Skip to content
Home » Ο Τιθωνός, η Ισμήνη, η Εύα, ο Πέτρος: Τα δικά μου πρόσωπα του μύθου

Ο Τιθωνός, η Ισμήνη, η Εύα, ο Πέτρος: Τα δικά μου πρόσωπα του μύθου

    Ο Τιθωνός, η Ισμήνη, η Εύα, ο Πέτρος: Τα δικά μου πρόσωπα του μύθου

    Published
    Τοιχογραφία από την κατακόμβη της Via Latina στη Ρώμη, 4ος αι. μ.Χ.

    Ο Τιθωνός, η Ισμήνη, η Εύα, ο Πέτρος: Τα δικά μου πρόσωπα του μύθου

    Published
    Τοιχογραφία από την κατακόμβη της Via Latina στη Ρώμη, 4ος αι. μ.Χ.
    Η Μαρώ Τριανταφύλλου γράφει στο Short Stories πώς από την πρόθεση συμμετοχής της σε έναν διαγωνισμό διηγήματος μεταφυσικού τρόμου γεννήθηκαν οι δέκα ιστορίες που μεταπλάθουν πρόσωπα του μύθου και συγκροτούν το βιβλίο της «Aινίγματα»

    Μου αρέσει να διηγούμαι πώς ήρθε η έμπνευση για να γράψω μια νουβέλα ή ένα διήγημα. Πώς μια ξαφνική λάμψη, ένας βώλος από λάσπη, που από μακριά μου φάνηκε σαν πουλί καθισμένο στη μέση του δρόμου, η χροιά της φωνής ενός ηθοποιού σε μια παράσταση, μια κίνηση, ένα βλέμμα, μια συμπεριφορά, μια ιστορία που άκουσα ξεκίνησαν μέσα μου μια δική μου ιστορία. Θα σας πω λοιπόν πώς γράφτηκαν οι δέκα ιστορίες της ολιγοσέλιδης συλλογής διηγημάτων Αινίγματα.

    Μου αρέσουν πολύ οι ιστορίες μεταφυσικού τρόμου. Φαντάσματα, βρικόλακες, ζόμπι, μετακινήσεις στον χρόνο…  Δεν μπορώ να αντισταθώ σε μια ταινία τρόμου, ακόμη κι αν πρόκειται για κακογυρισμένο b-movie. Αντιθέτως σιχαίνομαι τα splatters. Παρακολουθώ μερικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο που ασχολούνται με την τέχνη του είδους, που δεν την θεωρώ περιθωριακή. Έχει δώσει άλλωστε αριστουργήματα, όπως ο Φρανκενστάιν της Μέρι Σέλεϊ.

    Έτσι μια καλοκαιρινή μέρα του 2019 διάβασα σε μια τέτοια ιστοσελίδα για έναν διαγωνισμό διηγήματος με θέμα πρόσωπα του μύθου ή της ιστορίας. Μπήκα στον πειρασμό να πάρω μέρος.

    Το πρώτο πρόσωπο που σκέφτηκα ήταν ο Τιθωνός, που η ιστορία του με μάγευε από τα εφηβικά μου χρόνια. Ο όμορφος νεαρός που τον ερωτεύεται η Ηώ, η θεά του πρωινού φωτός, τον κάνει άντρα της και ζητάει από τον Δία να του χαρίσει αιώνια ζωή, αλλά ξεχνά να του γυρέψει αιώνια νιάτα.

    Ο φτωχός Τιθωνός γερνά αδιάκοπα. Τα χρόνια και οι αρρώστιες τον ζορίζουν. Υποφέρει και δεν υπάρχει καν η παρηγοριά του θανάτου. Γι’ αυτό παρακαλεί τον Δία, ο ίδιος πια, να του χαρίσει τη λύτρωση του τέλους. Ο Δίας, που καταλαβαίνει πως η απρονοησία της κόρης του ευθύνεται για το κακό, τον μεταμορφώνει σε τζιτζίκι. Τον είδα να περπατά σε έναν ατέλειωτο δρόμο κάτω από έναν ανελέητο ήλιο, να σέρνει το υπέργηρο κορμί του με κόπο, με μόνη την ελπίδα να συναντήσει τον θάνατο.

    το τελικό κείμενο δημιουργεί ένα νέο πρόσωπο, μια σχέση δική μου με το αποτύπωμα που μου άφησε η ιστορία του, με τα ερωτήματα που μου γέννησε

    Η φράση που μου έκαιγε τον νου ήταν «αυτό που ζητάς, έτσι όπως το ζητάς, είναι αυτό που θέλεις;».

    Η πρώτη ιστορία τέλειωσε γρήγορα, αλλά δεν την έστειλα ποτέ. Δεν μου αρέσουν τελικά οι διαγωνισμοί φαίνεται. Δεν ταίριαζε άλλωστε και στο ύφος της ιστοσελίδας. Τη δούλεψα μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε πήρε την τελική της μορφή. Καθώς τη διάβαζα τελειωμένη, μου ήρθε η ιδέα να διηγηθώ με τον δικό μου τρόπο, φωτισμένες από ιδιαίτερες πλευρές, τις ιστορίες κι άλλων προσώπων από τον αρχαίο κόσμο.

    Κάθε πρόσωπο που επέλεξα να εντάξω στη συλλογή αποτελεί την εικονογράφηση μιας έννοιας. Η ιστορία του γράφεται ως απάντηση σε ένα ερώτημα τυραννικό για μένα.

    Έτσι τα κείμενα δεν είναι απλώς αναδιηγήσεις των ιστοριών της Ισμήνης, της Άλκηστης, της Φιλομήλας. Ούτε η Φιλίνιον είναι το ενσώματο φάντασμα του Φλέγοντα ούτε ο Λάζαρος είναι αναστημένος φίλος του Ιησού από την αντίστοιχη περικοπή του κατά Ιωάννην ευαγγελίου ούτε η Εύα είναι η πρώτη γυναίκα που περπάτησε στον κόσμο. Πολύ περισσότερο ο Ιώβ και ο Κάιν δεν είναι τα βιβλικά πρόσωπα και ο Πέτρος δεν είναι ο απόστολος.

    Μπορεί όλες οι ιστορίες να έχουν ένα μέρος γνωστό από την παράδοση, αλλά το τελικό κείμενο δημιουργεί ένα νέο πρόσωπο, μια σχέση δική μου με το αποτύπωμα που μου άφησε η ιστορία του, με τα ερωτήματα που μου γέννησε.

    Η τελευταία ιστορία ήταν ο Πέτρος. Η έμπνευσή του ήταν το κήρυγμα ενός ιερέα στον Άγιο Σώστη της Συγγρού. Όταν έγραψα την τελευταία φράση της ιστορίας αυτής –«Ο Θεός δεν έρχεται. Ο άνθρωπος μόνος του πρέπει να κάνει τον δρόμο, να χρειαστεί η ψυχή του το αχρείαστο, το έξω από τις λέξεις που υπάρχει. Δικός του ο δρόμος. Και η απόφαση» –, ήξερα πως η διαδρομή είχε τελειώσει και τα Aινίγματα πήραν τον δρόμο για την έκδοση.

    •••

    Η συλλογή διηγημάτων Aινίγματα της Μαρώς Τριανταφύλλου κυκλοφόρησε το 2023 από τις εκδόσεις Εύμαρος.

    Picture of Μαρώ Τριανταφύλλου
    Η Μαρώ Τριανταφύλλου είναι συγγραφέας και θεατρική κριτικός. Σπούδασε Φιλοσοφία και Ιστορία και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη δημόσια μέση εκπαίδευση

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Ο βραβευμένος Αχιλλέας ΙΙΙ και η κινητή βιβλιοθήκη της Καβάλας shortstoriesgr
    Short

    Ο βραβευμένος Αχιλλέας ΙΙΙ και η κινητή βιβλιοθήκη της Καβάλας

    Ο Αχιλλέας ΙΙΙ γράφει στο Short Stories για την κινητή βιβλιοθήκη, ένα όνειρο σε τροχούς για τον μικρό Καβαλιώτη, ο οποίος επιστρέφει στη γενέθλια πόλη για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο, στην ίδια αίθουσα όπου βραβεύτηκε πριν από 35 χρόνια

    Σαντορίνη την Κατοχή shortstories.gr mccabe
    Short

    Οι μνήμες του πατέρα μου από την Κατοχή έναυσμα για το βιβλίο μου

    Ο Πέτρος Φύτρος μεταφέρει στο Short Stories τις αφηγήσεις του πατέρα του από την Κατοχή και τον λιμό στη Σαντορίνη, που αποτέλεσαν την αφετηρία για το βιβλίο του «Ελληνική Πολιτεία 1941-42. Το κράτος υπό ξένη κατοχή»

    Μαρώ Τριανταφύλλου_«Έμαθες πολλά γράμματα· καιρός να τα γυρίσεις στα παιδιά του λαού μας» shortstories
    Short

    «Έμαθες πολλά γράμματα· καιρός να τα γυρίσεις στα παιδιά του λαού μας»

    Η Μαρώ Τριανταφύλλου γράφει στο Short Stories για την αλήθεια που διαπίστωσε σταδιακά πως έκρυβε η προτροπή του πατέρα της, πριν από τριανταπέντε χρόνια, να διοριστεί στην εκπαίδευση μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Παρίσι

    Νιτσιακος_Η γιαγιά Ίτσα, η καλή μάγισσα της Πίνδου
    Short

    Η γιαγιά Ίτσα, η καλή μάγισσα της Πίνδου

    Ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας Βασίλης Νιτσιάκος παραχωρεί στο Short Stories για προδημοσίευση την ιστορία της Ίτσας, της καλής μάγισσας από το χωριό Ντένισκο (Αετομηλίτσα) των παιδικών του χρόνων