Skip to content
Home » Η ιστορία πίσω από το παραδοσιακό παντοπωλείο Πρέκας στη Σύρο

Η ιστορία πίσω από το παραδοσιακό παντοπωλείο Πρέκας στη Σύρο

    Η ιστορία πίσω από το παραδοσιακό παντοπωλείο Πρέκας στη Σύρο

    Published

    Η ιστορία πίσω από το παραδοσιακό παντοπωλείο Πρέκας στη Σύρο

    Published
    Ο Κώστας Πρέκας αφηγείται στο Short Stories πώς δημιούργησε το παντοπωλείο του στην Ερμούπολη της Σύρου και πώς από μια αυθόρμητη ιδέα κατέληξε σε μια βιοτεχνία που παράγει και διασώζει ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα

    Η οικογένειά μου δεν είχε καμιά σχέση με το εμπόριο. Εγώ σπούδασα φυσικοθεραπευτής. Έκανα και άλλες δουλειές στην πορεία. Κάποια στιγμή μου προέκυψε μια ιδέα: να αναζητήσουμε τοπικά προϊόντα Ελλάδας και να τα πουλάμε στη Σύρο. Δεν θα είχε πολύ ενδιαφέρον; Το συζητήσαμε οικογενειακώς και γελάσαμε όλοι.

    Το 1994 σε ένα στενάκι στην Ερμούπολη νοικιαζόταν ένα μικρό μαγαζί. Ρώτησα –για πλάκα– και ο ιδιοκτήτης μου ζήτησε 300.000 δρχ. για ενοίκιο. Για να το αποφύγω του είπα: «Εάν ήταν εκατό, θα το έπαιρνα». Ύστερα από δυο μήνες μου λέει: «Σου το δίνω εκατό». Επειδή όταν πω κάτι δεν το αναιρώ ποτέ, το νοίκιασα.

    Άρχισα τότε να ταξιδεύω σε όλη τη χώρα, χωριό χωριό, με ένα «αρχαίο» αυτοκινητάκι που είχα, χωρίς να ξέρω τι παράγει κάθε τόπος. Πήγαινα στο κεντρικό καφενείο και ρωτούσα: «Τι φτιάχνετε;», «εσύ από πού παίρνεις για το σπίτι σου χυλόπιτες;». Έβρισκα τα προϊόντα, τα έβαζα στο αμάξι και έφευγα. Θυμάμαι στο δημοτικό ψυγείο του Τυρνάβου οκτώ η ώρα το πρωί να δοκιμάζω φέτες.

    Έτσι συγκέντρωσα κάποια προϊόντα. Αρκετά ήταν από την Κρήτη, μιας και είναι η σύζυγός μου από εκεί. Ακόμη και τώρα έχω στο μαγαζί τα παξιμάδια του πεθερού μου, τη ρακή του κουνιάδου μου. Χωρίς να το συνειδητοποιήσω είχα συγκεντρώσει τα πιο ποιοτικά προϊόντα κάθε περιοχής. Μπακλαβαδάκια από τα Γιάννενα, γλυκά του κουταλιού από τη Χίο, τσίπουρο από τον Τύρναβο, ελιές, όσπρια. Δεν είχα ούτε αποθήκη. Ένα μαγαζάκι 39 τ.μ. ήταν με ένα μικρό πατάρι. Οι πωλήσεις λιγοστές, ίσα ίσα για την επιβίωση. Τα βράδια έκανα ενέσεις, παρακολουθούσα και έναν δύο ασθενείς με εγκεφαλικό. Τα έκανα όλα.

    Εκείνη την εποχή υπήρχε άνοδος των εισαγόμενων προϊόντων. Η ελληνική παραγωγή ήταν παραγκωνισμένη. Άρχισαν να εξαπλώνονται και τα μεγάλα σουπερμάρκετ. Εγώ πήγα τελείως αντίθετα στο ρεύμα.

    Χωρίς να το συνειδητοποιήσω είχα συγκεντρώσει τα πιο ποιοτικά προϊόντα κάθε περιοχής. Μπακλαβαδάκια από τα Γιάννενα, γλυκά του κουταλιού από τη Χίο

    Δύο χρόνια αργότερα βρέθηκε μια ευκαιρία, το μαγαζί που είμαι τώρα. Άρχισα τότε να δουλεύω 365 μέρες τον χρόνο, από το πρωί μέχρι το βράδυ για μία δεκαετία. Έτσι πήρε φωτιά η δουλειά. Δίπλα στο Βιομηχανικό Μουσείο υπήρχε ένα παλιό εργοστάσιο ερειπωμένο που έπαιζαν παιδάκια. Βάλαμε δάνειο έξι άτομα και το πήραμε.

    Αυτήν τη στιγμή είναι το μοναδικό βιομηχανικό κτίριο της Ερμούπολης που παράγει. Στην αρχή ξεκινήσαμε με την παραγωγή ζυμαρικών. Μετά ασχολήθηκα εντατικά με την κάπαρη, με τον κρίταμο που ήταν άγνωστος στη Σύρο αλλά και  την παστελαριά (γεμιστά σύκα με καβουρντισμένο σησάμι, αμύγδαλο, κανέλα). Είμαι από τους πρώτους δε που έφτιαξαν λιαστή ντομάτα στο νησί. Τελικά φτιάχτηκε ένα πολύ σύγχρονο εργαστήριο για  παραδοσιακά προϊόντα.

    Εξάγουμε μικρές ποσότητες, μιας και δεν έχουμε μεγάλη παραγωγή. Τα προϊόντα μας φτάνουν στην Ευρώπη, στον Καναδά στην Αμερική, στο Ντουμπάι, το Μπαχρέιν. Αυτό για το οποίο χαίρομαι ιδιαίτερα είναι ότι έχω ενεργοποιήσει και άλλα μαγαζιά και βιοτεχνίες στη Μήλο, την Κύθνο, την Πάρο, την Άνδρο να κάνουν το ίδιο. Είναι τα «παιδάκια» μου.

    Το μπακάλικο και το ψαράδικο είμαστε είδος υπό εξαφάνιση – λιγότεροι και από χελώνες καρέτα καρέτα. Είναι επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο προστασίας ώστε να σωθούν αυτά τα καταστήματα. Να οργανωθούν σε κοινές δράσεις. Όπως αυτή που έγινε πρόσφατα με την αναβίωση της παλιάς αγοράς της οδού Χίου από την Hermoupolis Heritage και τους Φίλους Γαστρονομίας της Σύρου. Αλλά πρέπει να γίνουν και από το κράτος ενέργειες ώστε να διασωθεί η αγορά της Σύρου. Είναι η πολιτισμική μας κληρονομιά.

    banner_300_250
    Picture of Κώστας Πρέκας
    Ο Κώστας Πρέκας είναι μπακάλης – βιοτέχνης

    Αφήγηση στην
    Αφροδίτη Ερμίδη

    Φωτογραφίες
    Αφροδίτη Ερμίδη

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Κόκκινος Γάιδαρος Βυτίνα Πάνος Κωνσταντόπουλος short stories
    Short

    Τι θέλει ένας Κόκκινος Γάιδαρος στη Βυτίνα;

    Ο Πάνος Κωνσταντόπουλος αφηγείται στο Short Stories την ιστορία πίσω από τη δημιουργία του art χώρου Κόκκινος Γάιδαρος στη Βυτίνα, που σχετίζεται με τον ντόπιο ξυλογλύπτη Φειδία και τα περίφημα γαϊδουράκια του