Skip to content
Home » Πώς βρέθηκα στο Φεστιβάλ της Ερήμου στο Μάλι (Α΄ μέρος)

Πώς βρέθηκα στο Φεστιβάλ της Ερήμου στο Μάλι (Α΄ μέρος)

    Πώς βρέθηκα στο Φεστιβάλ της Ερήμου στο Μάλι (Α΄ μέρος)

    Published
    Οι μουσικές του Festival au Désert ξεκινάνε στους αμμόλοφους με τη δύση του ήλιου

    Πώς βρέθηκα στο Φεστιβάλ της Ερήμου στο Μάλι (Α΄ μέρος)

    Published
    Οι μουσικές του Festival au Désert ξεκινάνε στους αμμόλοφους με τη δύση του ήλιου
    Ο Δημήτρης Τζιμέας γράφει στο Short Stories για ένα τραγούδι που άκουσε τυχαία και έγινε η αφορμή για να του μπει η ιδέα να ταξιδέψει στο Μάλι προκειμένου να παρακολουθήσει το Festival au Désert

    Ο Βαγγέλης με ένα τέντωμα του χεριού πάτησε τον διακόπτη και το δωμάτιο του ξενοδοχείου σκεπάστηκε μεμιάς από ένα βαθύ σκοτάδι. «Πόσο καιρό είχα να ξαπλώσω σε στρώμα; ούτε που θυμάμαι!». Μια σύντομη σιωπή, δύο ανάσες και οι τελευταίες λεπτομέρειες του ταξιδιού στο Μάλι άρχισαν να ξεδιπλώνονται μέσα από το μυαλό του Βαγγέλη.

    – Ο Γιώργος πότε φτάνει Μπαμακό;

    – Σύντομα. Αύριο μεθαύριο θα σκάσει φάντης μπαστούνης στην είσοδο του ξενοδοχείου.

    – Ξέρεις, δεν πρόλαβα να στο πω στο φαγητό. Πριν από λίγες μέρες απήγαγαν μερικούς δυτικούς γύρω από το Gao. Ακόμη τους ψάχνουν.

    – Στο Gao είναι το φεστιβάλ;

    – Όχι, στο Tessalit, καμιά πεντακοσαριά χιλιόμετρα πιο μέσα στην έρημο.

    – Εκεί θα πάμε;

    – Ναι, είκοσι χιλιόμετρα από τα σύνορα με Αλγερία. Μην ανησυχείς όμως, μας έχει κανονίσει η μάνατζερ των Tinariwen. Σε δύο μέρες φεύγει το κομβόι από Gao για Tessalit. Θα είναι αρματωμένοι σαν αστακοί. Μαζί τους ίσως και να έχουμε μια ελπίδα να τα καταφέρουμε να φτάσουμε.

    Μπορεί ένα τραγούδι να αλλάξει τον κόσμο; Αυτή η ερώτηση δεν είναι σαν να αναρωτιέται κανείς αν το πέταγμα μια πεταλούδας στο Μάλι ή κάπου αλλού στην Αφρική μπορεί να προκαλέσει σεισμό στο Τόκιο; Πάντα κρυφογέλαγα με αυτό το παράδειγμα.

    Όμως εκείνο τον Σεπτέμβρη όταν είχα γυρίσει αρκετά πρόωρα από τις διακοπές και χάζευα τα πρωτοβρόχια από το παράθυρο, ένιωσα για τα καλά αυτό το πέταγμα να μου σκάει στα μούτρα με την ορμή του χάους την ίδια!

    Σ’ εμένα αντί για πεταλούδα ήταν ένα τραγούδι από την Αφρική. Ναι, κάτι τόσο απλό, τόσο μηδαμινό, όσο ένα τραγούδι. Μια λίστα που έπαιζε μόνη της για μέρες μες στο σπίτι έφτασε κάποια στιγμή τυχαία σε ένα τραγούδι, το οποίο με άρπαξε από τον λαιμό.

    Μια διαλεχτή παρέα μουσικών βρέθηκε στο κέντρο εκπαίδευσης στη Λιβύη και ανάμεσα σε πολεμικές ασκήσεις άρχισαν να γράφουν επαναστατικά τραγούδια

    Δεν μπορούσα με τίποτε να σταματήσω να το ακούω. Μπαίνω αμέσως στην έρευνα. Μουσικές από το Μάλι, Μπαμακό, έρημος, «καλά πάμε», stratocaster, Robert Plant. Μια ατέρμονη αναζήτηση η οποία καταλήγει σε μια ζωντανή εκτέλεση σε ένα αδιανόητο σκηνικό, σε μια συνάντηση των Τούαρεγκ στα βάθη της ερήμου.

    Ψάχνω όσο δεν πάει τις λιγοστές πηγές και το βρίσκω. Το Φεστιβάλ της Ερήμου, Festival au Désert, εκεί είμαστε! Το επόμενο; σε τέσσερις μήνες. Για να δω, τι άλλο υπάρχει εκεί γύρω; Μπουρκίνα Φάσο, Σενεγάλη, Γκάμπια… δεν το ξεκινάω μια και καλή από Πράσινο Ακρωτήρι; Ποιος ξέρει πότε θα ξαναβρεθώ σε αυτά τα μέρη. Όλο και κάποιος θα κουμπώσει στη διαδρομή.

    Σε ένα παράλληλο σύμπαν ο Βαγγέλης έχει πάει ήδη σε δύο συναυλίες των Tinariwen και έχει γνωρίσει από κοντά τον Ibrahim Ag Alhabib, την εμβληματική μορφή του συγκροτήματος. Τον άνθρωπο  που έμαθε να παίζει τις πεντατονικές στη stratocaster σε κέντρο εκπαίδευσης αντάρτικου του Καντάφι στη Λιβύη. Μετά τον εμφύλιο στο βόρειο Μάλι όλοι οι Τούαρεγκ της περιοχής σκόρπισαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στις γύρω χώρες.

    Ο Ibrahim και μια διαλεχτή παρέα μουσικών βρέθηκαν σε αυτό το κέντρο εκπαίδευσης και ανάμεσα στις πολεμικές ασκήσεις άρχισαν να γράφουν επαναστατικά τραγούδια και να τα μοιράζουν σε κασέτες. Σύντομα η μουσική τους απλώθηκε σε όλα τα χωριά της ερήμου. Όταν ξέσπασε ο ένοπλος αγώνας η λέξη Tinariwen ήταν συνώνυμη του επαναστάτη.  Η μουσική είχε φτάσει πολύ βαθύτερα από τις σφαίρες.

    Vangelis, την Πρωτοχρονιά πρέπει να έρθεις να μας βρεις!

    Πού; στο Timbuktu; Στο Φεστιβάλ της Ερήμου;

    Όχι, αυτό είναι μετά. Στο χωριό μας πρέπει να έρθετε, στο Tessalit. Από εκεί ξεκίνησαν όλα.

    •••

    Το κείμενο του Δημήτρη Τζιμέα συνεχίζεται στο δεύτερο μέρος της ιστορίας.

    banner_300_250
    Picture of Δημήτρης Τζιμέας
    Ο Δημήτρης Τζιμέας είναι μουσικός

    Κεντρική φωτογραφία
    Δημήτρης Τζιμέας

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES