Skip to content
Home » Στα ηπειρώτικα πανηγύρια της Παναγιάς

Στα ηπειρώτικα πανηγύρια της Παναγιάς

    Στα ηπειρώτικα πανηγύρια της Παναγιάς

    Published
    Πανηγύρι στο Γαρδίκι Θεσπρωτίας

    Στα ηπειρώτικα πανηγύρια της Παναγιάς

    Published
    Πανηγύρι στο Γαρδίκι Θεσπρωτίας
    Ο Αλέκος Μόσχος γράφει στο Short Stories για τα αυγουστιάτικα πανηγύρια των παιδικών του χρόνων, με τα κλαρίνα, τα νούμερα για σειρά προτεραιότητας στο χορό αλλά και τους στίχους που πιάνουν τον παλμό της επικαιρότητας

    Το καλοκαίρι για τα χωριά της Ηπείρου ήταν και είναι η εποχή των πανηγυριών. Ημέρες Δεκαπενταύγουστου δεν γίνεται να μη θυμηθώ τα πανηγύρια των παιδικών μου χρόνων.

    Το πρώτο πανηγύρι που έμεινε για πάντα στη μνήμη μου ήταν το πανηγύρι του χωριού μου, το πανηγύρι του Αϊ-Λια. Αλλά όχι για καλό. Κατέβηκα στην πλατεία του χωριού και αντί να δω χαρούμενες εικόνες, είδα να ξεστήνονται άρον άρον οι πάγκοι, να μαζεύονται καρέκλες και τραπέζια και παγωμένα πρόσωπα να φεύγουν για τα σπίτια τους. Γύρισα στο σπίτι και είπα στους δικούς μου: «Πόλεμος». Ήταν 1974.

    Όμως ας πάμε στα χαρούμενα πανηγύρια των επόμενων χρόνων. Στις κούνιες, στα αλογάκια, στους «πέντε κρίκους ένα τάλιρο», στον «γύρο του θανάτου», στους πάγκους με τα παιχνίδια και τα βιβλία. Στους ήχους και στις μουσικές.

    Για τα καφενεία ήταν θέμα τιμής να φέρουν στη δική τους σκηνή μεγαλύτερα μουσικά ονόματα από τους διπλανούς. Βέβαια η απόκλιση από την παράδοση είχε ήδη ξεκινήσει. Η χρήση αρμονίων και ντραμς, οι ηλεκτρικοί ήχοι και το echo, αλλά και οι παραγγελίες και η σειρά χορού δεν αποτελούσαν στοιχεία παράδοσης. Παραμόρφωναν το παραδοσιακό ηπειρώτικο τραγούδι.

    Ευτυχώς που πάντα υπήρχε εκεί το κλαρίνο. Με τον αργόσυρτο ήχο του άγγιζε την ψυχή και το μυαλό μας. Έβγαζε τον πόνο, τη θλίψη και το παράπονο που καθένας μας κουβαλούσε.

    Δεν έλειπαν και οι αστείες στιγμές. Έπαιρνες σειρά χορού το νούμερο πενήντα στις 2.00 π.μ., τη στιγμή που χόρευε το νούμερο τρία. Για να κατέβει από την πίστα το νούμερο τρία έπρεπε να σύρουν ως πρώτοι/ες το χορό όλα τα άτομα της παρέας, όλα τα άτομα του κύκλου. Πότε θα χόρευαν τα υπόλοιπα νούμερα; Αν προλάβαιναν, σε κάποιο άλλο πανηγύρι.

    Οι μουσικοί δημιουργούσαν νέα τραγούδια, που γίνονταν «άσματα». Πώς να ξεχάσεις τους στίχους «φύτεψα ντομάτες, βγήκαν πιπεριές» ή «θα σου ρίξω φόλα στο σκυλάκι σου»;

    Ευτυχώς που πάντα υπήρχε εκεί το κλαρίνο. Με τον αργόσυρτο ήχο του άγγιζε την ψυχή και το μυαλό μας. Έβγαζε τον πόνο, τη θλίψη και το παράπονο

    Ποτέ δεν αρνούνταν παραγγελία επειδή αγνοούσαν τους στίχους. Κάτι θα έβρισκαν να τραγουδήσουν. Θυμάμαι έναν μπάρμπα μου, ξάδελφο της γιαγιάς μου, να με στέλνει να δώσω παραγγελιά στα όργανα την Ελαφίνα.

    Ο μουσικός δεν είπε πως δεν ήξερε το τραγούδι, πήρε το χαρτονόμισμα και άρχισε να τραγουδά. Μάταια ο μπάρμπας μου περίμενε να ακούσει το «Όλα τα λάφια βόσκουνε κι όλα δροσολογιούνται. Μα μια λαφίνα ταπεινή δεν πάει κοντά με τ’ άλλα».

    Αντ’ αυτού άκουσε «Περπατάς σαν ελαφίνα… (ντάμπα ντούμπα)/ περπατάς σαν ελαφίνα… (ντάμπα ντούμπα)». Πείσαμε τον μπάρμπα πως «μέρα γιορτής δεν κάνει να γίνει φασαρία… έχει πιει και λίγο παραπάνω… ώρα για σπίτι…».

    Κάποιες φορές οι μουσικοί άλλαζαν στίχους τραγουδιών για να αγγίξουν την επικαιρότητα και να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου. Πώς να μην αντιδράσει, πώς να μη χειροκροτήσει ο κόσμος που άκουσε τον τραγουδιστή να άδει: «Αχ, ρε Μητσοτάκη με πότισες φαρμάκι/ Με πότισες φαρμάκι, αχ βρε Μητσοτάκη/ Τα ολόμαυρά σου μάτια με κάνουνε χίλια κομμάτια/ Με κάνουνε χίλια κομμάτια τα ολόμαυρά σου μάτια».

    Τι άσχετα όμως πάω και θυμάμαι. Πόση σχέση μπορεί να έχει αυτό το άκουσμα με τη σημερινή συγκυρία;

    banner_300_250
    Picture of Αλέκος Μόσχος
    Ο Αλέκος Μόσχος είναι εκπαιδευτικός

    Κεντρική φωτογραφία
    Φίλιππος Μαργαρίτης

    MORE STORIES

    Αλέκος-Μόσχος_κινέζικη-φιλοσοφία_χωριό-Θεσπρωτίας_shortstories
    Short

    Τι γυρεύουν Κινέζοι φιλόσοφοι σε ένα καφενείο του θεσπρωτικού κάμπου;

    Ο Αλέκος Μόσχος γράφει στο Short Stories για ένα ευτράπελο περιστατικό στο καφενείο, σε ένα χωριό του κάμπου της Θεσπρωτίας. Μια ιστορία με Κινέζους φιλόσοφους, λιοντάρια, σκύλους, γαϊδάρους, μαϊμούδες και σύγκρουση γενεών