Skip to content
Home » News » Έτσι στήριξα το πρώτο River Party στο Νεστόριο

Έτσι στήριξα το πρώτο River Party στο Νεστόριο

  Έτσι στήριξα το πρώτο River Party στο Νεστόριο

  Published

  Έτσι στήριξα το πρώτο River Party στο Νεστόριο

  Published
  Ο Θανάσης Κυριακού, κοινοτάρχης Νεστορίου το 1982, εξιστορεί πώς ένα γλέντι μιας ομάδας νέων από την Αμερική έγινε success story

  Οταν ήρθα εδώ το ’82, με εκλέξανε πρόεδρο της κοινότητος. Αυτοδημιούργητος ήμουν, το δέχτηκα. Ούτε έσοδα ούτε τίποτα δεν είχε το Νεστόριο από 36.000 στρέμματα δάση και δύο λατομεία. Από το λατομείο 2.000, 3.000, 5.000 δραχμές τον χρόνο στα τιμολόγια, στα δάση επίσης κάτι χειρότερο. Εγώ ήμουν και λίγο μπιζναδόρος (γέλια) και άλλαξα τελείως τα πράγματα.

  Επειδή έχουμε πολλούς Αμερικάνους, τα καλοκαίρια έρχονταν και πήγαιναν τα παιδιά στο ποτάμι και κολυμπούσαν, έτρωγαν και κάνα ψάρι. Μια ομάδα παιδιών κάθε Δεκαπενταύγουστο εκεί έκανε ένα γλεντάκι. Έβγαζαν κάνα πενηντάρι χωρίς καμιά άλλη προβολή.

  Το ’82 λοιπόν ήρθε ένας νεαρός (σ.σ.: ο Δημήτρης Κουτσομύτης) και μου λέει:

  – Πρόεδρε, θέλουμε να μας ενισχύσετε με χρήματα, θα κάνουμε μια εκδήλωση κάτω στο φράγμα (είχαμε ένα μικρό φράγμα, τα παιδικά μας χρόνια εκεί τα περάσαμε).

  – Δεν υπάρχει τίποτα, αλλά αυτά που μου τα λες να τα κάνεις μια αίτηση και θα την παρουσιάσω στο κοινοτικό συμβούλιο.

  Πραγματικά, κάνει την αίτηση την ίδια μέρα. Απευθύνομαι στο κοινοτικό συμβούλιο στο Νεστόριο. Μου είπαν να το αφήσω: «Δεν έχουμε παράδες». «Εντάξει» τους είπα, «αλλά θα σας κάνω μια πρόταση. Θα πάνε τα παιδιά –αυτά ξέρουν– να ψωνίσουν μέχρι ενάμισο εκατομμύριο για λογαριασμό της κοινότητας και θα παρακολουθήσουμε την εκδήλωση». Την έθεσα σε ψηφοφορία και πέρασε κατά πλειοψηφία η πρότασή μου.

  Πήγαν, ψώνισαν και μου ’φεραν τιμολόγια 1.200.000. Εν τω μεταξύ δεν είχανε όργανα, ένα συγκρότημα από το Άργος Ορεστικό, ούτε ρεύμα ούτε τίποτα. Πιο κάτω είχαμε ένα αντλιοστάσιο και βάλαμε ένα καλώδιο.

  Είπα: «Θα παρακολουθήσω κι εγώ την εκδήλωση» και πραγματικά το έκανα. Έβλεπα την προσέλευση των νέων, τρέχανε. Εν τω μεταξύ δεν υπήρχε ούτε δρόμος ούτε τίποτα, κατσάβραχα κατέβαιναν.

  Ύστερα άρχισα να κουβαλάω όλες τις μεγάλες φίρμες της Ελλάδος με πολλά χρήματα. Μου φεύγανε 60 με 70 εκατομμύρια σε αυτά τα συγκροτήματα

  Το βγάλανε River Party. Έτυχε να πιάσω τον μπελά μου με τους δημοσιογράφους τότε:

  ­– Πού βρήκες το όνομα αυτό; Είναι αμερικάνικο.

  – Κι εμένα δεν μ’ αρέσει τόσο πολύ, όμως δεν το αλλάξαμε. Θα ιδεί ο χρόνος τι θα πει.

  Όταν τελείωσε το γλέντι της πρώτης μέρας (ήταν διήμερη εκδήλωση, Σαββατοκύριακο), έρχονται και μου παραδίδουν ενάμισο εκατομμύριο. Το παρέδωσα στο κοινοτικό συμβούλιο και τους λέω: «Είδατε, κάναμε το κέφι των παιδιών και επιπλέον βγάλαμε και 300.000. Κάποια τρύπα θα βουλώσουμε. Αλλά από εδώ και πέρα τον πρώτο λόγο τον έχουμε εμείς». Όταν είπαν «δεν είναι δική μας δουλειά», τους λέω: «Όχι, δική μας δουλειά είναι. Της αυτοδιοίκησης».

  Πραγματικά η πρώτη μου δουλειά τον άλλο χρόνο ήταν να υποβάλω μια αίτηση στη ΔΕΗ να μου περάσουν ρεύμα. Είχα μια ομάδα εθελοντών που με στηρίζανε. Καθημερινώς δουλειές, διαμόρφωση της κοίτης του Αλιάκμονα – σκουπιδότοπος ήταν εκεί. Και το κάναμε. Τον δεύτερο χρόνο έφερα τον Λουκιανό Κηλαηδόνη με την Άννα Βαγενά. Πολύ ωραία περάσαμε, πολύ περισσότερη κίνηση.

  Ύστερα άρχισα να κουβαλάω όλες τις μεγάλες φίρμες της Ελλάδος με πολλά χρήματα. Μου φεύγανε 60 με 70 εκατομμύρια σε αυτά τα συγκροτήματα. Και το River Party από το μηδέν το παρέδωσα όταν έφυγα το ’90 με 180 εκατομμύρια τζίρο.

  Ποια επιχείρηση και σήμερα ακόμα κάνει τέτοιο τζίρο σε ένα Σαββατοκύριακο; Γινόταν μια πολιτεία εκεί, με σκηνές, με πράγματα. Ήταν πρωτότυπη πραγματικά.

  Ο δήμος δεν τους πρόσεξε. Μετά όσο πήγαινε το River Party κατέβαινε στον τζίρο, είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν παθητικό. Την πούλησαν την επιχείρηση σε μια μεγάλη επιχείρηση των Αθηνών. Το δούλεψαν κάνα τρία χρόνια κι αυτοί έχασαν.

  banner_300_250
  Θανάσης Κυριακού
  Ο Θανάσης Κυριακού ήταν πρόεδρος της Κοινότητας Νεστορίου επί χρόνια

  Αφήγηση στον
  Θανάση Καραμπάτσο

   

  Κεντρική φωτογραφία
  Αρχείο του River Party

   

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE SHORT STORIES