Skip to content
Home » H γνωριμία που οδήγησε στη γέννηση των PAGAN

H γνωριμία που οδήγησε στη γέννηση των PAGAN

  H γνωριμία που οδήγησε στη γέννηση των PAGAN

  Published

  H γνωριμία που οδήγησε στη γέννηση των PAGAN

  Published
  Ο Σταύρος Τσουμάνης ξεδιπλώνει στο Short Stories το χρονικό της πρώτης του συνάντησης με τον Μάρκο Παύλου και την γκάιντά του, που οδήγησε στη δημιουργία του μυσταγωγικού συγκροτήματος PAGAN

  Ηταν πριν από αρκετά χρόνια όταν ο Θάνος κανόνισε να έρθουν στο βουνό για να μας παίξουν γκάιντα και νταχαρέ τα παιδιά από τον Βώλακα. Nα ακούσουμε ρυθμούς και μελωδίες που δονούν τους γηγενείς για αιώνες. Ζεστά χαμόγελα και ευγένεια. Ο Μάρκος , η Βαγγελιώ και ο Πέτρος.

  Άναψαν οι φωτιές και δεν μπορώ να ξεχάσω την εικόνα να «ψήνουν» τους νταχαρέδες στις φλόγες για να τεντώσει το δέρμα. Φούσκωσε η γκάιντα και ένα αργό μοιρολόι αντηχούσε στην κοιλάδα και την ψυχή μας. Ένιωσα μια ανεξήγητη σύνδεση. Άνοιξε μια καινούργια πύλη και ένα αρχέγονο φως πλημμύρισε την αστική μου συνείδηση.

  Ο ήλιος έδυε κι ενώ φυσούσε το ψυχρό αγιάζι, βγήκαν μέσα από τις φλόγες οι νταχαρέδες και πήρε φωτιά το σούρουπο. Λέκα, τέσκα, μπαϊντούσκα και η καρδιά μας χτυπούσε στους ρυθμούς της γης, στους ρυθμούς των προγόνων μας. Προσπαθούσα μέσα μου να αναγνωρίσω τους ρυθμούς… 7/8, 3/4.

  Κάποιες φορές όμως το μέτρο έκλεινε, είτε λίγο πριν είτε λίγο μετά, και δεν μπορούσα να συντονιστώ. Άφησα για λίγο τους αριθμούς και αφέθηκα στη δίνη του ρυθμού. Σταδιακά αποδεχόμουν πως μάλλον δεν είμαστε φτιαγμένοι για να μετράμε σαν μηχανές. Σκεφτόμουν πως ο μετρονόμος έχει ηλικία λίγους αιώνες. Ενώ η μουσική χιλιετηρίδες. Στο πέρασμα του χρόνου το μέτρο κλειδώνει εκεί που νιώθει καλά η ψυχή μας.

  Έτσι οι ώρες πέρασαν χωρίς να το καταλάβω. Το αντάμωμα έκλεισε με έναν απρόσμενο σουρεάλ διάλογο, για να συνειδητοποιήσω περισσότερο τη δύναμη του βιώματος.

  Σε μια παύση ακούω τον Μάρκο να ρωτάει: «Μήπως να παίξουμε ακόμη ένα πεντάρι και μετά να φύγουμε;». Με τον Πέτρο να απαντά: «Δυστυχώς αργήσαμε».

  Πετάγομαι αυθόρμητα και λέω: «Άντε, ρε παιδιά, παίξτε αυτό το πεντάρι που είπες και μετά φεύγετε» – εννοώντας σε ρυθμό 5/8. Με κοιτάει με απορία ο Μάρκος και λέει: «Εγώ δεν είπα πεντάρι».

   

  Λέκα, τέσκα, μπαϊντούσκα και η καρδιά μας χτυπούσε στους ρυθμούς της γης, στους ρυθμούς των προγόνων μας

  Αφού σε άκουσα να το λες.

  – Μα εγώ δεν είπα κάτι τέτοιο.

  Πετάγεται και η Βαγγελιώ και λέει: «Κι όμως, Μάρκο, το είπες». Και τότε ο Μάρκος με αφοπλιστική ειλικρίνεια απαντά: «Καταρχάς δεν ξέρω τι είναι πεντάρι».

  Πάγωσα. Δηλαδή ο πρεσβευτής των ρυθμών του τόπου δεν ξέρει καν τι μέτρο παίζει. Κι όμως βρίσκεται στην ανώτερη βαθμίδα ρυθμικής αντίληψης όσον αφορά τη μουσική τους. Μπορεί να μην υπήρχε η δυνατότητα να σπουδάσει το όργανό του (που παρεμπιπτόντως ήταν για πολύ καιρό κυνηγημένο ως μη ελληνικό). Το πάθος του όμως τον οδήγησε να μάθει ακούγοντας τους παλιούς. Έτσι έγινε αυτό που ονομάζουμε βιωματικός μουσικός.

  Ίσως αν σπούδαζε να έχανε αυτή την ιδιαιτερότητα. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Το σίγουρο είναι πως τον έκανε μοναδικό στο είδος του.

  Στο τέλος καταλάβαμε πως εννοούσε πέντε λεπτά. Γελάσαμε πολύ και έφυγα πλουσιότερος. Έμαθα τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο και βρήκα τον άνθρωπο για να ερευνήσω το αρχέγονο στοιχείο που ονειρευόμουν. Μέχρι και σήμερα πορευόμαστε μαζί.

  Κάποια πράγματα δεν μαθαίνονται, μόνο βιώνονται. Με πίστη στη θεμελιώδη τάση του πυρήνα μας, μπορούμε να αγγίξουμε τα όνειρα και να μην ξυπνήσουμε ποτέ από αυτά.

  •••

  Οι PAGAN θα εμφανιστούν στο Temple Athens στις 2 Μαρτίου 2024.

  banner_300_250
  Σταύρος Τσουμάνης
  Ο Σταύρος Τσουμάνης είναι συνθέτης, μουσικός παραγωγός και ιδρυτής των Pagan

  Κεντρική φωτογραφία
  Marianna Photography

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE SHORT STORIES

  Οπισθοδρομική Κομπανία shortstories Αγγελος Σφακιανακης
  Short

  Οπισθοδρομική Κομπανία: Μια μπίρα στα τρία κι ένα ζεϊμπέκικο στα Εξάρχεια του ’78

  Ο Άγγελος Σφακιανάκης, ιδρυτικό μέλος της Οπισθοδρομικής Κομπανίας, αφηγείται στο Short Stories μια ιστορία από τα πρώτα τους νυχτερινά σεργιάνια ως τρίο, ακόμη, περιπλανώμενων μουσικών στα Εξάρχεια του 1978, που αφιερώνει στη μνήμη του Στράτου Στρατηγόπουλου

  Μπάμπης Παπαδόπουλος κιθαρίστας shortstoriesgr
  Short

  Όταν ο Μπάμπης Παπαδόπουλος κατάλαβε ότι δεν θα γίνει διασκεδαστής

  Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος θυμάται για λογαριασμό του Short Storieς τις ταβέρνες στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στη Θεσσαλονίκη, τα ρεμπετολαϊκά σε γάμους και βαφτίσια και την αυστηρή παραίνεση του αφεντικού «να χαμογελάει στους πελάτες»