Skip to content
Home » Τρεις αυγουστιάτικες μέρες στην κοιλάδα των Καλάς στο Πακιστάν

Τρεις αυγουστιάτικες μέρες στην κοιλάδα των Καλάς στο Πακιστάν

    Τρεις αυγουστιάτικες μέρες στην κοιλάδα των Καλάς στο Πακιστάν

    Published

    Τρεις αυγουστιάτικες μέρες στην κοιλάδα των Καλάς στο Πακιστάν

    Published
    Η Ευαγγελία Μίχου γράφει στο Short Stories για τα τρία συγκλονιστικά μερόνυχτα που πέρασε με τους Καλάς στο Πακιστάν τον Αύγουστο του 2018

    Αύγουστος του 2018. Μόλις πριν από έναν χρόνο άνοιξαν τα σύνορα του Πακιστάν για τους δυτικούς τουρίστες. Είμαστε η μόνη ελληνική ομάδα που διασχίζουμε τη χώρα.

    Το πρώτο που νιώθω είναι η αίσθηση συγγένειας. Το Ισλαμαμπάντ είναι «ελληνικό δημιούργημα» του γραφείου Κ. Δοξιάδη, όταν ο πρωτοπόρος πολεοδόμος προσπάθησε να πραγματοποιήσει το όραμά του για την «πόλη του μέλλοντος».

    Μπαίνοντας στο Εθνολογικό Μουσείο έρχομαι φάτσα με τον Μεγαλέξανδρο σε μια τοιχογραφία. Πρώτο το όνομά του στη λίστα κληρονομιάς του Πακιστάν, μεταξύ των 16 «Μεγάλων» που πέρασαν από τη γη του.

    Τριάντα χιλιόμετρα από το Ισλαμαμπάντ αισθάνομαι σε δικό μου τόπο. Τάξιλα και τρεις αρχαίες πόλεις. Εκεί που υποδέχτηκαν με δώρα τον Μεγαλέξανδρο, δηλώνοντας υποταγή. Και γεννήθηκε ένας νέος πολιτισμός από τη συνεύρεση του ινδικού βουδισμού με την ελληνική τέχνη. Η τέχνη της Γκαντάρα. Στο μουσείο ξεχωρίζει μια Αφροδίτη και νομίσματα με την απεικόνιση των Ελλήνων ηγεμόνων της περιοχής από το 305 π.Χ. έως το 50 μ.Χ.

    Στο Ζουλιάν μου χαμογελάει ένας σγουρομάλλης απολλώνιος Βούδας, στην πρώτη του ανθρωπομορφική απεικόνιση. Περπατώ στην ελληνιστική Σιρκόπ με το ιπποδάμειο σύστημα ρυμοτομίας. Στο Νταρμαραζίκ χαζεύω δύο δικέφαλους αετούς σε μια στούπα, από την αποτυχημένη διδασκαλία του Απόστολου Θωμά.

    Διασχίζοντας το «πέρασμα του Ινδού ποταμού» βρίσκομαι, θαρρώ, στο μακεδονικό στρατόπεδο της Μπαρικότ. Στα ερείπια των Βαζίρων και των Ώρων βλέπω τη σκόνη των υπερασπιστών τους που καταφεύγουν στην Άορνο Πέτρα. Εκεί απ’ όπου ούτε όρνις μπορούσε να περάσει, αλλά Αυτός πέρασε.

    Διάβαση του Μακάντ, ανάβαση στο πέρασμα Λοβάρι, κατάβαση στην κοιλάδα των Καλάς. Και σκέφτομαι τι στο καλό γύρευε ένας Μακεδόνας εδώ, πριν από 2.500 χρόνια. Και δεν χωράει στο μυαλό μου πώς πέρασε με ολάκερο ασκέρι.

    Διασχίζουμε ένα εχθρικό τοπίο. Οι ρόδες του τζιπ σύρριζα στο γκρεμό, οι άλλες χαϊδεύουν τα βράχια, όταν μια γέφυρα μας περνάει σε άλλον κόσμο. Στον κόσμο των Καλάς.

    Γυναίκες με ολοκέντητα σουσούτ, σε ανάμνηση της περικεφαλαίας που φόρεσε στην αρχηγό τους ο Ισκαντέρ. Άντρες με chitral μας υποδέχονται σαν συγγενείς

    Πολύχρωμες, αγέρωχες γυναίκες με ολοκέντητα σουσούτ (shushut), σε ανάμνηση της περικεφαλαίας που φόρεσε στο κεφάλι της αρχηγού τους ο Ισκαντέρ για τη γενναιότητά τους. Άντρες με chitral ολόιδιο με την καυσία των Μακεδόνων στρατιωτών, σαν να ζωντάνεψαν από τις τοιχογραφίες του μακεδονικού τάφου στον Άγιο Αθανάσιο, μας υποδέχονται σαν συγγενείς μόλις «πιάνουν» δυο τρεις ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιούν κι αυτοί.

    Από τους ελάχιστους σε όλο το ταξίδι που δεν ρώτησαν τι είμαστε. Μέχρι και Γιαπωνέζα με είχαν ρωτήσει αν είμαι. Οι νέες γενιές, αποκλεισμένες από τον δυτικό κόσμο, δεν είχαν ιδέα πώς είναι οι άλλες φυλές. Οι Καλάς, στη δική τους απομόνωση, κρατούν αναλλοίωτα έθιμα, θρησκεία, γλώσσα. Δεν τους νοιάζει τι βγάζουν τα τεστ DNA. Το υποστηρίζει ο πολιτισμός τους.

    Από το ξενοδοχείο Alexander Post μας παραλαμβάνει ο δάσκαλος για ξενάγηση στο μειονοτικό σχολείο που έχτισε και συντηρεί η Ελλάδα. Το ίδιο και το «μαιευτήριο» όπου, εκτός από τις λεχώνες, απομονώνονται οι γυναίκες όταν έχουν περίοδο.

    Στο νεκροταφείο συνυπάρχουν αρχαίοι κιβωτιόσχημοι ξύλινοι τάφοι με ίδιους σύγχρονους. Στον Ναό της Τζάστακ (Εστία;) σκαλισμένοι με παγανιστικά σύμβολα κίονες, ξυλόγλυπτα κριάρια και απομεινάρια της φωτιάς από χόρτα και ξύλα του βουνού, μαζεμένα τελετουργικά από αγόρια για τις γιορτές σοδειάς Uchao, με βάζουν βαθιά στον χρόνο και αφήνω ένα κλαδάκι για τους θεούς (μας;) Ντι Ζάου (Δίας Ζεύς), Μπαλομάιν (Απόλλωνας), Φροτάιτ (Αφροδίτη).

    «Το ξεφάντωμα, στης νύχτας το λαμπάδιασμα με χορούς κυκλωτικούς κι άλλο τόσο ελεύθερους» μας περνάει σε διονυσιακή διάσταση, με χορούς κυκλικούς, ομαδικούς, πίνοντας το κρασί τους και σιγοτραγουδώντας: «Kι είτε με τις αρχαιότητες είτε με ορθοδοξία, των Eλλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλο γαλαξία».

    Έναν γαλαξία στην αστερόσκονη του οποίου βυθίστηκα τρία συγκλονιστικά μερόνυχτα.

    banner_300_250
    Picture of Ευαγγελία Μίχου
    Η Ευαγγελία Μίχου είναι συνταξιούχος σύμβουλος επιχειρήσεων

    Κεντρική φωτογραφία
    Δήμητρα Στασινοπούλου

    MORE STORIES

    Μπέρρυ Ναχμίας Καστοριά «Κραυγή για το Αύριο» Mihou_Berry Nahmias shortstoriesgr
    Short

    Αναμνήσεις από την Μπέρρυ Ναχμίας στην Καστοριά

    Η Ευαγγελία Μίχου παρουσιάζει στο Short Stories δύο επιστολές του πατέρα της με αναμνήσεις του από τη γνωριμία του με την Μπέρρυ Ναχμίας, επιζήσασα του Άουσβιτς και συγγραφέα του βιβλίου «Κραυγή για το αύριο»

    Evangelia Michou_Ματσάγγου_istories-radiofonou-kai-ta-tsigara-matsangou
    Short

    Ιστορίες ραδιοφώνου και τα τσιγάρα Ματσάγγου

    Η Ευαγγελία Μίχου μοιράζεται μέσω του Short Stories ραδιοφωνικές ιστορίες και ιστορίες τσιγάρων, που περιστρέφονται γύρω από το χωριό Κορησός Καστοριάς και τις κληροδότησε ο πατέρας της Τάσος Μίχος