενώ παίζουν με μπάλα. Προφανώς βρήκαν άλλη μπάλα, επομένως γιατί να ζητήσουν να τους επιστραφεί με επιστολή μάλιστα στον ΟΗΕ;

    Παράλληλα, η επιστολή αυτή είναι γραμμένη σε ένα πολιτικό περιβάλλον πίεσης από τους ισραηλινούς εποικισμούς, ενώ στη διατύπωσή της έχει πολύ «ώριμα» για παιδιά που παίζουν στοιχεία, όπως η δήλωση για τα δικαιώματά τους – όταν παίζουν τα παιδιά ζητούν απλώς πίσω την μπάλα που έχασαν και δεν κάνουν αναφορές σε δικαιώματα.

    Επιπλέον ήταν μια ιστορία που έμοιαζε με το στόρι σε διαφημιστικό σποτ ισραηλινής εταιρείας τηλεπικοινωνιών. Το σλόγκαν της ήταν «όλοι θέλουμε απλώς να διασκεδάσουμε» και σε μια πολεμική εκδοχή της είχε παρουσιαστεί με τους στρατιώτες να παίζουν με δακρυγόνα.

    Είναι αλήθεια ή ψέματα; Λοιπόν; Ο καθένας μας να κρατήσει το κομμάτι που του αρέσει περισσότερο.

    banner_300_250
    Picture of Θανάσης Καραμπάτσος
    Ο Θανάσης Καραμπάτσος είναι δημοσιογράφος – ιστορικός

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Μέση Ανατολή ολυμπιακοί αγώνες μόναχο short stories gr
    Short

    Η ματωμένη Ολυμπιάδα του Μονάχου και μια επανάσταση στη Μέση Ανατολή

    Η Κατερίνα Ζωιτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου συνεχίζει την αφήγησή της στο Short Stories για το ντοκιμαντέρ σχετικά με μια επανάσταση στη Μέση Ανατολή, το οποίο ποτέ δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας του τρομοκρατικού χτυπήματος στην Ολυμπιάδα του Μονάχου το 1972

    Ανάφη shorts stories γατες παιδια
    Short

    Τα παιδιά και οι γάτες που άλλαξαν την Ανάφη

    Ο καθηγητής πληροφορικής Νίκος Παπανικολάου εξιστορεί στο Short Stories πώς μαθητές Γυμνασίου στην Ανάφη έγιναν παράδειγμα για τους κατοίκους ενώ ήρθαν αντιμέτωπα με την κρατική αδιαφορία στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων