Skip to content
Home » Αναζητώντας το τοπίο μέσα από τη βιωματική σχέση με τη φύση

Αναζητώντας το τοπίο μέσα από τη βιωματική σχέση με τη φύση

    Αναζητώντας το τοπίο μέσα από τη βιωματική σχέση με τη φύση

    Published
    «Τοπίο» (μικτή τεχνική σε χαρτί 125Χ180 εκ., 2014): Ένα από τα έργα της έκθεσης «Αναζητώντας το τοπίο, έργα σε χαρτί»

    Αναζητώντας το τοπίο μέσα από τη βιωματική σχέση με τη φύση

    Published
    «Τοπίο» (μικτή τεχνική σε χαρτί 125Χ180 εκ., 2014): Ένα από τα έργα της έκθεσης «Αναζητώντας το τοπίο, έργα σε χαρτί»
    Ο Γιάννης Καστρίτσης, με αφορμή την έκθεση «Αναζητώντας το τοπίο, έργα σε χαρτί», γράφει στο Short Stories για τη βιωματική του σχέση με το φυσικό περιβάλλον και τους ανθρώπους του, την πρωταρχική του πηγή έμπνευσης

    Η σχέση μου με την φύση είναι παλιά, πρωταρχική θα έλεγα. Οι πρώτες μου εικόνες είναι βουνά και ποτάμια, μιας και γεννήθηκα σε έναν συνοικισμό στην πλαγιά ενός βουνού, χωρίς ηλεκτρικό και δρόμο. Αυτό με βοήθησε από νωρίς να παρατηρώ το τοπίο, τη φύση εκ των έσω, να γνωρίζω τις μικρές της λεπτομέρειες, τις συνεχείς μεταμορφώσεις της, το ανεξάντλητο των μορφών της.

    Η γνώση του κόσμου ήταν κατά βάση εμπειρική. Η μυθική σκέψη ήταν ακόμη παρούσα. Στις ρεματιές και στα αλώνια μπορούσε κάποιος να συναντήσει νεράιδες και φαντάσματα. Πίσω όμως από αυτό τον φαινομενικά απλό και εμπειρικό τρόπο ζωής υπήρχε μια αξιοζήλευτη οργάνωση και πολυπλοκότητα.

    Άνθρωποι χωρίς γνώση γραφής ήταν φορείς ενός απίστευτου λεκτικού πλούτου και δυνατοτήτων αφήγησης. Κουβαλούσαν μέσα τους συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση αιώνων. Ήταν φορείς ενός πολιτισμού χωρίς να το γνωρίζουν οι ίδιοι. Είναι οι άνθρωποι που γέννησαν και δημιούργησαν τη λαϊκή τέχνη. Αυτό το φυσικό περιβάλλον με τους ανθρώπους του με καθόρισε αμετάκλητα και αποτέλεσε το βασικό βιωματικό υλικό στο οποίο κάθε φορά ανατρέχω.

    Το συνολικό μου έργο περιλαμβάνει ποικιλία μέσων. Πολλά από τα μεγάλα σε κλίμακα ζωγραφικά μου έργα είναι λάδια σε μουσαμά. Ένα σημαντικό κομμάτι μικρότερων έργων είναι σε χαρτί, με ποικίλα σχεδιαστικά υλικά, όπως κάρβουνα, ακουαρέλες, μελάνια.

    Θα χαρακτήριζα τις τεχνικές μου μικτές, μια και πολλές φορές χρησιμοποιώ συνδυαστικά ποικίλα υλικά με αυτοσχεδιαστικό τρόπο. Πολλά από αυτά τα υλικά τα φτιάχνω μόνος μου. Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μου είναι η ξυλογλυπτική, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με τη μικρογλυπτική με πηλό. Όλα αυτά τα μέσα πολλές φορές συνυπάρχουν στις εκθέσεις ως ένα ζωγραφικό – γλυπτικό περιβάλλον.

    Στην έκθεσή μου Αναζητώντας το τοπίο, στην Cask Gallery στη Λάρισα, παρουσιάζω έργα σε χαρτί με βασικό θέμα το τοπίο.

    Η ζωγραφική δεν χρειάζεται ούτε πομπώδη θέματα ούτε βαθυστόχαστες και ακατανόητες ιδέες, αλλά έναν ουσιαστικό λόγο καταγωγής και ύπαρξης

    Το χαρτί ως μέσο υποδέχεται με έναν μοναδικό τρόπο τόσο τα υλικά όσο και τις χειρονομίες. Μοιάζει να καταγράφει στην εύθραυστη επιφάνειά του με άμεσο τρόπο τις πιο λεπτεπίλεπτες κινήσεις του χεριού και του σώματος, καθιστώντας το μοναδικό, ιδιαίτερο και αυτόνομο μέσο.

    Τα έργα ανήκουν στην τελευταία δεκαετία. Πολλά από αυτά έγιναν την περίοδο του κορονοϊού. Με μια πινακίδα στο χέρι τριγυρνούσα στα χωράφια και έψαχνα αφορμές για ζωγραφική προσποιούμενος τον αδαή, κάποιον που επιθυμεί να ανακαλύψει και να ονοματοδοτήσει από την αρχή, μέσω της ζωγραφικής πράξης, την αισθητηριακή οπτική του εμπειρία, τη φύση. Θέματα απλά, ένα οργωμένο χωράφι, ένα δέντρο, ένας σωρός πέτρες, μια μοναδική σχέση χρωμάτων.

    Άλλες φορές τριγυρνούσα στα βουνά και τα ποτάμια του τόπου μου και προσπαθούσα να ξαναδώ το γνώριμο τοπίο από την αρχή, με μια νέα ματιά, να συλλάβω από την αρχή ό,τι τόσα χρόνια μου διέφευγε. Τις πρωταρχικές εικόνες που γνώρισα ξαναπιάνω και κάθε φορά διαπιστώνω ότι κάτι καινούργιο υπάρχει ακόμη να ειπωθεί, κάτι ακόμη πρέπει να διασωθεί. Κάθε φορά μια καινούργια καλλιτεχνική περιπέτεια ξεκινά που ευελπιστώ να αφορά και τους άλλους.

    Η ζωγραφική δεν χρειάζεται ούτε πομπώδη θέματα ούτε βαθυστόχαστες και ακατανόητες ιδέες, αλλά έναν ουσιαστικό λόγο καταγωγής και ύπαρξης.

    •••

    Η ατομική έκθεση Αναζητώντας το τοπίο, έργα σε χαρτί του Γιάννη Καστρίτση παρουσιάζεται  στην γκαλερί Cask, στη Λάρισα, έως τις 29.03.2024.

    banner_300_250
    Picture of Γιάννης Καστρίτσης
    Ο Γιάννης Καστρίτσης είναι εικαστικός – καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Ίνγκμπερτ Μπρουνκ γλύπτης νάξος
    Short

    Ο Γερμανός γλύπτης που αγάπησε τη Νάξο

    Ο Γερμανός γλύπτης Ίνγκμπερτ Μπρουνκ, ο οποίος επέλεξε να ζει στη Νάξο εδώ και 40 χρόνια και να δουλεύει με ναξιώτικο μάρμαρο, γράφει στο Short Stories για όσα τον μάγεψαν στο κυκλαδίτικο νησί

    Νιτσιακος_Η γιαγιά Ίτσα, η καλή μάγισσα της Πίνδου
    Short

    Η γιαγιά Ίτσα, η καλή μάγισσα της Πίνδου

    Ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας Βασίλης Νιτσιάκος παραχωρεί στο Short Stories για προδημοσίευση την ιστορία της Ίτσας, της καλής μάγισσας από το χωριό Ντένισκο (Αετομηλίτσα) των παιδικών του χρόνων

    Koutsiampasakos-pindos-Short-Stories
    Short

    Έργα και ημέρες του παππού μου Δαίδαλου

    O σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος αφηγείται στο Short Stories μνήμες από τον παππού του, ξακουστό ξυλουργό στην νότια Πίνδο, με αφορμή την αποκατάσταση παλιών εργαλείων του και κατασκευών του από νέους ξυλουργούς