Skip to content
Home » Οι μνήμες του πατέρα μου από την Κατοχή έναυσμα για το βιβλίο μου

Οι μνήμες του πατέρα μου από την Κατοχή έναυσμα για το βιβλίο μου

  Οι μνήμες του πατέρα μου από την Κατοχή έναυσμα για το βιβλίο μου

  Published
  Ο πατέρας του Πέτρου Φύτρου (κέντρο) φωτογραφημένος από τον Robert McCabe στη Σαντορίνη των 50s

  Οι μνήμες του πατέρα μου από την Κατοχή έναυσμα για το βιβλίο μου

  Published
  Ο πατέρας του Πέτρου Φύτρου (κέντρο) φωτογραφημένος από τον Robert McCabe στη Σαντορίνη των 50s
  Ο Πέτρος Φύτρος μεταφέρει στο Short Stories τις αφηγήσεις του πατέρα του από την Κατοχή και τον λιμό στη Σαντορίνη, που αποτέλεσαν την αφετηρία για το βιβλίο του «Ελληνική Πολιτεία 1941-42. Το κράτος υπό ξένη κατοχή»

  Στην εισαγωγή του βιβλίου του Η εποχή των αυτοκρατοριών, ο ιστορικός Eric Hobsbawm αναφέρει ότι «υπάρχει μια ζώνη λυκόφωτος ανάμεσα στην ιστορία και τη μνήμη». Ανάμεσα στο παρελθόν που είναι μια ψυχρή ιστορική καταγραφή και το παρελθόν που είναι μια ανάμνηση του γενικότερου υπόβαθρου της ζωής μας.

  Οι ζωντανές οικογενειακές αναμνήσεις ανήκουν σε αυτή την περιοχή. Για όσους βρισκόμαστε πάνω κάτω στη λεγόμενη «διάμεση ηλικία», η δεκαετία του ’40 ανήκει σε αυτήν τη ζώνη. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που μπορεί να μας ασκεί ιδιαίτερη έλξη. Όλοι μας έχουμε ακούσει ιστορίες από παππούδες και γιαγιάδες ή και τους γονείς μας για την Κατοχή. Σίγουρα πάντως για την εποχή αυτή δεν μάθαμε μόνο από τα βιβλία.

  Φυσικά και η δική μου περίπτωση δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ο μακαρίτης ο πατέρας μου είχε γεννηθεί το 1936 στην πάμφτωχη τότε Σαντορίνη. Αν και παιδάκι την περίοδο 1941-1944, βίωσε –και θυμόταν– την Κατοχή και ιδίως την ιταλική. Και μάλιστα πολύ πιο έντονα από όσο θυμόταν τη δεκαετία του ’50, την εποχή δηλαδή της εφηβείας και της πρώτης νεότητάς του. Και ο βασικός λόγος ήταν ο λιμός.

  Οι αναμνήσεις από ένα νησί φτωχών αγροτών το ’50, στην προϊστορία της τουριστικής έκρηξης, συχνά είχαν και κάτι εύθυμο. Με εξαίρεση τις αφηγήσεις για τον καταστροφικό σεισμό του 1956, έλειπε το τραγικό και η μαυρίλα, παρότι ήταν ιστορίες φτώχειας.

  Δεν ήταν όμως έτσι οι ιστορίες για την Κατοχή. Τίποτε εύθυμο και φολκλορικό δεν υπήρχε. Μονάχα σκληρότητα που τυπώθηκε στη μνήμη ενός πεντάχρονου τόσο έντονα που μπορούσε να την αφηγηθεί πολύ εύκολα μέχρι και τα γεράματά του. Κεντρική ανάμνηση ήταν η πείνα και το κυνήγι της τροφής. Και από τους κατακτημένους και από τους κατακτητές.

  Λογικό βέβαια μια και από τα πέντε παιδάκια του παππού μου έζησαν τα δύο. Ο πατέρας και η θεία μου.

  Μονάχα σκληρότητα τυπώθηκε στη μνήμη ενός πεντάχρονου τόσο έντονα που μπορούσε να την αφηγηθεί μέχρι τα γεράματά του. Κεντρική ανάμνηση ήταν η πείνα

  Τα άλλα πέθαναν από τον υποσιτισμό, όταν αυτό που είχαν να φάνε για μεσημεριανό ήταν η κάπαρη με το ξίδι. Τον ίδιο τον είχαν κάνει μαύρο στο ξύλο οι Ιταλοί για να τους αποκαλύψει πού έκρυβαν τα κουνέλια.

  Αυτές και άλλες παρόμοιες ιστορίες θυμήθηκα όταν μπήκα στο μεταπτυχιακό του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο. Και δεν ήταν περίεργο που έβαλα στόχο να μελετήσω και τη δεκαετία του ’40, σκεφτόμενος αρχικά να ασχοληθώ με την ιδιαίτερη περίπτωση του κατοχικού λιμού στα νησιά.

  Βέβαια, όπως συμβαίνει συνήθως, ο στόχος τροποποιήθηκε στην πορεία. Όταν άρχισα να ψάχνω, ανακάλυψα ότι τον χειμώνα του ’41-42 δεν υπήρχε μόνο μια πεινασμένη κοινωνία, αλλά και μια κοινωνία και ένα κράτος που συνέχιζαν τη ζωή τους.

  Λειτουργούσαν οι δημόσιες υπηρεσίες, υπήρχε αστυνομία, δικαστήρια δίκαζαν διαρκώς μαυραγορίτες και πάνω απ’ όλα υπήρχε μια δωσιλογική κυβέρνηση που νομοθετούσε ασταμάτητα. Αυτήν τη συνέχεια του κράτους και της ζωής της κοινωνίας βρήκα τρομερά ενδιαφέρουσα.

  Απομακρύνθηκα από την ιδέα να ασχοληθώ με τα νησιά και στράφηκα σε πιο κεντρικά ερωτήματα. Και όταν ένας φίλος χωρίς ιδιαίτερη σχέση με τις ιστορικές σπουδές με ρώτησε: «Ας πούμε ότι μια ξένη χώρα κατακτά την Ελλάδα, τι γίνεται μετά;», το θέμα «κλείδωσε».

  Αποφάσισα να μελετήσω και να γράψω για το κατοχικό κράτος και την πρώτη κατοχική κυβέρνηση. Βέβαια από την ιδέα μου να ασχοληθώ με τον λιμό δεν ξέφυγα εντελώς, μια και κανείς δεν θα μπορούσε να γράψει για το 1941-1942 χωρίς να ασχοληθεί με τον λιμό.

  Μέσα από αυτή την πορεία λοιπόν, με αφορμή τις παιδικές αναμνήσεις του πατέρα μου και μέσα από τα δικά μου ψαξίματα και συζητήσεις, γεννήθηκε η ιδέα που θα γινόταν αργότερα το βιβλίο μου.

  banner_300_250
  Picture of Πέτρος Φύτρος
  Ο Πέτρος Φύτρος είναι φιλόλογος και συγγραφέας του βιβλίου «Ελληνική Πολιτεία 1941-42. Το κράτος υπό ξένη κατοχή», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εκτός Γραμμής

  Κεντρική φωτογραφία
  Robert McCabe

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES