Skip to content
Home » Πώς ξεκίνησα το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Πώς ξεκίνησα το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

  Πώς ξεκίνησα το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

  Published

  Πώς ξεκίνησα το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

  Published
  Ο συγγραφέας από τις ΗΠΑ Yoel Wulfhart αφηγείται στο Short Stories πώς αφού ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, αποφάσισε να ανοίξει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα, το Theatre of the No

  Τα ταξίδια ήταν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μου. Το ίδιο και το θέατρο. Το ένα σε κάνει να πετάς, το άλλο σε βαραίνει. Η ζωή είναι γεμάτη αντιφάσεις.

  Μια μέρα –μάλιστα μια ωραία μέρα– το όνειρό μου να ταξιδέψω έγινε πραγματικότητα. Μια οδυνηρή, οξεία πραγματικότητα.

  Το γεγονός ότι πήρα το μαύρο Jeep Wrangler μου από το λιμάνι της Αμβέρσας ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για μια περιπλάνηση σε όλο τον κόσμο. Δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι αυτή η περιπέτεια θα διαρκέσει τόσο πολύ. Ήμουν ενθουσιασμένος μόνο και μόνο που άνοιξα την πόρτα, γύρισα το κλειδί στη μίζα και έβαλα την πρώτη ταχύτητα. Το ταξίδι μου κράτησε 18 χρόνια.

  Οδήγησα σε όλη την Αφρική, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την κεντρική Ασία, τη νοτιοδυτική Ασία και τον νότιο Ειρηνικό. Ωστόσο τίποτε δεν με είχε προετοιμάσει για την υπέροχη Ελλάδα.

  Μια μέρα μόνο πέρασα στην Ελλάδα. Σ’ αυτή τη χώρα των αρχαίων ιδεών, του πολιτισμού, του θεάτρου και της ιστορίας. Αιχμαλωτίστηκα, όπως αιχμαλωτίζεται ένας εραστής σε ένα ερωτικό κουβάρι χωρίς ανταπόκριση. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Η ζεστασιά των ανθρώπων της και η εικονοκλαστική στάση τους απέναντι στη ζωή, η φυσική ομορφιά της, το φαγητό της, η ιστορία της. Όλα ήταν ακαταμάχητα.

  Άφησα αυτό τον έρωτα για να επιστρέψω στην ελευθερία που συνδέεται με τη ζωή στον δρόμο. Αλλά ο έρωτας συνέχισε να καίει σαν μια μικρή φλόγα μες στην καρδιά μου. Πολλά χρόνια αργότερα, όταν ο δρόμος είχε πλέον διανυθεί, επέστρεψα στην Ελλάδα και σε μια παλιά αγάπη: το θέατρο.

  Μια μέρα πέρασα στην Ελλάδα. Αυτήν τη χώρα των ιδεών, του πολιτισμού, του θεάτρου και της ιστορίας. Αιχμαλωτίστηκα, όπως αιχμαλωτίζεται ένας εραστής

  Οκτώ μήνες μετά την επιστροφή μου άνοιξα ένα αγγλόφωνο θέατρο στο κέντρο της Αθήνας. Η κόρη μου, η Annabel, η οποία τρελαίνεται να κάνει πλάκα με τον πατέρα της, μιλούσε στον αδελφό μου, τον Shlomo, πριν από μερικούς μήνες.

  «Shlomo» είπε η Annabel με τη βαριά αμερικανική προφορά της, «τι  γλώσσα μιλάνε στην Ελλάδα;». Ο αδελφός μου δεν δίστασε πολύ πριν απαντήσει: «Ελληνικά φυσικά». Η Annabel συνέχισε: «Και ποια γλώσσα θα μιλούν στο θέατρο που ανοίγει ο πατέρας μου στην Ελλάδα;». Δεν είπε τίποτε άλλο.

  Αυτό που παρέλειψε να σκεφτεί η Annabel ήταν οι λόγοι για τους οποίους ο πατέρας της αποφάσισε να ανοίξει ένα θέατρο: η αγάπη του για την τέχνη, η δημιουργικότητα, οι ιδέες και η θετική επίδραση που θα μπορούσε να έχει στη ζωή κάποιων ανθρώπων.

  Εδώ είμαι λοιπόν στην Αθήνα. Το Theatre of the No άνοιξε πριν από λίγες εβδομάδες.

  banner_300_250
  Picture of Yoel Wulfhart
  O Yoel Wulfhart είναι συγγραφέας και ιδρυτής του Theatre of the No στην Αθήνα

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES

  Γιαγκίνηδες_YAGINIDES_shortstories.gr
  Short

  Οι Γιαγκίνηδες και οι ιστορίες τους από την πρωτόγνωρη περιοδεία τους

  Οι Γιαγκίνηδες (Σπύρος Ζήσης & Παναγιώτης Σικλαφίδης) επέστρεψαν από την πρώτη τους περιοδεία και μεταφέρουν στο Short Stories τις εντυπώσεις και τα ευτράπελα που έζησαν καθώς από μουσικοί του δρόμου έγιναν μουσικοί του κόσμου

  Ζορμπας Καζαντζάκη_soloup short stories gr
  Short

  To ταξίδι του Soloúp από τον Ροντέν στον Καζαντζάκη

  Ο Soloúp γράφει στο Short Stories για την ταξιδιωτική περιπέτεια πίσω από το graphic novel «Ζοrμπάς – Πράσινη πέτρα ωραιοτάτη», εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη