Skip to content
Home » Ο Σταμάτης Κραουνάκης με τους «Αχαρνής» στην Επίδαυρο το 2010 (Β΄ μέρος)

Ο Σταμάτης Κραουνάκης με τους «Αχαρνής» στην Επίδαυρο το 2010 (Β΄ μέρος)

    Ο Σταμάτης Κραουνάκης με τους «Αχαρνής» στην Επίδαυρο το 2010 (Β΄ μέρος)

    Published
    Ο Σωτήρης Χατζάκης με τον Σταμάτη Κραουνάκη

    Ο Σταμάτης Κραουνάκης με τους «Αχαρνής» στην Επίδαυρο το 2010 (Β΄ μέρος)

    Published
    Ο Σωτήρης Χατζάκης με τον Σταμάτη Κραουνάκη
    Ο Σταμάτης Κραουνάκης συνεχίζει την αφήγησή του στο Short Stories για τους «Αχαρνής», την Επίδαυρο, τον «μυτόγκα» υπουργό του ΠΑΣΟΚ που απειλούσε τον Χατζάκη, την αποθέωση που γνώρισε η παράσταση, τους «διαχειριστές της μπίζνας του μεγάλου χρέους»

    Πήγαμε πρεμιέρα στην Επίδαυρο με τη μισή πιάτσα έτοιμη να μας σκίσει.

    Στην ατάκα «ελεύθεροι κυκλοφορούν οι δολοφόνοι» χάλασε ο κόσμος. Στον μεγάλο μονόλογο είχα πολλά χειροκροτήματα. Ο Χατζάκης από το ηλεκτρολογείο τα μέτραγε πάντα. Όταν έπεσα πάνω στο ξύλο, το κοίλο σηκώθηκε όρθιο.

    Στην ταβέρνα του Λεωνίδα στρίμωξε ο υπουργός τουρισμού του ΠΑΣΟΚ… πώς τον λέγανε τον μυτόγκα από τη Ρόδο, παναγία μου; Πάντα τον ξεχνάω τον υποκριτή που είχε έρθει προηγουμένως να μου πει συγχαρητήρια [σ.σ. πρόκειται για τον Γιώργο Νικητιάδη]. Στρίμωξε λοιπόν τον Χατζάκη στις τουαλέτες και του είπε: «Έβαλες τον Κραουνάκη να βρίζει την κυβέρνηση; Δεν θα ξαναπάρεις λεφτά». Να με τα χάπια ο Σωτήρης. Με ’παιρναν οι εφημερίδες να πω τι έγινε. Τους παρέπεμπα όλους στον σκηνοθέτη.

    Βουτσάς… αποθέωση. Βαλτινός… αδελφός. Η Άννα Βλαβιανού, ο Άρης Μπέκας (ξενοδοχείο Αριστοτέλης, Γιαλάσι) και η Αντιγόνη Γλυκοφρύδη. Αντιγόνη μου, εκεί, θεράπαινα του Διόνυσου, ήρθες στα ενδυτήρια πριν από την παράσταση να πεις την ευχή σου. Σου είπα να ’ρθεις να μου πεις αν με ήθελε ο θεός εδώ μέσα. Και ήρθες μετά με τις τεράστιες ματάρες σου να μου πεις «ναι, σε ήθελε».

    Πρώτο ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση ΓΑΠ. ΠΟΛΕΜΟΣ. Γράψανε τα Νέα πρώτα. Χτύπησαν καμπανάκια στην Επίδαυρο. Μίσος, βρισίδια και τεράστια οικονομική επιτυχία.

    Θυμήθηκα ότι τότε για να παίξω στους Αχαρνής έγινε ψήφισμα στο ΣΕΗ για την άδεια. Υπερψήφισε το ΚΚΕ, καταψήφισε ο Συνασπισμός!

    Ευλογημένες στιγμές! Χτύπαγε η καρδιά, έφευγε η φωνή ψηλά. Δεν καταδεχτήκαμε ενισχύσεις. Δεν έβαλα μικρόφωνο. Κουβάλαγα ένα γκαζάκι φασκόμηλο και μέλι και έκανα εισπνοές πρωί βράδυ για να έχω φωνή την άλλη μέρα. Στην περιοδεία.

    Ήμουν ακριβώς 2 ώρες παρά 15 λεπτά στη σκηνή γιατί συμμετείχα και στα χορικά. Είχα μόνο ένα μικρό διάλειμμα οχτώ λεπτών. Μες στο κάρο όπου ο Τζώνης μου ’βαζε πάντα σε μια ταμπακέρα ένα τσιγάρο για να καπνίσω.

