Skip to content
Home » H θρυλική ταβέρνα του Τεμπέλη στο Βροντάδο της Σύρας

H θρυλική ταβέρνα του Τεμπέλη στο Βροντάδο της Σύρας

    H θρυλική ταβέρνα του Τεμπέλη στο Βροντάδο της Σύρας

    Published

    H θρυλική ταβέρνα του Τεμπέλη στο Βροντάδο της Σύρας

    Published
    Ο Λευτέρης Ζάννες ανασύρει μνήμες για λογαριασμό του Short Stories από την ταβέρνα του Τεμπέλη στη Σύρο, στέκι εργατών και φοιτητών, και ιστορίες για τους ξεχωριστούς ιδιοκτήτες του, τον αθυρόστομο Μιχάλη και τη μαστόρισσα στο τηγάνι Μαρουλιώ

    Αν ήταν από μια μεριά ο συγχωρεμένος ο Τεμπέλης (Μιχάλης Νομικός) λίγες μέρες πριν, στα σκαλοπάτια έξω από την περίφημη ταβέρνα του στο Βροντάδο της Σύρας, το πιθανότερο θα ήταν να τον «πιάσουν οι γρουσουζιές του» με τέτοια λαοθάλασσα που μαζεύτηκε. Πολύ φοβάμαι ότι θα μοίραζε δεξιά κι αριστερά τα γνωστά «κοσμητικά» του επίθετα, που ήταν το σήμα κατατεθέν του.

    Όλος αυτός ο λαός συγκεντρώθηκε με αφορμή την έναρξή του 8ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου. Οι διοργανωτές του εμπνευσμένα αποφάσισαν να ξεκινήσει φέτος από την παλιά ταβέρνα του Τεμπέλη.

    Ο Τεμπέλης για τη γενιά τη δικιά μου υπήρξε ένας αυθεντικά λαϊκός ήρωας των φοιτητικών μας χρόνων. Και της νιότης μας ολόκληρης. Μια αριστοφανική φιγούρα σε σύγχρονη έκδοση. Το καλαμπούρια και οι πλάκες που του σκαρώναμε ήταν για μας το αλατοπίπερο των φτωχικών εκείνων χρόνων. Ο Μιχάλης ήταν πολύ αθυρόστομος, μα όχι βωμολόχος.

    Στην καθαρή και ατόφια λαϊκή ψυχή κρύβεται η διαφορά. Μας έσερνε τα εξ αμάξης κάθε βράδυ, αλλά στα αυτιά μας ηχούσαν σαν ερωτικό τραγούδι. Μιλούσε γρήγορα με αυτό το ιδιαίτερο πνιχτό ηχόχρωμα της φωνής του, σαν να είχε άγχος μήπως κάνει κάποιο συντακτικό λάθος και τον παρεξηγήσουμε εμείς οι «δήθεν μορφωμένοι». Α, ρε Μιχάλη. Πού να ’ξερες ότι η «μόρφωσή» μας δεν έπιανε μία μπροστά στη δική σου λαϊκή σοφία.

    Το ταβερνάκι άνοιξε το 1890 ο πατέρας του Μιχάλη, ο Νικολής. Στα μέσα της δεκαετίας του ’50 πέρασε στα δικά του χέρια. Έκλεισε οριστικά το 2000. Ο γιος του ο Λευτέρης και ο εγγονός του αποφάσισαν πέρυσι να το επαναφέρουν στην τότε μορφή του για να τιμήσουν τον Μιχάλη και τη γυναίκα του, τη Ρουλιώ (Μαρουλιώ). Δεν λειτουργεί ούτε ως ταβέρνα ούτε ως μουσείο, αν και θα έπρεπε. Με μεράκι και μνήμες αποκατέστησαν το ταβερνάκι για το κέφι τους και μόνο.

    Ο Τεμπέλης για τη γενιά τη δικιά μου υπήρξε ένας αυθεντικά λαϊκός ήρωας των φοιτητικών μας χρόνων. Μια αριστοφανική φιγούρα σε σύγχρονη έκδοση

    Το μαγαζί ήταν ταπεινό και πολύ φτωχικό. Το εσωτερικό ήταν δέκα μέτρα επί πέντε και μετά βίας χωρούσε πέντε έξι τραπεζάκια. Η κουζίνα κυριολεκτικά ήταν δύο επί ένα. Στον χώρο δέσποζε το juke box που διασκέδαζε τους πελάτες. Το καλοκαίρι άπλωνε λίγα παραπάνω τραπέζια στα πλατύσκαλα έξω από την πόρτα του που οδηγούν στην εκκλησιά της Ανάστασης.

    Ο Μιχάλης και η Ρουλιώ συνέθεταν ένα απίθανο ντουέτο. Εφάμιλλο του ντουέτου Χιώτης – Λίντα. Δόκιμος ο παραλληλισμός. Η Ρουλιώ μαστόρισσα στα τηγάνια (ένα για τα κρεατικά και ένα για τα ψαρικά) και ο Μιχάλης άσος στο σερβίρισμα. Κρασί, μπίρα, ούζο, μαστίχα για τη χώνεψη, λαχταριστά χειροποίητα μεζεδάκια. Κάποια βράδια οι θαμώνες της ταβέρνας που «γρατζουνούσαν» λίγο έπιαναν τα όργανα και το κέφι απογειωνόταν.

    Μόνο μην τυχόν και ζητούσες πατάτες τηγανητές (πού να προλάβει η δόλια η Ρουλιώ με δυο τηγάνια όλα κι όλα;). Το «εγκώμιο» που σου έπλεκε ο Τεμπέλης σου έμενε αξέχαστο. Έχει τύχει σε πελάτισσα που ζήτησε πατάτες να της φέρει ένα σακί και ένα μαχαίρι και να της πει: «Καθάρισέ τις μόνη σου και βγάλε και σ’ εμένα μια τηγανιά».

    Εις μνήμην Μιχάλη Νομικού (Τεμπέλη)

    banner_300_250
    Picture of Λευτέρης Ζάννες
    O Λευτέρης Ζάννες είναι σύμβουλος επενδύσεων και διαχείρισης ακινήτων και ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός

    Κεντρική φωτογραφία
    Στέφανος Μαμίδης

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    shortstories εκκλησιαστικό όργανο σύρος φεστιβάλ ΑΝΩ
    Short

    Το εκκλησιαστικό όργανο στην Άνω Σύρο, το φεστιβάλ και η ιστορία του

    Ο Χάρης Βεκρής γράφει στο Short Stories για το εκκλησιαστικό όργανο που στα τέλη του 19ου αι. βρέθηκε από την Ιταλία στην Αθήνα πριν καταλήξει στον Καθολικό Ναό της Άνω Σύρου και γίνει μοχλός αναζωογόνησης του συριανού μεσαιωνικού οικισμού

    εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Σύρος SHORTSTORIESGR
    Short

    Πώς διασώθηκε το τελευταίο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στη Σύρο

    Ο Δημήτρης Σταυρακόπουλος αφηγείται στο Short Stories πώς ανακάλυψε και διέσωσε το εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Ζησιμάτου, το μόνο στο είδος του που διατηρείται ακέραιο με τον εξοπλισμό του στην Ερμούπολη της Σύρου

    Παντοπωλείο Πρέκας Σύρος παραδοσιακά προϊόντα short stories gr
    Short

    Η ιστορία πίσω από το παραδοσιακό παντοπωλείο Πρέκας στη Σύρο

    Ο Κώστας Πρέκας αφηγείται στο Short Stories πώς δημιούργησε το παντοπωλείο του στην Ερμούπολη της Σύρου και πώς από μια αυθόρμητη ιδέα κατέληξε σε μια βιοτεχνία που παράγει και διασώζει ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα