Skip to content
Home » Η Θέκλα και ο γυναικείος κόσμος του πρώιμου χριστιανισμού

Η Θέκλα και ο γυναικείος κόσμος του πρώιμου χριστιανισμού

    Η Θέκλα και ο γυναικείος κόσμος του πρώιμου χριστιανισμού

    Published
    Η Αγία Θέκλα, από την ψηφιδωτή διακόσμηση της Βασιλικής του Ευφρασίου, στην πόλη Πόρετς της Κροατίας (6ος αιώνα μ.Χ.)

    Η Θέκλα και ο γυναικείος κόσμος του πρώιμου χριστιανισμού

    Published
    Η Αγία Θέκλα, από την ψηφιδωτή διακόσμηση της Βασιλικής του Ευφρασίου, στην πόλη Πόρετς της Κροατίας (6ος αιώνα μ.Χ.)
    Η Μαρώ Τριανταφύλλου γράφει στο Short Stories για την ιστορία της Θέκλας, της πρωτομάρτυρα του χριστιανισμού, με αφορμή την επικαιροποιημένη έκδοση του βιβλίου «Απόκρυφες Πράξεις Παύλου και Θέκλας», που ετοίμασε με τη Δέσποινα Ιωσήφ

    Τα απόκρυφα κείμενα –ευαγγέλια, πράξεις ή ό,τι άλλο– έχουν τεράστιο ενδιαφέρον για τον ιστορικό της Ύστερης Αρχαιότητας, ειδικά όταν ασχολείται με τη διαμόρφωση του πρώιμου χριστιανισμού.

    Με τις Απόκρυφες Πράξεις Παύλου και Θέκλης, έργο του 2ου αι. μ.Χ., συναντήθηκα στα χρόνια που εκπονούσα τη διατριβή μου. Ενθουσιάστηκα αμέσως από τη Θέκλα και την ιστορία της. Το 2005 πρότεινα το κείμενο στην καλή μου φίλη, ιστορικό Δέσποινα Ιωσήφ, η οποία μοιράστηκε τον ενθουσιασμό μου.

    Αρχίσαμε λοιπόν να το μελετάμε μανιωδώς, με σκοπό τη μετάφραση και παρουσίασή του από την πλευρά της ιστορικής έρευνας. Εκείνο τον καιρό η Δέσποινα ταξίδεψε στο Λονδίνο για θέματα της ακαδημαϊκής της καριέρας. Επιστρέφοντας έφερε μια βαλίτσα με πολύτιμο υλικό για τη μελέτη του κειμένου.

    Η Θέκλα είναι η γυναίκα πρωτομάρτυρας του χριστιανισμού και η μνήμη της γιορτάζεται από την ορθόδοξη εκκλησία στις 24 Σεπτεμβρίου. Η ζωή της είναι μυθιστορηματική. Ό,τι ξέρουμε γι’ αυτήν προέρχεται κυρίως από τις προαναφερθείσες Πράξεις, έργο άγνωστου συγγραφέα, πιθανώς γυναίκας. Εικάζεται ότι ίσως να μην είναι ιστορικό πρόσωπο. Το στίγμα της ωστόσο στους πρώτους αιώνες του χριστιανισμού είναι τόσο έντονο που μικρό ρόλο παίζει η ιστορικότητα του προσώπου.

    Τι την κάνει τόσο ενδιαφέρουσα, τόσο σημαντική να πω καλύτερα; Ας παρακολουθήσουμε λίγο τη ζωή της.

    Κατάγεται από καλή οικογένεια του Ικονίου, είναι αρραβωνιασμένη με έναν νέο από επίσης καλή οικογένεια, τον Θάμυρη, τον οποίο όμως όλα δείχνουν ότι δεν αγαπά.

    Τυχαία ακούει το κήρυγμα του Παύλου και μαγεύεται. Προφανώς ερωτεύεται τον Παύλο και τον ακολουθεί. Αλλά ενώ εκείνη είναι έτοιμη να δώσει τη ζωή της γι’ αυτόν, εκείνος την αφήνει απροστάτευτη, όταν κινδυνεύει να πέσει θύμα βιασμού.

    Τραβάει τον μοναχικό της δρόμο και κηρύττει τον χριστιανισμό, συλλαμβάνεται, καταδικάζεται σε θάνατο διά θηριομαχίας και γλυτώνει από θαύμα. Από την αρχή του προσηλυτισμού της η Θέκλα έχει ορκιστεί παρθενία, κάτι που έβρισκε σύμφωνο τον Παύλο.

    Οι γυναίκες της εποχής αρκετά συχνά κατέφευγαν στην ερωτική αποχή για να μην παραδώσουν το σώμα τους σε έναν άντρα που δεν ήθελαν, δεν είχαν επιλέξει

    Η πρακτική αυτή δεν ήταν άγνωστη ούτε στους συντηρητικούς φιλοσοφικούς και ιατρικούς κύκλους των εθνικών ήδη από τον μέσο πλατωνισμό. Η Θέκλα σε όλη της τη ζωή προσπαθεί να διαφυλάξει την παρθενία της. Όχι μόνο για λόγους που σχετίζονται με τη θρησκεία της.

    Οι γυναίκες της εποχής της κατέφευγαν αρκετές φορές στην ερωτική αποχή για να μην παραδώσουν το σώμα τους σε έναν άντρα που δεν ήθελαν, που δεν είχαν επιλέξει. Γι’ αυτές η αποχή  ήταν μια πράξη ελευθερίας, η αποφυγή ενός διά βίου ψυχικού και σωματικού βιασμού.

    Το δεύτερο στοιχείο που κάνει ενδιαφέρουσα τη Θέκλα είναι η δυνατότητά της, αν και γυναίκα, να κηρύττει – μάλιστα περιοδεύοντας μόνη. Βάζει λοιπόνένα θέμα που μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να αναδεύεται στους κόλπους της ορθόδοξης θρησκείας. Πολύ περισσότερο δε που της αποδίδονται θαυματουργικές δυνάμεις και της καταμετρούνται αρκετά θαύματα ιάσεων.

    Το τρίτο στοιχείο που μας έκανε να ασχοληθούμε μαζί της ήταν ο υπόγειος θρησκευτικός συγκρητισμός που διαπιστώνεται στο πρόσωπό της. Ειδικά ο τρόπος με τον οποίο διασώζεται από τον βιασμό και την εκτέλεση από μια ομάδα αντρών –ένας βράχος άνοιξε και την κατάπιε και μεταφέρθηκε θαυματουργικά δίπλα στον τάφο του Παύλου στη Ρώμη– θυμίζει έντονα ιστορίες νυμφών και θεαινών που γλυτώνουν με παρόμοιο τρόπο από τις βίαιες επιθυμίες αντρικών θεοτήτων.

    Η Δέσποινα κι εγώ κάναμε ένα υπέροχο ταξίδι στον γυναικείο κόσμο του πρώιμου χριστιανισμού και χαιρόμαστε που το βιβλίο μας, εξαντλημένο από χρόνια στις εκδόσεις Κατάρτι που δεν υπάρχουν πλέον, επανεκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ηρόδοτος.

    Η Θέκλα μάλιστα αποτέλεσε για τις δυο μας την αρχή ενός κοινού ταξιδιού μελετών που συνεχίζεται. Μια συνεργασία και μια πολύτιμη φιλία. Της το χρωστάμε.

    banner_300_250
    Picture of Μαρώ Τριανταφύλλου
    Η Μαρώ Τριανταφύλλου είναι συγγραφέας και θεατρική κριτικός. Σπούδασε Φιλοσοφία και Ιστορία και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη δημόσια μέση εκπαίδευση

    Κεντρική φωτογραφία
    commons.wikimedia.org

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Μαρώ Τριανταφύλλου_Ο Τιθωνός, η Ισμήνη, η Εύα, ο Πέτρος: τα δικά μου πρόσωπα του μύθου shortstories
    Short

    Ο Τιθωνός, η Ισμήνη, η Εύα, ο Πέτρος: Τα δικά μου πρόσωπα του μύθου

    Η Μαρώ Τριανταφύλλου γράφει στο Short Stories πώς από την πρόθεση συμμετοχής της σε έναν διαγωνισμό διηγήματος μεταφυσικού τρόμου γεννήθηκαν οι δέκα ιστορίες που μεταπλάθουν πρόσωπα του μύθου και συγκροτούν το βιβλίο της «Aινίγματα»

    Μαρώ Τριανταφύλλου_«Έμαθες πολλά γράμματα· καιρός να τα γυρίσεις στα παιδιά του λαού μας» shortstories
    Short

    «Έμαθες πολλά γράμματα· καιρός να τα γυρίσεις στα παιδιά του λαού μας»

    Η Μαρώ Τριανταφύλλου γράφει στο Short Stories για την αλήθεια που διαπίστωσε σταδιακά πως έκρυβε η προτροπή του πατέρα της, πριν από τριανταπέντε χρόνια, να διοριστεί στην εκπαίδευση μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Παρίσι