Skip to content
Home » Μια νύχτα στα καταγώγια της Συγγρού του 1930

Μια νύχτα στα καταγώγια της Συγγρού του 1930

  Μια νύχτα στα καταγώγια της Συγγρού του 1930

  Published

  Μια νύχτα στα καταγώγια της Συγγρού του 1930

  Published
  Η σελίδα dirty ’30s & late ’20s μεταφέρει στο Short Stories την αστυνομική επιχείρηση στα διαφθορεία της λεωφόρου Συγγρού τον Απρίλη του 1930, όπως την κατέγραψε ο αστυνομικός ρεπόρτερ της εφημερίδας «Πατρίς» Π. Κατ.

  Ηταν μια απριλιάτικη νύχτα του 1930. Τρεις δεκάδες αστυνομικών –άλλοι με στολή και άλλοι με πολιτικά– βρίσκονται στο Τμήμα Καλλιθέας. Επικεφαλής τους είναι ο διοικητής του Τμήματος Ηθών.

  «Πού είναι αυτά τα καταγώγια ρωτάει ο ρεπόρτερ Π. Κατ. έναν κατώτερο αστυνομικό της ομάδας.

   Στο τέρμα της λεωφόρου Συγγρού.

  –  Έτσι, φανερά; Σε τόσο κεντρικό μέρος;

  –  Ποιος σας είπε πως βρίσκονται στα έγκατα της γης;

  –  Και εσείς τότε –με το συγγνώμη, δηλαδή– τι κάνετε;

  –  Τρεις φορές την εβδομάδα αυτό που θα δείτε σε λιγάκι.

  Ένα τέταρτο δρόμο, μια στιγμιαία στάση, ένα νεύμα του επικεφαλής αξιωματικού και το κέντρο με το αχανές προαύλιο βρίσκεται περικυκλωμένο. Ο επίγειος παράδεισος στη λεωφόρο Συγγρού έχει το όνομα Νιρβάνα.

  Ο Π. Κατ. μόλις που διακρίνει αμυδρά στο σκοτάδι τον διαγραφόμενο όγκο του. Αντιθέτως ο συγκεχυμένος βόμβος των μουσικών οργάνων που συνοδεύουν τα πλήθη των γλεντζέδων στους οργιαστικούς χορούς τους ακούγεται ευκρινέστατα.

  Οι αστυνομικοί έχουν πιάσει όλες τις εξόδους. Ο Π. Κατ. πλησιάζει το τζάμι ενός φωτισμένου παραθύρου και ρίχνει μια ματιά στη σάλα: ένα ολόκληρο πλήθος. Κύριοι με άψογα κοστούμια και απάχικα μούτρα. Δεσποινίδες χαμένες μες στα μετάξια τους. Άνθρωποι του λαού με τα κυριακάτικα ρούχα τους. Χορεύτριες άσεμνων χορών.

  Ναύτες και εργάτες των λιπασμάτων. Μούτρα ξαναμμένα από το ποτό. Τρόποι βάναυσα χυδαίοι. Μπουζούκια, σαντούρια, κλαρίνα. Ορχήστρα διεγερτική και πολύβουη που αναταράσσει με τους ατελείωτους αναστεναγμούς της όλο το κέντρο και τη γύρω έκταση. Μια χορεύτρια με ένα ντέφι χορεύει στη μέση της σάλας ακόλαστους χορούς υπό τα μανιώδη χειροκροτήματα των διεγερμένων θαμώνων.

  Ένα σφύριγμα και αστραπιαία η σάλα βρίσκεται πλημμυρισμένη από αστυνομικούς. Οι άντρες σηκώνονται με απερίγραπτη δυσφορία. Μια παρέα μεθυσμένων ναυτών εξακολουθεί το τραγούδι της χωρίς να δίνει σημασία στους αστυνομικούς. Οι γυναίκες είναι τρομαγμένες γιατί κατελήφθησαν ανέτοιμες. Γι’ αυτές τις περιστάσεις υπάρχουν υπόγειες κατακόμβες και κρύπτες απίθανες στις οποίες καταφεύγουν. Tώρα όμως δεν πρόφτασαν.

  Χορεύτριες άσεμνων χορών. Ναύτες και εργάτες των λιπασμάτων. Μούτρα ξαναμμένα από το ποτό. Τρόποι βάναυσα χυδαίοι. Μπουζούκια, σαντούρια, κλαρίνα

  Οι γυναίκες ξεχωρίζουν από τους άντρες και συγκεντρώνονται σε μια γωνιά. Δεκαπέντε, δεκάξι, δεκαοκτώ χρόνων το πολύ.

  «Τι θέλεις εδώ εσύ;» ρωτάει ο Π. Κατ. ένα κορίτσι δεκαέξι χρόνων με παιδιάστικο πρόσωπο και εμφάνιση μαθήτριας.

  – Κερδίζω το ψωμί μου!

  – Έτσι το κερδίζεις;

  – Έτσι, μάλιστα! Πέστε μου εσείς αν έχετε κανέναν τρόπο καλύτερο.

  «Εσύ; Τι θέλεις εδώ;» ρωτάει μια άλλη της ίδιας ηλικίας.

  – Εγώ είμαι εδώ γιατί θέλω να φάω και να θρέψω το παιδί μου. Είμαι μητέρα παιδιού τριών χρόνων. Εσείς γιατί δεν μας αφήνετε ήσυχες στη φτώχεια μας;

  Μια μικρή περίπολος αποτελούμενη από έξι αστυνομικούς αποσπάται και παραλαμβάνει τις συλληφθείσες για να τις οδηγήσει στην αστυνομία. Ο Π. Κατ. ακολουθεί τους υπόλοιπους αστυνομικούς στο γειτονικό καταγώγιο με το όνομα Χρυσόμυγα.

  •••

  Η σελίδα dirty ’30s & late ’20s επιχειρεί με αναρτήσεις της στα social media να αναδείξει την pop διάσταση του ελληνικού Μεσοπολέμου μέσα από τη λογοτεχνική δημοσιογραφία της εποχής. Σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησε και το εκδοτικό εγχείρημα Νέοι Καιροί από το οποίο μόλις κυκλοφόρησε ο αφηγηματικός χάρτης «Πού έκαναν SEX στην Αθήνα του Μεσοπολέμου;».

  10+1 αφηγήσεις βασισμένες στα ρεπορτάζ των μεσοπολεμικών εφημερίδων σχετικά με τις εφόδους του Τμήματος Ηθών και τα κρησφύγετα του λαθραίου έρωτα στην Αθήνα του Μεσοπολέμου, καθώς και ένα εισαγωγικό κείμενο που περιγράφει τη σεξουαλική κουλτούρα της εποχής, έρχονται σε μορφή κωδικών QR μαζί με έναν αυθεντικό χάρτη της μεσοπολεμικής Αθήνας.

  banner_300_250
  Picture of dirty '30s & late '20s
  Οι dirty ’30s & late ’20s είναι ομάδα δημοσιογράφων και συγγραφέων

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES