Skip to content
Home » Ξεφάντωμα στη Φολέγανδρο και το μικρό πράσινο λεωφορείο

Ξεφάντωμα στη Φολέγανδρο και το μικρό πράσινο λεωφορείο

    Ξεφάντωμα στη Φολέγανδρο και το μικρό πράσινο λεωφορείο

    Published
    Εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1990 στην Πούντα της Φολεγάνδρου. Διακρίνεται το μικρό πράσινο λεωφορείο που είχε την καλύτερη θέση στην τελετή εορτασμού της επετείου

    Ξεφάντωμα στη Φολέγανδρο και το μικρό πράσινο λεωφορείο

    Published
    Εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1990 στην Πούντα της Φολεγάνδρου. Διακρίνεται το μικρό πράσινο λεωφορείο που είχε την καλύτερη θέση στην τελετή εορτασμού της επετείου
    Η Άννα Φλώρου θυμάται για λογαριασμό του Short Stories τον πρώτο της διορισμό το 1989 σε σχολείο στη Φολέγανδρο και τον μοναδικό τρόπο διασκέδασης εκείνα τα χρόνια στο νησί

    Η πρώτη φορά που δούλεψα σε σχολείο ήταν το 1989 στη Φολέγανδρο. Ήταν Νοέμβρης και εγώ ήμουν 23 χρόνων. Χάραμα, στις 3.30 περίπου, αποβιβάστηκα, η μοναδική επιβάτιδα, στο έρημο λιμάνι στη Φολέγανδρο, κουβαλώντας μια βαλίτσα μεγαλύτερη από εμένα.

    Μια αχνή λαμπίτσα έριχνε το ασθενικό φως της στα τσιμέντα του λιμενοβραχίονα. Και πάνω που αναρωτιόμουν από πού να φύγω τώρα, Χριστέ κι Απόστολε, πώς βρέθηκα εδώ, ένα αγροτικό μου αναβόσβησε τα φώτα. Μια γυναικεία φωνή με προέτρεψε να ρίξω τη βαλίτσα στην καρότσα και να μπω στο αμάξι. Με υποδέχτηκαν η διευθύντρια του σχολείου και κάποιος φιλότιμος κάτοικος της Χώρας.

    Όταν ξημέρωσε όλα μου φάνηκαν καλύτερα. Ύστερα από τις πρώτες ημέρες γνωριμίας με συναδέλφους, παιδιά και κατοίκους, μετά το πρώτο σοκ της εγκατάστασής μου σε σπίτι χωρίς τρεχούμενο νερό και με τουαλέτα εκτός σπιτιού, ρώτησα πώς διασκεδάζουν εκεί.

    Τίποτε δεν υπήρχε να δίνει σημάδια τέτοιας ζωής. Η απάντηση με άφησε με μια μεγάλη απορία. Αλλά πολύ σύντομα υιοθέτησα κι εγώ με απίστευτη λαχτάρα το ξεφάντωμα… «Παίρνουμε το λεωφορείο και κατεβαίνουμε στο Καραβοστάσι όταν έρχεται το πλοίο της γραμμής».

    Πρώτη πρώτη περίμενα στην Πούντα να ξεκινήσει το σαν από ελληνική ταινία, πράσινο, μικρό λεωφορείο που τσουλούσε στον στριφογυριστό δρόμο, ανάμεσα στο σκληρό πέτρινο τοπίο και ένωνε τη Χώρα με το λιμάνι.

    Άλλες φορές κάναμε το μικρό μας ταξίδι μέσα σε έναν σκληρό ήλιο –ακόμη και τον χειμώνα. Άλλες μες στην αντάρα και σε πυκνή χαμηλή νέφωση. Τα τζάμια του, θολά και βρόμικα, τις ημέρες με βροχή έκαναν το σκηνικό αγγελοπουλικό. Τα σκούπιζα για να βλέπω καλύτερα. Αλλά ορατότης μηδέν!

    Οι μεταλλικές του λαβές κρύες και υγρές τον χειμώνα. Όταν άρχιζε να καλοκαιριάζει πύρωναν σαν κάρβουνα αναμμένα. Τα καθίσματα ήταν μαύρα δερμάτινα, τσακισμένα και φθαρμένα. Και ο οδηγός; Όσο κι αν προσπαθώ, μου είναι αδύνατον να φέρω στη μνήμη μου το πρόσωπό του.