    Πρώτο χαστούκι στην κυβέρνηση ΓΑΠ. Γράψανε τα «Νέα» πρώτα. Χτύπησαν καμπανάκια στην Επίδαυρο. Μίσος, βρισίδια και τεράστια οικονομική επιτυχία

    Κι αυτή η φράση από τους Αχαρνής που την είχα γράψει για το φινάλε και δεν την παίξαμε ποτέ. Τη βρήκαμε βαριά. Αλλά ισχύει. «Τι άλλο να σου δώσω, θα το πατάξω το εγώ για να τ’ αποθεώσω». Δικαιόπολις. Κύκλος. Άνθραξ ο Άνθρωπος.

    Οφείλω στον θηριώδη Τράγκα την ατάκα που του έκλεψα και την έβαλα στους Αχαρνής κι έπεσε η Επίδαυρος. Έλεγα: «Ελεύθεροι κυκλοφορούν οι δολοφόνοι. “Διαχειριστές της μπίζνας του μεγάλου χρέους”».

    Μια μεγάλη νίκη εσωτερική ήταν η σχέση μου με τον θίασο. Στην αρχή όλοι με βλέπανε με μισό μάτι. Στην τελευταία παράσταση στο Βασιλικό Θέατρο όλος ο θίασος την ώρα του χαιρετισμού μου φώναξε δυνατά: «Σταμάτηηη».

    Στην πάροδο του χορού Κορυφαίος ο Σαμσιάρης με τον οποίον έχω φιλία 40 χρόνων. Φτιάξαμε και ένα εκπληκτικό ντουέτο Ευριπίδη – Δικαιόπολη. Επειδή ο Γιάννης μιμείται πολύ καλά τη Μαρινέλλα, κάναμε ντουέτο Χατζής – Μαρινέλλα. «Τι κάνεις μέσ’, Ευριπίδη;». «Διδάσκω γυναικών πάθη!». Και ρίξαμε το θέατρο κάτω. Πάρα πολύ γέλιο.

    Στην πάροδο όμως που ο Γιάννης ήταν κορυφαίος του έβαλα τη φράση «σφάχτε τον πούστη τον χοντρό». Που ο Γιάννης όλο και κάπως το ’λεγε σαν ηπειρωτικό. Με κοιτάζει ο Χατζάκης στην πρόβα και με ρωτάει: «Αυτό θα το αφήσεις;». «Δεν γαμιέται» του λέω, «άσ’ το να τρέξει, δεν τρέχει τίποτε». Και είχα δίκιο. Έβγαλε πολύ γέλιο.

    Πρέπει να πω και κάτι που έχει μεγάλη σημασία για μένα ύστερα από τόσα χρόνια. Έχοντας υπηρετήσει τον Αριστοφάνη πολλαπλά ως συνθέτης χορού… Σε αυτό το έργο, που είναι το πρώτο του και που ο πρωταγωνιστής είναι κάτι σαν κορυφαίος, ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία έχοντας δουλέψει τόσα χρόνια τις ακτίνες, να δουλέψω και τον άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφονται. Αυτή η μελέτη μου φάνηκε πάρα πολύ χρήσιμη στο λιμπρέτο για τις Εκκλησιάζουσες. Και τώρα σε κάτι άλλο που ετοιμάζω.

    •••

    Διαβάστε το πρώτο μέρος της ιστορίας του Σταμάτη Κραουνάκη εδώ.

    banner_300_250
    Picture of Σταμάτης Κραουνάκης
    Ο Σταμάτης Κραουνάκης είναι συνθέτης

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Επίδαυρος_Stamatis Kraounakis_shortstories.gr
    Short

    Ο Σταμάτης Κραουνάκης με τους «Αχαρνής» στην Επίδαυρο το 2010 (Α΄ μέρος)

    Ο Σταμάτης Κραουνάκης επιστρέφει για λογαριασμό του Short Stories στο 2010, όταν έγραφε τη μουσική για τους «Αχαρνής» και προετοιμαζόταν να εμφανιστεί στην Επίδαυρο ως Δικαιόπολις, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Σωτήρη Χατζάκη

    Σταμάτη Κραουνάκη Χρήστος Γεροντίδης short stories
    Short

    Ο Χρήστος Γεροντίδης και η καθοριστική συνάντηση με τον Σταμάτη Κραουνάκη

    Ο τραγουδιστής Χρήστος Γεροντίδης αφηγείται στο Short Stories την πρώτη του γνωριμία με τον Σταμάτη Κραουνάκη, την αλλαγή της επαγγελματικής του ρότας και τη δημιουργική διαδικασία μέχρι να κυκλοφορήσει ο πρώτος του δίσκος «Λαϊκά τραγούδια Ο ΤΙΓΡΗΣ»