Skip to content
Home » Tο έργο που δεν πρόλαβα να χαρίσω στον Στέλιο Φαϊτάκη

Tο έργο που δεν πρόλαβα να χαρίσω στον Στέλιο Φαϊτάκη

  Tο έργο που δεν πρόλαβα να χαρίσω στον Στέλιο Φαϊτάκη

  Published

  Tο έργο που δεν πρόλαβα να χαρίσω στον Στέλιο Φαϊτάκη

  Published
  Ο ζωγράφος Φίκος ανακαλεί στη μνήμη του, για λογαριασμό του Short Stories, την πρώτη φορά που είδε τον Στέλιο Φαϊτάκη να ζωγραφίζει και μοιράζεται την ιστορία πίσω από το έργο του «Ninja»

  Είδα για πρώτη φορά τον Στέλιο Φαϊτάκη να ζωγραφίζει σε ένα φεστιβάλ γκραφίτι που κάνανε στις εργατικές πολυκατοικίες της Πειραιώς, κάπου το 2002(;). Πήγα με τον ενθουσιασμό του πιτσιρικά γκραφιτά ενώ οι συμμετέχοντες, Impe, Woozy, Jasone, Bizare (=Φαϊτάκης), κλπ., ήταν τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής γκραφίτι σκηνής.

  Είχα και μια φτηνή φωτογραφική με φιλμ και εκστασιασμένος από το υπερθέαμα έβγαζα ότι έβλεπα. Κάπου έχω ένα άλμπουμ με όλες αυτές τις φωτογραφίες, μεταξύ των οποίων εμφανίζεται και ο Στέλιος, ο οποίος κοιτάζει από τον τρίτο όροφο στης σκαλωσιάς προς τα κάτω κάποιον που του μιλούσε —στο φιλμ αποτυπώθηκε με μια κάπως αστεία γκριμάτσα.

  Χρόνια αργότερα, το 2015, η γκαλερί που τον εκπροσωπούσε τότε, και με την οποία ήμουν σε επικοινωνία, με ενημέρωσε πως η δουλειά μου άρεσε πολύ στον Στέλιο και ήθελε να με γνωρίσει. Έτσι γνωριστήκαμε. Μου άρεσε πολύ η αύρα του και εκτίμησα ιδιαίτερα τη μετριοφροσύνη του, παρά τα καλλιτεχνικά του επιτεύγματα και επιτυχίες. Μπορώ να πω πως γίναμε φίλοι. Είχαμε τακτική επαφή και τον επισκεπτόμουν στο σπίτι/εργαστήρι του, καθώς είχα πάντα αγωνία να δω τα νέα του έργα.

  Στην τέχνη του με εντυπωσίαζαν πολλά πράγματα, και κάθε φορά που τον επισκεπτόμουν ανακάλυπτα και νέα.

  Ένα ήταν το γεγονός ότι ενώ η δουλειά του ήταν ξεκάθαρα σύγχρονη, η ζωγραφική διαδικασία που ακολουθούσε ήταν εντελώς παραδοσιακή/Βυζαντινή: σχέδιο, ωχρό υπόστρωμα, γραψίματα, προπλασμοί, κλπ.

  Άλλο ήταν τα άπειρα μικροσκοπικά σχεδιάκια με τα οποία δοκίμαζε και ανακάλυπτε νέες συνθέσεις που, όπως μου εξήγησε, βασίζονταν στη γεωμετρία και κάποιους μαθηματικούς τύπους. Θυμάμαι πως τότε σκέφτηκα: Ουάου. Αυτός ο τύπος δεν είναι απλά πολύ καλός. Είναι σε άλλο επίπεδο.

  Έστω και καθυστερημένα εκπλήρωσα το δικό μου κομμάτι και παρουσιάζω το έργο που μου ζήτησε στην έκθεση που του αφιερώσαμε. Ελπίζω να του αρέσει

  Σε κάποια φάση τον ρώτησα πως θα μπορούσα να αγοράσω ένα έργο του -κάτι μικρό σε χαρτί, καθώς η τσέπη μου δε θα σήκωνε κάτι μεγαλύτερο. Μου πρότεινε να κάνουμε ανταλλαγή, ώστε να έχει κι αυτός κάτι δικό μου. Είχα ήδη σκεφτεί τι θα ήθελα: Ένα πορτραίτο του Ελ Γκρέκο. Έτσι θα είχα έναν από τους αγαπημένους μου ζωγράφους, ζωγραφισμένο από έναν άλλο από τους αγαπημένους μου ζωγράφους.

  Του άρεσε η ιδέα.

  Εσύ; Έχεις κάποια προτίμηση; Τον ρώτησα.

  -Χμμ… τι να μου ζωγραφίσεις… Νίντζα! Μου απάντησε με μεγάλο ενθουσιασμό και το γνωστό του χαμόγελο.

  Δυστυχώς, κάποιους μήνες ύστερα και ενώ ήταν σε φάση να το ξεκινήσει, του έκατσε μια ατομική από το πουθενά (όπως μου είχε γράψει) και ταυτόχρονα η υγεία του επιδεινώθηκε, οπότε και το πρότζεκτ πάγωσε.

  Έστω και καθυστερημένα, εκπλήρωσα το δικό μου κομμάτι και παρουσιάζω το έργο που μου ζήτησε στην έκθεση που του αφιερώσαμε. Ελπίζω να του αρέσει.

  Τώρα περιμένω κι απ’ αυτόν το πορτραίτο του Ελ Γκρέκο, όπως ήταν η συμφωνία.

  Ας μου το στείλει με ένα όνειρο.

  •••

  Το έργο του Φίκου περιλαμβάνεται στην έκθεση Θητεία στην Γκαλερί Roma έως τις 01.06.2024, σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Γιώργου Μυλωνά.

  Ninja (Acrylic and gold and silver leaf on canvas, 103x73cm), 2024

   

  banner_300_250
  Picture of Φίκος
  Ο Φίκος είναι ζωγράφος

  Πορτρέτο
  Πάρις Ταβιτιάν

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES

  Ίνγκμπερτ Μπρουνκ γλύπτης νάξος
  Short

  Ο Γερμανός γλύπτης που αγάπησε τη Νάξο

  Ο Γερμανός γλύπτης Ίνγκμπερτ Μπρουνκ, ο οποίος επέλεξε να ζει στη Νάξο εδώ και 40 χρόνια και να δουλεύει με ναξιώτικο μάρμαρο, γράφει στο Short Stories για όσα τον μάγεψαν στο κυκλαδίτικο νησί