    Η μόνη μας αγωνία ήταν να μην έχει μποφόρ μεσοπέλαγα. Γιατί το πλοίο μπορεί να μην έφτανε. Και ήταν η μοναδική γέφυρα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο

    Λες και το πράσινο λεωφορείο δεν είχε οδηγό, ήξερε τις ώρες, τις ημέρες και τον δρόμο και πήγαινε εκεί που λαχταρούσαμε.

    Οι πιο συναρπαστικές αφίξεις του πλοίου ήταν τα χαράματα. Κάποιες νύχτες δύσκολες αποφασίζαμε δύο τρία άτομα να υποδεχτούμε το πλοίο και ό,τι μας έφερνε.

    Συνήθισα και το ασθενικό φως της λάμπας, την απόλυτη σιωπή, τις μαύρες χειμωνιάτικες νύχτες. Όταν άρχιζε να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα ο σκούρος όγκος του, τότε ξεκινούσε η φασαρία (τρόπος του λέγειν).

    Άναβε η μηχανή κάποιου ξεχασμένου φορτηγού, έτρεχε κάποιος να πιάσει τους κάβους, έπεφτε η μπουκαπόρτα, κατέβαιναν ένα αυτοκίνητο και δύο τρεις νυσταγμένοι επιβάτες. Κι εμείς πάλι μες στο πράσινο λεωφορείο που βογκώντας στην ανηφόρα μας γύριζε στη Χώρα.

    Η μόνη μας αγωνία ήταν να μην έχει μποφόρ μεσοπέλαγα. Γιατί το πλοίο μπορεί να μην έφτανε. Γιατί αυτό το πλοίο ήταν η μοναδική γέφυρα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Ερχόταν το ταχυδρομείο, έφταναν οι εφημερίδες με μπαγιάτικα νέα, εμφιαλωμένο νερό, τρόφιμα και πού και πού άνθρωπος ντόπιος και σπάνια ξένος.

    Αυτή ήταν η σημαντικότερη έξοδος της εβδομάδας. Δις. Όταν είχε απαγορευτικό εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, πράγμα που τον χειμώνα γινόταν συχνά, μας έπιανε αγωνία. Και η λαχτάρα για τον έξω κόσμο γινόταν πιο μεγάλη.

    Το μικρό πράσινο λεωφορείο σε τέτοιες περιπτώσεις δεν ξεκινούσε καθόλου. Αποχωρούσαμε απογοητευμένοι από την Πούντα, αφού χαζεύαμε με παράπονο το ανταριασμένο Αιγαίο.

    banner_300_250
    Picture of Άννα Φλώρου
    Η Άννα Φλώρου είναι εκπαιδευτικός

    Κεντρική φωτογραφία
    Από το προσωπικό αρχείο της Άννας Φλώρου

    MORE STORIES

    Σαντορίνη την Κατοχή shortstories.gr mccabe
    Short

    Οι μνήμες του πατέρα μου από την Κατοχή έναυσμα για το βιβλίο μου

    Ο Πέτρος Φύτρος μεταφέρει στο Short Stories τις αφηγήσεις του πατέρα του από την Κατοχή και τον λιμό στη Σαντορίνη, που αποτέλεσαν την αφετηρία για το βιβλίο του «Ελληνική Πολιτεία 1941-42. Το κράτος υπό ξένη κατοχή»

    Christina Televantou_pos-synantisa-stin-andro-ton-archaiotero-proistoriko-stolo-του αιγαίου
    Short

    Πώς συνάντησα στην Άνδρο τον αρχαιότερο προϊστορικό στόλο του Αιγαίου

    Η Χριστίνα Τελεβάντου, ανασκαφέας του Στρόφιλα στην Άνδρο, αφηγείται στο Short Stories πώς εντόπισε τον στόλο και τις δεκάδες απεικονίσεις πλοίων σε εκτεταμένες βραχοχραφίες, ένα εύρημα που πηγαίνει την έναρξη της ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο στις αρχές της 5ης χιλιετίας π.Χ.