Skip to content
Home » Η γιαγιά Ευαγγελία από το Μινιόν στο Πολυτεχνείο

Η γιαγιά Ευαγγελία από το Μινιόν στο Πολυτεχνείο

  Η γιαγιά Ευαγγελία από το Μινιόν στο Πολυτεχνείο

  Published
  Τα παπουτσάκια που αγόρασε στις 16 του Νοέμβρη 1973 η γιαγιά Ευαγγελία για την ενός έτους εγγονή της

  Η γιαγιά Ευαγγελία από το Μινιόν στο Πολυτεχνείο

  Published
  Τα παπουτσάκια που αγόρασε στις 16 του Νοέμβρη 1973 η γιαγιά Ευαγγελία για την ενός έτους εγγονή της
  Η Γιάννα Κατσουγκράκη γράφει στο Short Stories για την αναπάντεχη περιπέτεια της γιαγιάς της, επισκέπτριας στην Αθήνα που βρέθηκε τυχαία στην περιοχή του Πολυτεχνείου στις 16 του Νοέμβρη του 1973

  Ηταν Νοέμβριος του 1973. Η γιαγιά μου η Ευαγγελία, μια γυναίκα που σπάνια έβγαινε από το χωριό, τετραπέρατη και επίμονη, ανέβηκε στην Αθήνα με το λεωφορείο.

  Ταξίδευε με τον θείο μου τον Λούη και μικρότερό της γιο, ο οποίος στις 16 του Νοέμβρη θα ξεκινούσε δουλειά για πρώτη φορά. Ήθελε λοιπόν να τακτοποιήσει το παιδί και να επιστρέψει στο χωριό της στη Λακωνία.

  Η γιαγιά Ευαγγελία ήταν άνθρωπος που αγαπούσε τις εκδρομές. Έτσι φαίνεται να είδε και αυτό το ταξίδι. Να κάνει δηλαδή τις δουλειές της, αλλά να κάνει και τις βόλτες της. Αν και δεν ήταν πολυταξιδεμένη, δεν φοβόταν την πρωτεύουσα. Της άρεσαν η κίνηση και η φασαρία του κέντρου. Έτσι λοιπόν έβαλε έναν στόχο: όταν τελείωνε τις δουλειές της, θα κατέβαινε στο κέντρο για να μου αγοράσει, στην ενός έτους εγγονή της –το πρώτο της εγγόνι– ένα ζευγάρι παπουτσάκια.

  Στις 16 του Νοέμβρη ο θείος μου έφυγε για να παρουσιαστεί στη νέα του εργασία. Η γιαγιά πάλι του είχε αναφέρει ότι θα κατέβαινε μια βόλτα στο κέντρο. Ο ίδιος δεν είχε εκτιμήσει τι συνέβαινε και δεν έδωσε συνέχεια.

  Έμεναν στην Καλλιθέα και κατέβηκε με το λεωφορείο μέχρι την Ομόνοια. Ο στόχος της ήταν το Μινιόν, διαφημισμένο πολυκατάστημα, λίγα μόλις μέτρα από το Πολυτεχνείο, ιδανικό μέρος για να ψωνίσει το δώρο της εγγονής της που λίγες μέρες μετά θα είχε τα πρώτα της γενέθλια.

  Όταν έφτασε στην Ομόνοια κατάλαβε ότι κάτι συνέβαινε. Φωνές, φασαρία, κόσμος που έτρεχε πανικόβλητος, αστυνομικοί παντού και πυροβολισμοί. Τρομαγμένη, αναγκάζεται να καταφύγει σε ένα από τα καταστήματα περιμετρικά της Ομόνοιας. Δεν έμεινε για πολύ εκεί, γιατί ερχόταν συνέχεια κόσμος για να προφυλαχθεί.

  «Παναγίτσα να τα βοηθήσει να γυρίσουν σπίτια τους, μη βρούνε κανέναν μπελά και κλαίνε οι μανάδες τους»

  Έπειτα από λίγο μπαίνει σε ένα διπλανό κατάστημα χωρίς πολύ κόσμο. Ρωτά κάποιον διπλανό της τι συμβαίνει κι εκείνος της λέει ότι «η αστυνομία κυνηγάει κάτι παιδιά». Απόρησε η γιαγιά. Τι να είχαν άραγε κάνει αυτά τα παιδιά και ήταν τόσο κακό για να τους κυνηγούν οι αστυνομικοί;

  Φεύγει κι από εκείνο το μαγαζί και καταλήγει σε ένα κατάστημα παιδικών παπουτσιών. Εκεί έμαθε τι είχε συμβεί: οι φοιτητές, της είπαν, είχαν κλειστεί στο Πολυτεχνείο γιατί δεν ήθελαν τη χούντα και τους χτυπούσαν με τα όπλα. Η ίδια θυμάται ότι σκέφτηκε Παναγίτσα να τα βοηθήσει να γυρίσουν σπίτια τους, μη βρούνε κανέναν μπελά και κλαίνε οι μανάδες τους.

  Στο κατάστημα αυτό έμεινε για δυο τρεις ώρες. Τα πράγματα είχαν αγριέψει, οι πυροβολισμοί ακούγονταν πιο συχνά και κανείς δεν ήξερε τι θα γινόταν. Το μεσημέρι πια, όταν κάπως κόπασε ο θόρυβος, αποφάσισαν να βγουν από το μαγαζί.

  Η κυκλοφορία είχε πια διακοπεί κι έτσι η γιαγιά Ευαγγελία αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Καλλιθέα με τα πόδια. Γύρισε τρομαγμένη αλλά όχι άπρακτη: όση ώρα έμεινε στο κατάστημα έκανε και τα ψώνια της, ένα ζευγάρι πέδιλα θα ήταν το δώρο της στην εγγονούλα της.

  Στο σπίτι την περίμενε ανάστατος ο γιος της. Μόνο όταν την άκουσε στο θυροτηλέφωνο ησύχασε.

  Η γιαγιά έφτασε σώα στην Καλλιθέα ύστερα από γενναίο ποδαρόδρομο, ευχαριστημένη που κατάφερε να αγοράσει τα παπουτσάκια μου. Μόνο όταν της εξήγησαν τι είχε συμβεί αλλά και τα κατοπινά χρόνια που έβλεπε τις εικόνες στην τηλεόραση, κατάλαβε τον κίνδυνο.

  Η ιστορία ερχόταν στην επιφάνεια κάθε 17 του Νοέμβρη, ως η απίθανη περιπέτεια της γιαγιάς στην Αθήνα του Πολυτεχνείου.

  banner_300_250
  Picture of Γιάννα Κατσουγκράκη
  Η Γιάννα Κατσουγκράκη είναι αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού

  Κεντρική φωτογραφία
  Από το προσωπικό αρχείο της Γιάννας Κατσουγκράκη

  MORE STORIES