Skip to content
Home » Ο Θεόφιλος με τα μάτια που κοιτούν την κόλαση στα ίσια

Ο Θεόφιλος με τα μάτια που κοιτούν την κόλαση στα ίσια

    Ο Θεόφιλος με τα μάτια που κοιτούν την κόλαση στα ίσια

    Published

    Ο Θεόφιλος με τα μάτια που κοιτούν την κόλαση στα ίσια

    Published
    O Σαμσών Ρακάς περιγράφει στο Short Stories πώς η συνάντηση με τη ματιά του ζωγράφου Θεόφιλου τον οδήγησε στο να αποδεχτεί την πρόταση της Όλιας Λαζαρίδου και να γράψει το θεατρικό έργο «Θεόφιλος sold»

    Δεν θυμάμαι ποιος μήνας ήταν. Αυτό που θυμάμαι είναι πως περπατούσα και φορούσα κοντομάνικο. Πρέπει να ήταν μια ζεστή μέρα άνοιξης του 2023. Μου τηλεφώνησε η Όλια Λαζαρίδου για να με ρωτήσει αν ενδιαφέρομαι να γράψω ένα θεατρικό έργο για τον ζωγράφο Θεόφιλο.

    Ήξερε πως τον αγαπάω. Ήξερα πως τον αγαπάει. Της είπα να μου δώσει λίγο χρόνο να το επεξεργαστώ, για να δω τι θα μου πουν τα μάτια του.

    Και τα είδα.

    Τα μάτια του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ.

    Δύο μπίλιες σφηνωμένες στις κόγχες του.

    Τις βγάζει και τις πετάει όπου λάχει.

    Φτιάχνει μοίρα.

    Κυλούν οι βόλοι σαν ζωή και τον πηγαίνουν ακριβώς εκεί.

    Στον τάφο του Μεγαλέξανδρου.

    Άνθρωπος θεοειδής.

    Θα πει το θαύμα να μην προδίδεις την παιδική σου αφέλεια.

    Να μην σου κλέβουν το δικαίωμα στον θαυμασμό της καθημερινής ζωής.

    Και τα είδα.

    Τα μάτια του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ.

    Το βλέμμα της διόρασης.

    Δυο κρυστάλλινες σφαίρες που προβλέπουν τις μαύρες μέρες μας.

    Κοιτούν την κόλαση στα ίσια.

    Ο οικονομισμός κυριάρχησε και σκόρπισε γενικευμένη θλίψη. Τα τραπεζοκαθίσματα και οι ξαπλώστρες εξολόθρευσαν τον ρεμβασμό. Η οθόνη στέρεψε το χάδι. Η επενδυτική ευφυΐα εξόρισε το παιχνίδι. Η σπουδαγμένη βεβαιότητα των ανθρώπων αφαίμαξε την πνευματικότητα. Η σύγχρονη τέχνη ομόρφυνε το ψέμα.

    Σχεδόν τίποτε άδολο δεν υπάρχει στον ορίζοντα της χώρας για να σταθείς. Ό,τι νικήσαμε στον πολιτισμό το χάσαμε σε ύπαρξη. Ουρανώ, ακούς; Ό,τι κερδήθηκε στον προηγμένο καπιταλισμό το χάσαμε σε Θεόφιλους.

    Και τα είδα.

    Τα μάτια του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ.

    Τα τρομαγμένα μάτια του σαλού.

    Η πάσχουσα ψυχή λαμποκοπά.

    Και η χαρίτωση μιας αγωνίας συμπαντικής αναδύεται με πείσμα, γεμάτη πίστη στο θαύμα, γεμάτη με υπερβατική ελπίδα πως το παιχνίδι παίζεται ακόμη.

    Τα μάτια του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ. Τα τρομαγμένα μάτια του σαλού. Η πάσχουσα ψυχή λαμποκοπά. Η χαρίτωση μιας αγωνίας συμπαντικής αναδύεται με πείσμα

    Και θα παίζεται, όσο καταδέχονται ακόμη να ηχούν οι γλαύκες και τα τριζόνια της καλοκαιρινής νυκτός πάνω από τα γιασεμιά, για να μας υπενθυμίζουν πως ένα εσαεί καραδοκεί κάπου εκεί έξω. Ένα εσαεί που δεν ενδιαφέρεται για την επιμέλεια εαυτού, που δεν έχει άποψη επί παντός επιστητού, ένα εσαεί που μας ξεπροβοδίζει σε μια πατρίδα ποθητή, απονήρευτη, δίχως φράχτες μέσα έξω.

    Τα καταγωγικά μάτια του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ.

    Αυτά που με ώθησαν να βουτήξω με κοντομάνικο μες στον παγωμένο χρόνο για να γράψω το Θεόφιλος sold.

    Το βλέμμα αυτό με ελπίζει.

    Όλια, σε παίρνω.

    •••

    Η παράσταση Θεόφιλος sold, μια ιλαροτραγωδία εμπνευσμένη από τη ζωή του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, σε κείμενο Σαμσών Ρακά και σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου, ανεβαίνει από τις 05.07.2024 έως τις 28.07. 2024 στην αυλή του Παλαιού Πανεπιστημίου στην Πλάκα. Παίζουν: Αιμιλιανή Σταυριανίδου, Αριάδνη Κωσταντακοπούλου.

    banner_300_250
    Picture of Σαμσών Ρακάς
    Ο Σαμσών Ρακάς είναι ποιητής

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Δημήτρης Ανδρεάδης ΖΩΓΡΑΦΟΣ SHORT STORIES GR
    Short

    Ο ζωγράφος Δημήτρης Ανδρεάδης και τα έργα που πονάνε αλλά λάμπουν

    Λίγο πριν από τα εγκαίνια της έκθεσής του ο Δημήτρης Ανδρεάδης κάνει στο Short Stories μια προσωπική κατάθεση για τον καλλιτέχνη που αν και ζει μέσα σε συνθήκες οικονομικής αγριότητας, καταφέρνει να βγει στο φως

    tzoulio kaimi short stories Βαρέα & Ανθυγιεινά
    Short

    Τζούλιο Καΐμη – Ένα διαμάντι κάτω από το χαλί της Ιστορίας

    Ο Βασίλης και o Δημήτρης Ευφροσυνίδης (Βαρέα & Ανθυγιεινά) γράφουν στο Short Stories για τη «γνωριμία» τους με τον Εβραίο ζωγράφο, διανοούμενο και μελετητή του λαϊκού πολιτισμού Τζούλιο Καΐμη που τους οδήγησε στη δημιουργία του ομώνυμου τραγουδιού τους