Skip to content
Home » Η ιστορία πίσω από μια φωτογραφία του Γιώργου Γιατρομανωλάκη

Η ιστορία πίσω από μια φωτογραφία του Γιώργου Γιατρομανωλάκη

  Η ιστορία πίσω από μια φωτογραφία του Γιώργου Γιατρομανωλάκη

  Published

  Η ιστορία πίσω από μια φωτογραφία του Γιώργου Γιατρομανωλάκη

  Published
  Ο φωτογράφος Γιώργος Γιατρομανωλάκης περιγράφει στο Short Stories τη συγκυρία που του επέτρεψε να απαθανατίσει με τον φακό του μια μοναδική στιγμή συντροφικότητας δυο παγονιών στον Ψηλορείτη

  Η φωτογραφία με τα δύο παγόνια τραβήχτηκε αρκετά χρόνια πριν κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου γύρω από μια τεχνητή λίμνη, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό μου, στους πρόποδες του Ψηλορείτη στην Κρήτη.

  Η ώρα είναι έξι το πρωί και έχει αρχίσει να χαράζει. Είναι Ιανουάριος. Οι μακρινές βουνοπλαγιές έχουν ήδη ασπρίσει από το χιόνι που έπεφτε όλο το βράδυ.

  Επικρατεί σιωπή· το νερό στη λίμνη μοιάζει ακίνητο. Ξαφνικά ακούγεται ένας μικρός θόρυβος μέσα από τα καλάμια. Πλησιάζω και βλέπω ένα θηλυκό παγόνι να αναζητά τροφή στις παρυφές του παραλίμνιου βάλτου. Με προσπερνάει και αρχίζει να βαδίζει στο μονοπάτι. Το ακολουθώ αργά ψάχνοντας με τα παγωμένα μου χέρια να βρω τη φωτογραφική μηχανή μες στην τσάντα.

  Σε μια στιγμή σταματά. Με κοιτάζει κάπως ενοχλημένο και με μια κίνηση πηδά πάνω στην ξύλινη περίφραξη της λίμνης, δείχνοντάς μου ότι ο κοινός μας περίπατος έχει λάβει τέλος. Σταματάω. Σκύβω στο έδαφος και προσπαθώ να κερδίσω κάποια επιπλέον δευτερόλεπτα μαζί του.

  Βάζω το σκόπευτρο της μηχανής στο μάτι μου. Προσπαθώ να εστιάσω για να βγάλω τη φωτογραφία. Ξαφνικά ακούω ένα έντονο και τρομακτικό φτερούγισμα δίπλα μου. Παγώνω στιγμιαία από τον φόβο μέχρι να συνειδητοποιήσω ότι ένα αρσενικό παγόνι έχει πηδήξει κυριολεκτικά από πάνω μου για να βρεθεί ανάμεσα σ’ εμένα και στο ταίρι του.

  Παγώνω από τον φόβο μέχρι να συνειδητοποιήσω ότι ένα αρσενικό παγόνι έχει πηδήξει από πάνω μου για να βρεθεί ανάμεσα σ’ εμένα και το ταίρι του

  Κρατάω την ανάσα μου. Το αριστερό μου μάτι κλειστό και το δεξί να κοιτάζει μέσα από το κλείστρο. Το αρσενικό παγόνι με παρατηρεί με προσοχή, με αργές κινήσεις γεμάτες αυτοπεποίθηση. Πλησιάζει και στέκεται πλάι στο θηλυκό. Μου δίνει την εντύπωση ότι ποζάρει μπροστά στη φωτογραφική μηχανή.

  Καθώς πατιέται το κουμπί, η λάμψη από το φλας τυφλώνει και τρομάζει τα δυο πουλιά. Με μια κραυγή πετούν και χάνονται από την άλλη μεριά του φράχτη, δημιουργώντας μια φανταστική χορογραφία.

  Η εικόνα αυτή εκτός του ότι διασώζει στη μνήμη μου αυτήν τη μικρή ιστορία, αποτελεί για μένα ένα διακριτικό σύμβολο που αναπαριστά τις έννοιες της αγάπης και της συνένωσης, της ομορφιάς και της ελευθερίας.

  •••

  Η φωτογραφία αποτελεί μέρος της τελευταίας αφηγηματικής ενότητας του έργου «The splitting of the chrysalis and the slow unfolding of the wings», μέρος του οποίου παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne στο πλαίσιο της συλλογικής έκθεσης «Μεθοριακότητα», που επιμελήθηκε η Βίκυ Τσίρου. Η έκθεση με έργα των καλλιτεχνών Γιώργου Γιατρoμανωλάκη, Μαρίνας Παπαδάκη, Ναταλίας Παπαδοπούλου και Μάρως Φασουλή θα διαρκέσει έως τις 2 Μαρτίου 2024.

  banner_300_250
  Picture of Γιώργος Γιατρομανωλάκης
  Ο Γιώργος Γιατρομανωλάκης είναι φωτογράφος. Eπικεντρώνεται σε πειραματικές φωτογραφικές τεχνικές, αναλογικές διαδικασίες εκτύπωσης, καλλιτεχνικές εκδόσεις και οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις

  Κεντρική φωτογραφία
  Γιώργος Γιατρομανωλάκης, The splitting of the chrysalis & the slow unfolding of the wings, 2018. Παραχώρηση του καλλιτέχνη και της Citronne Gallery

   

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES