Skip to content
Home » Το ταξίδι μου στον ποταμό Αχέροντα

Το ταξίδι μου στον ποταμό Αχέροντα

    Το ταξίδι μου στον ποταμό Αχέροντα

    Published
    O Αργύρης Μπακιρτζής (βαρκάρης), η Σμαράγδα Αδαμοπούλου (Μαρία) και ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης (Νίκος) σε μια σκηνή της ταινίας «Αχέροντας» της Κωνσταντίνας Παπαδοπούλου

    Το ταξίδι μου στον ποταμό Αχέροντα

    Published
    O Αργύρης Μπακιρτζής (βαρκάρης), η Σμαράγδα Αδαμοπούλου (Μαρία) και ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης (Νίκος) σε μια σκηνή της ταινίας «Αχέροντας» της Κωνσταντίνας Παπαδοπούλου
    Η Μάτα Κούρτη, σεναριογράφος της ταινίας «Αχέροντας», γράφει στο Short Stories για την αναπάντεχη επίσκεψή της στον ποταμό Αχέροντα που γέννησε το σενάριο μιας ταινίας για τις ανθρώπινες σχέσεις και για τη ζωή και τον θάνατο

    Το σενάριο της ταινίας μικρού μήκους Αχέροντας γεννήθηκε ύστερα από μια επίσκεψή μου στην περιοχή. Ήταν Αύγουστος. Ο μεγάλος δρόμος με κίνηση. Το κλιματιστικό και η ταχύτητα στο αμάξι ανεβασμένα.

    Σε μια απόφαση στιγμής θέλησα να βρεθώ στην ηρεμία ενός επαρχιακού δρόμου. Πρώτη επιλογή μια έξοδος που θα με οδηγούσε στον ποταμό Αχέροντα. Το GPS –ανεξήγητο πώς– με έβγαλε αρχικά σε ένα άλλο χωριό. Έτσι έμαθα πως υπάρχει και τόπος που λέγεται Τύρια (στην πρώτη συλλαβή ο τόνος), ένα χωριό στα Γιάννενα.

    Όμως τίποτε δεν πτοεί έναν αποφασισμένο ταξιδιώτη και τον συνταξιδιώτη του. Μέσα από δοκιμές και λάθη βρεθήκαμε στον ποταμό Αχέροντα.

    Ήταν μια δροσερή ανακούφιση να βρίσκεσαι πλάι στο νερό, εκεί στις εκβολές, στο χωριό Αμμουδιά. Δεν έχασα την ευκαιρία να φωτογραφίσω το τοπίο.

    Μέσα από την κάμερα εντόπισα τις βάρκες να γεμίζουν με κόσμο. Δεν το σκέφτηκα πολύ, ανεβήκαμε και εμείς. Η βενζινοκίνητη βάρκα ξεκίνησε να κυλάει στον ποταμό. Ο βαρκάρης –με τα βαθουλωμένα μάτια, το σκαλισμένο από τον ήλιο μελαμψό πρόσωπο και το ατίθασο μαλλί– έμοιαζε να είχε αφήσει μια μακρινή εποχή για να μας συναντήσει σε έναν μοντέρνο κόσμο όπου οι ψυχές ακόμη ταξιδεύουν.

    Η μηχανή σταμάτησε στα μισά του ποταμού. Ησυχία. Τα χελωνάκια έπαιζαν το παιχνίδι νερό-ξηρά, τα πουλιά μας περιεργάζονταν, μα σαν ένιωθαν τα βλέμματά μας πετούσαν για παρακάτω. Το επιβλητικό τοπίο, σε συνδυασμό με τον αρχαίο μύθο, που το αγκαλιάζει, μου μετέφερε μια ξεχωριστή αύρα.

    Βαθιά πίσω στον χρόνο ο Αχέροντας ήταν το πέρασμα στον άλλο κόσμο. Ήξερα πως βαπτίστηκε από τη λέξη ἄχος που σημαίνει λύπη. Αχέρων σημαίνει χωρίς χαρά. Κάτι μεταφυσικό θαρρείς σε πλημμυρίζει καθώς πλέεις στα νερά του ποταμού. Ανταμώνεις εδώ τον δρόμο προς τον Άδη, προς τον άλλον κόσμο… Ο ψυχοπομπός Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα και κάθε ψυχή ταξίδευε δίνοντας έναν συμβολικό οβολό στον βαρκάρη.

    Είμαι ανάμεσα σε δυο κόσμους σκέφτηκα. Μες στην ησυχία του τοπίου, πάνω στη βάρκα, ένιωσα έντονη επιθυμία να αποχαιρετήσω και τις δικές μου ψυχές

    Ο δικός μας βαρκάρης μιλούσε εκείνο το απόγευμα για τον δρόμο προς τον Άδη και ταυτόχρονα φώτιζε το πόσο όμορφη είναι η ζωή κάθε που μας έδειχνε ένα κομμάτι της πανίδας και της χλωρίδας του μαγικού τόπου.

    Είμαι ανάμεσα σε δυο κόσμους σκέφτηκα. Μες στην ησυχία του τοπίου, πάνω στη βάρκα, ένιωσα έντονη επιθυμία να αποχαιρετήσω και τις δικές μου ψυχές. Να τις αφήσω ελεύθερες να πετάξουν προς την αιωνιότητα. Το έκανα με όλη μου τη δύναμη. Ταυτόχρονα με τα μάτια μου προσπαθούσα να αγκαλιάσω το μεγαλείο της φύσης.

    Σκέφτηκα πόσο πανανθρώπινο είναι να πενθείς, να σου λείπει κάποιος για πάντα. Ξεπερνάει χώρες, γλώσσες και λαούς. Ποιοι περνάνε από εδώ και δίνουν σήμερα οβολό στον βαρκάρη; Ποιοι επιθυμούν να τιμήσουν τους νεκρούς τους μέσα από τον μύθο;

    Κάπως έτσι, μέσα σε νερά που μονίμως κυλούν και κάποτε μπλέκονται αρμονικά με το αλάτι της θάλασσας, σαν να θέλουν να γίνουν δάκρυ γλυφό, αποφάσισα να γράψω μια ιστορία για ένα ζευγάρι που φτάνει στον Αχέροντα με ματιά εξερευνητή.

    Η Μαρία και ο Νίκος ψάχνουν κάτι στον ποταμό, έχουν τις δικές τους προσδοκίες από την εκδρομή. Ο θεατής ανακαλύπτει σταδιακά την ιστορία. Οι χαρακτήρες βρίσκονται εκεί, ανάμεσα σε δύο κόσμους. Ψάχνουν τον ίδιο τους τον εαυτό, καθώς γνωρίζουν έναν νέο τόπο.

    Εξάλλου στον Αχέροντα χωράνε και η ζωή και ο θάνατος. Η διάθεση για εκδρομή αλλά και η ραστώνη του καλοκαιριού. Η διάθεση του σταματώ εδώ ή συνεχίζω.

    Οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη. Οι απώλειες γεννούν συχνά δύο πραγματικότητες, αφήνουν ένα πριν και ένα μετά. Μια ιστορία για τις ανθρώπινες σχέσεις είχε μόλις φυτευτεί στο μυαλό μου. Δεν θα την άφηνα να μένει σπόρος, ειδικά σε ένα τόσο γόνιμο, παραποτάμιο μέρος.

    Τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού βρήκαν τον δρόμο τους για τη μεγάλη οθόνη διά χειρός Κωνσταντίνας Παπαδοπούλου.

    •••

    Η ταινία Αχέροντας, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Παπαδοπούλου και σενάριο Μάτας Κούρτη,  πραγματοποίησε πανελλήνια πρεμιέρα στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας συμμετέχοντας στο Εθνικό Σπουδαστικό Διαγωνιστικό Τμήμα και απέσπασε Ειδική Μνεία. Θα βρίσκεται διαθέσιμη και διαδικτυακά κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ εδώ.

    banner_300_250
    Picture of Μάτα Κούρτη
    Η Μάτα Κούρτη είναι σεναριογράφος και διδάσκει κινηματογράφο σε ενήλικες και παιδιά.

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Φεστιβάλ Δράμας Τερζόπουλος shortstoriesgr
    Short

    Ήμουν ο πρώτος εθελοντής στο Φεστιβάλ Δράμας

    Ο Βασίλης Τερζόπουλος, επικεφαλής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος Short and Green του DISFF, θυμάται για λογαριασμό του Short Stories την πρώτη φορά που προσφέρθηκε να εργαστεί ως εθελοντής στο Φεστιβάλ Δράμας

    Natasha Blatsiou_άκου το ποτάμι
    Short

    Άκου το ποτάμι, έχει να σου πει πολλές ιστορίες

    Η Νατάσσα Μπλάτσιου μιλάει στο Short Stories για τις σκέψεις και τις αγωνίες που την οδήγησαν στη δημιουργία του «Άκου το ποτάμι», το οποίο συμμετέχει στο Τμήμα Podcast του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης