Skip to content
Home » Άλμα στο κενό: Πέφτοντας από τα 1.500 μέτρα

Άλμα στο κενό: Πέφτοντας από τα 1.500 μέτρα

    Άλμα στο κενό: Πέφτοντας από τα 1.500 μέτρα

    Published

    Άλμα στο κενό: Πέφτοντας από τα 1.500 μέτρα

    Published
    Ο Κωνσταντίνος Οροκλός γράφει στο Short Stories για τη γεμάτη κινδύνους ενασχόλησή του με το BASE wingsuit, τη ναυαρχίδα του αλεξιπτωτισμού, με αφορμή την ομιλία του στο Athens Science Festival στις 18 Απριλίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

    Ενα άλμα στα 450 μ. καταλήγει σε τραυματισμό. Ένα άλμα στα 1.500 μ. σε θάνατο. Ένας  στους 60 πεθαίνει – 15-25 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο. «Μπαίνουν μέσα» όπως λέμε εμείς. Αυτά ήταν τα νούμερα που γνώριζα όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με το BASE jumping. Παρά την τεράστια επικινδυνότητα ασχολήθηκα. To base jumping είναι η extreme μορφή της ελεύθερης πτώσης, αφού πηδάς από σταθερά σημεία χωρίς εφεδρικό αλεξίπτωτο. Και το BASE wingsuit είναι το ιερό δισκοπότηρο των δυο σπορ.

    Η ελεύθερη πτώση είχε ήδη σταματήσει να ταΐζει το τέρας μέσα μου και έψαχνα καινούργιες προκλήσεις.

    Για να σε δεχτούν σε κάποια σχολή BASE jumping έπρεπε να έχεις πάνω από 200 άλματα από αεροπλάνο και πάνω από δυο χρόνια στην πλάτη. Είχα πάνω από τα διπλά άλματα και μια δεκαετία στην πλάτη. Οπότε δεν δυσκολεύτηκα να κλείσω μια θέση στο επόμενο «σχολείο», το καλοκαίρι του 2012 .

    Το σχολείο θα ξεκίναγε με επίγεια εκπαίδευση στην Αυστρία. Άλματα από γέφυρα στην Κροατία, άλματα από ψηλό βράχο στην Ιταλία. Ήταν από τα πιο γεμάτα ταξίδια σε  συγκινήσεις από μια ετερόκλητη ομάδα επτά μαθητών, πέντε εθνικοτήτων και τριών εκπαιδευτών.

    Το σχολείο τελειώνει με απόλυτη επιτυχία. Έξι άλματα από γέφυρα και τέσσερα από βράχο. Πλέον ο δρόμος μου ως BASE jumper είναι ανοιχτός και ανυπομονώ να «φορτώσω» άλματα στην Ελλάδα.

    Είναι μόλις το 16ο άλμα μου, όταν τα στατιστικά μου χτύπησαν την πόρτα. Σε ένα άλμα από μια ανεμογεννήτρια το αλεξίπτωτό μου δεν λειτούργησε σωστά. Χτύπησα με πολλά χιλιόμετρα και χωρίς έλεγχο στη βάση της ανεμογεννήτριας.

    Δεν έχασα τις αισθήσεις μου, παρόλο που ο πόνος ήταν εντυπωσιακά εξωπραγματικός. Κατάλαβα όμως –αφού γνώριζα αρκετά από προηγούμενους τραυματισμούς– ότι η αποθεραπεία του θα ήταν μακριά. Και άγνωστο ήταν εάν θα έφτανε πότε στο 100%.

    Ξυπνώντας μετά το πρώτο χειρουργείο, με μια σιδηροκατασκευή να εξέχει από τη λεκάνη μου και αφόρητους πόνους, κατάλαβα ότι δεν ήμουν άτυχος

    Το ασθενοφόρο ήρθε σχετικά γρήγορα, αλλά κάθε λεπτό μου φάνταζε αιώνας. Ο πόνος κλιμακωνόταν ανά δευτερόλεπτο. Παρέμενα στην ίδια θέση με το πρόσωπο στην άσφαλτο αδυνατώντας να γυρίσω καν ανάσκελα.

    Η μαγνητική έδειξε συντριπτικό κάταγμα στο ιερό οστό και οι γιατροί απορούσαν πώς δεν είχα κόψει τη μηριαία αορτή (αυτό ισοδυναμεί με θάνατο εντός τέταρτου).

    Ξυπνώντας μετά το πρώτο χειρουργείο, με μια σιδηροκατασκευή να εξέχει από τη λεκάνη μου και αφόρητους πόνους, κατάλαβα ότι δεν ήμουν άτυχος. Ήξερα τα ρίσκα, οπότε δεν έκλαψα την τύχη μου, δεν γκρίνιαξα. Μόνο  αγκάλιασα τη μοίρα μου με όσο χαμόγελο μπορούσα να βγάλω. Αρχική εκτίμηση ήταν ότι θα μπορούσα να περπατήσω ξανά σε τέσσερις πέντε μήνες.

    Δυστυχώς –και λυπάμαι που το λέω– στο κρατικό νοσοκομείο δεν θα είχα αίσιο τέλος. Πρώτον γιατί έπεσα πάνω στις απεργίες των γιατρών και δεύτερον εξαιτίας της έλλειψης πόρων. Οπότε αναγκαστικά πήγα σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

    Ύστερα από αλλά δυο χειρουργεία και έναν μήνα συνολικά στα νοσοκομεία μεταφέρθηκα σπίτι όπου και έμεινα κλινήρης για άλλες 45 ημέρες.

    Στους τεσσερισήμισι μήνες ήμουν ήδη μέσα σε αεροπλάνο και στους πεντέμισι σε μια γέφυρα για το 17ο BASE άλμα μου. Αν θα σταματούσα το BASE, ήθελα να είναι από επιλογή δική μου και όχι από ένα ατύχημα.

    Τελικά όχι μόνο δεν σταμάτησα, αλλά επιπλέον από το 2016 πίνω από το ιερό δισκοπότηρο  και το απολαμβάνω όσο τίποτε.

    Η Βαλχάλα μπορεί να περιμένει λίγο ακόμη…

    •••

    Το Athens Science Festival 2024 διοργανώνεται στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (16-21.04) με κεντρικό σύνθημα Tales of change. Οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν πραγματικές Ιστορίες αλλαγής μέσα από τα νέα συναρπαστικά αφηγήματα της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

    banner_300_250
    Picture of Κωνσταντίνος Οροκλός
    O Κωνσταντίνος Οροκλός είναι skydiver/base jumper/wingsuit flyer

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Γιώργος Πολίτης Νοσοκομείο Σωτηρία- του ποδοσφαιριστή shortstories
    Short

    Ένα κομμάτι ξύλο στον βρόγχο του ποδοσφαιριστή

    Ο πνευμονολόγος Γιώργος Πολίτης εξιστορεί στο Short Stories ένα δύσκολο περιστατικό που κλήθηκε να αντιμετωπίσει περίπου πριν από σαράντα χρόνια, ως νεαρός επιμελητής στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία»

    1000ROCKING BAND shortstories
    Short

    Ένας Έλληνας ροκάρει σε μια μπάντα 1.000 μελών

    Ο Κώστας Μαυρουδής, μέλος του μεγαλύτερου συγκροτήματος, του Rockin’1000, μοιράζεται με το Short Stories την εμπειρία του να παίζει ζωντανά πάνω στη σκηνή μαζί με άλλους 999 μουσικούς και τραγουδιστές