Skip to content
Home » Η ιστορία πίσω από μια συγκλονιστική φωτογραφία του Ψαραντώνη

Η ιστορία πίσω από μια συγκλονιστική φωτογραφία του Ψαραντώνη

    Η ιστορία πίσω από μια συγκλονιστική φωτογραφία του Ψαραντώνη

    Published

    Η ιστορία πίσω από μια συγκλονιστική φωτογραφία του Ψαραντώνη

    Published
    Ο φωτογράφος Περικλής Μεράκος αφηγείται στο Short Stories το παρασκήνιο της φωτογραφίας του Ψαραντώνη που το διεθνές φωτογραφικό πρακτορείο Getty ξεχώρισε ανάμεσα σε εκατομμύρια άλλες

    Ημουν το 2011 στα Χανιά για το «Έθνος» – το πλάνο προέβλεπε να κάνουμε και Ηράκλειο. Φυσικά στο Ηράκλειο θα κυνηγούσαμε και τον Ψαραντώνη. Τον έπαιρνα τηλέφωνο, κάποια στιγμή το σήκωσε και μου είπε να βρεθούμε την επομένη στο σπίτι του, στο Γάζι.

    Πήγα στο σπίτι του – έξι η ώρα το απόγευμα ήταν το ραντεβού. Μου άνοιξε η γυναίκα του. Καθίσαμε σε δύο αντικριστές καρέκλες λίγο αμήχανα. Κι εγώ δεν ήξερα τι να πω. Τελικά της είπα ότι το ραντεβού μας με τον Ψαραντώνη ήταν στις έξι.

    «Τον αχαΐρευτο» μου είπε. «Αγόρι μου, όμως δεν είσαι μόνο εσύ. Το παίρνουν τηλέφωνα από παντού και αυτός δεν το σηκώνει. Του δίνουν ραντεβού κι αυτός δεν είναι ποτέ στην ώρα του. Τώρα έχει ραντεβού μ’ εσένα και είναι στο καφενείο και παίζει πρέφα».

    Της απάντησα: «ΟΚ, να τον περιμένω γιατί δεν πρόκειται να τον ξαναβρώ. Έκανα και δύο ώρες ταξίδι από τα Χανιά για να τον πετύχω». Μου αντιγύρισε: «Εντάξει» και χτύπαγε εκνευρισμένη το χέρι της στο πόδι όσο αργούσε και δεν ερχόταν.

    «Τον αχαΐρευτο. Παιδί μου, εδώ τον παίρνειειει (μαζί με το κρητικό τσι η γυναίκα του Ψαραντώνη «τσάκιζε» το λι και το νι) ο Niiick τηλέφωνο και δεν δίνειειει σημασία».

    Δεν έδωσα σημασία στον Nick μέχρι που τον ανέφερε ξανά. «Τον παίρνειειει ο Niiick και δεν τον σηκώνειειει». «Ποιος είναι ο Nick;» τη ρώτησα. Και πήρε ένα κόρδωμα προτού μου απαντήσει: «Ο Cave».

    Εκείνη την ώρα και όσο προσπαθούσα να συνέλθω από το άκουσμα του ονόματος του Cave, έφτασε ο Ψαραντώνης.

    Με κοίταξε, πέρασε τα χέρια του μες στο παντελόνι, τίναξε τα μαλλιά του –σωστό αγρίμι, πήγαινε το σαλόνι γύρω γύρω· πώς γυρίζουν ο λύκος και η αρκούδα στο κλουβί τους;– και μου είπε: «Ξέρεις πώς με αποκαλεί;». Ρωτάω «ποιος;». «Ο Nick» μου λέει.

    – Πώς;

    – Δία!

    – Ορίστε;

    – Κάτσε να σου πω.

    Φεύγοντας μου είπε: «Έλα να σου δείξω κι αυτό». Και μου βγάζει μια αμερικανική «Vogue» στην οποία είχε φωτογραφηθεί με μοντέλα ντυμένες Κρητικοπούλες

    Και πιάσαμε κουβέντα για μουσική. Με το παρελθόν μου ως Dj και υπαλλήλου σε δισκάδικα, τα βρήκαμε. Συμφωνήσαμε ότι ο Nick Cave είναι μάλλον ο πιο μεγάλος μουσικός της εποχής μας και άρχισε να μου δείχνει αφίσες από διάφορα ethnic φεστιβάλ από την Ασία, την Αφρική και από άλλα μέρη του κόσμου.

    Αφού πέρασε κάνα σαρανταπεντάλεπτο του είπα: «Ψαραντώνη, θέλω να σε βγάλω μια φωτογραφία».

    Συμφώνησε και με οδήγησε σε ένα δωματιάκι με πολλά παραδοσιακά μουσικά όργανα. Μου έπαιξε δεκαπέντε λεπτά… μόνος. Είναι μια από τις πιο σπάνιες μουσικές εμπειρίες που έχω ζήσει.

    Η φωτογραφία δε που βγάλαμε έχει μπει στις δέκα καλύτερες ανάμεσα σε εκατομμύρια από το Getty Images.

    Φεύγοντας πια μου είπε: «Έλα να σου δείξω κι αυτό». Και μου βγάζει μια αμερικανική Vogue στην οποία είχε φωτογραφηθεί με μοντέλα ντυμένες Κρητικοπούλες. Στο κέντρο της εικόνας ήταν ο Ψαραντώνης παίζοντας λύρα. Ο Ψαραντώνης γύρω στα 35 με 45.

    Εκεί κατάλαβα γιατί ο Nick Cave τον αποκαλεί Δία. Μπρουτάλ, ωραίος, ακατέργαστος, σαν να έρχεται κατευθείαν από την αρχαία Ελλάδα.

    banner_300_250
    Picture of Περικλής Μεράκος
    Ο Περικλής Μεράκος είναι φωτογράφος και ντοκιμαντερίστας

    Αφήγηση στον
    Παναγιώτη Φρούντζο

    Κεντρική φωτογραφία
    Περικλής Μεράκος

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    21ης Απριλίου_Xounta_Aristotelis SArrikostas_shortstories.gr
    Short

    Πώς τράβηξα τις πρώτες φωτογραφίες της 21ης Απριλίου 1967

    Ο φωτορεπόρτερ Αριστοτέλης Σαρρηκώστας αφηγείται στο Short Stories πώς τράβηξε τα πρώτα καρέ από την εκδήλωση του πραξικοπήματος στο κέντρο της Αθήνας το πρωί της 21ης Απριλίου και πώς κατάφερε να στείλει τα φιλμ στη Ρώμη