Skip to content
Home » Dourgouti Town: Μια ουτοπία, μια «κάσμπα της αμαρτίας»

Dourgouti Town: Μια ουτοπία, μια «κάσμπα της αμαρτίας»

    Dourgouti Town: Μια ουτοπία, μια «κάσμπα της αμαρτίας»

    Published

    Dourgouti Town: Μια ουτοπία, μια «κάσμπα της αμαρτίας»

    Published
    Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μπαβέλλας γράφει στο Short Stories για το ντοκιμαντέρ του με θέμα το Δουργούτι, τον τόπο της οικογένειάς του, τον τόπο όπου ο ίδιος μεγάλωσε. Ακολουθώντας ίχνη από την ιστορία της περιοχής, αναζητάει την ταυτότητά της

    Η περιοχή ως θέμα με απασχολούσε από τότε που γεννήθηκα. Λογικό, αφού η οικογένειά μου έμενε λίγα μέτρα από τον λεγόμενο «συνοικισμό», ό,τι είχε απομείνει από το Δουργούτι τη δεκαετία του ’80 στον Νέο Κόσμο. Τον Νέο Κόσμο που περιλαμβάνει μεγάλο κομμάτι της κεντρονότιας Αθήνας με διαφορετικές ανθρωπογεωγραφικές ποιότητες στις επιμέρους γειτονιές και σύνορά του.

    Μαζί με τα βιώματα που αργά αλλά σταθερά αποκτούσα αντιλαμβανόμουν έστω υποσυνείδητα κάποια από τα χαρακτηριστικά της περιοχής. Την ανέχεια, τη «μαγκιά», την παραβατικότητα αλλά και τον παραγκωνισμό της, γεγονός που με στενοχωρούσε από παιδί.

    Επίσης μέσα από τις διηγήσεις μάθαινα την πολύ ιδιαίτερη ιστορία αυτού του μέρους. Τις σχέσεις με τους Αρμένιους πρόσφυγες που ουσιαστικά έχτισαν το Δουργούτι από το μηδέν. Τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Τα τραγικά γεγονότα του Μπλόκου. Το περίφημο «θάνατος στην παράγκα» του γέρου Παπανδρέου. Την ανοικοδόμηση. Τις λεπτομέρειες για τα αθλητικά. Τα «διάσημα» μαγαζιά.

    Όλα όσα συνθέτουν αυτή την «κάσμπα της αμαρτίας», όπως είπε ο πατέρας μου σε ένα συμπληρωματικό γύρισμα για το ντοκιμαντέρ. Είναι μια ατάκα που δεν εντάξαμε στο τελικό cut με τον Χρόνη Θεοχάρη, τον μοντέρ που ολοκλήρωσε την ταινία.

    Αντ’ αυτού βάλαμε ένα πλάνο του πατέρα μου να βγαίνει από το κάδρο περπατώντας «δεξιά κάμερας» με τσαχπίνικο βλέμμα στον φακό. Προφητικό. Αν σκεφτεί κανείς ότι λίγους μήνες μετά έφυγε από τη ζωή, αφού πρώτα ευτυχώς είχε προλάβει να δει την ταινία.

    Για να φτάσουμε στο σήμερα με τα αποτελέσματα του «εξευγενισμού», της βραχυχρόνιας μίσθωσης και των ιδρυμάτων πολιτισμού που λυμαίνονται την περιοχή και τα ακίνητά της, να τα βιώνουμε όλοι καθημερινά. Και δεν χρειάζεται καμία ανάμνηση ούτε και έρευνα (όπως αυτή που έκανα για το ντοκιμαντέρ με τον Τάκη Κατσαμπάνη και τον Μελέτη Ζαχαράκη) για να καταλάβουμε την επίδρασή τους.

    Σκέφτηκα λοιπόν ότι πράγματι αυτό είναι το Δουργούτι: μια «κάσμπα της αμαρτίας», όπως τη συνέλαβε ο Νίκος Κούνδουρος στην ταινία «Μαγική πόλη»

    Τόσο εγώ όσο και οι περισσότεροι συνεργάτες μου στο ντοκιμαντέρ έχουμε σαφή πολιτική θέση, αλλά κανένα κομματικό πρόσημο. Αυτό είναι εμφανές σε όποιον δει την ταινία. Είμαστε δηλαδή ανένταχτοι και ωραίοι.

    Μου φαίνεται αστείο που πρέπει να το επισημάνω, αλλά δυστυχώς είναι απαραίτητο προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Πού φτάσαμε!

    Αυτό που δεν μπορώ να εκφράσω με λόγια είναι το τι είναι τελικά αυτό το μέρος. Θα δανειστώ την κουβέντα του Σήφη Κασεσιάν, ενός από τους βασικούς ομιλητές στο ντοκιμαντέρ, όπως μου την είπε τις προάλλες στο τηλέφωνο: «Δημήτρη, το Δουργούτι είναι μια ουτοπία».

    Σκέφτηκα λοιπόν ότι πράγματι είναι αυτό: μια «κάσμπα της αμαρτίας», όπως τη συνέλαβε ο Νίκος Κούνδουρος στην ταινία Μαγική πόλη, ένας «κόσμος φανταστικότερος αυτών του Ιουλίου Βερν», όπως τον εισέπραξε ο Χένρι Μίλερ κατά το πέρασμά του από εδώ.

    Μια ουτοπία για κάτι καλύτερο που όμως βαθιά μέσα σου σε συνδέει με αυτό το απίστευτο μέρος. Που φιλοξένησε όλους αυτούς μα και άλλους τόσους: από τη Χάρις Αλεξίου μέχρι τον Βαγγέλη Ρωχάμη. Ένα άσυλο.

    •••

    Από τις 26 Σεπτεμβρίου το Dourgouti Town, που προβάλλεται στις αίθουσες, έχει κόψει πάνω από 1.500 εισιτήρια. Μια εξαιρετική προσέλευση για ελληνικό ντοκιμαντέρ περιορισμένης και ανεξάρτητης διανομής. Οι περισσότεροι θεατές έχουν δει το φιλμ στον παρακείμενο στην περιοχή κινηματογράφο Μικρόκοσμο.

    Θέλω να ευχαριστήσω τον ιδιοκτήτη του κινηματογράφου που μιλάει και στο ντοκιμαντέρ, τον Αντρέα Σωτηρακόπουλο, που πίστεψε πρώτος από όλους –ίσως περισσότερο και από μένα– την προοπτική της ταινίας στα σινεμά, οπότε την έβγαλε σε κανονική διανομή ανάμεσα σε τίτλους- «μεγαθήρια» των εταιρειών διανομής.

    Για το δεύτερο –που είναι πολύ συγκινητικό– θα δανειστώ τα λόγια του ραδιοφωνικού παραγωγού Θανάση Λαζαρίδη: «Είναι απίστευτο να βλέπεις ανθρώπους μεγάλης ηλικίας να έρχονται καλοξυρισμένοι, φορώντας τα καλά τους, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους με σκοπό να παρακολουθήσουν την ταινία. Να δουν τη δική τους ιστορία στο σινεμά». Για μένα αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους τίτλους τιμής στα 30 χρόνια που έκλεισα φέτος σε αυτήν τη δουλειά.

    Οι προβολές του Dourgouti Town συνεχίζονται για τρίτη εβδομάδα στον Μικρόκοσμο: Πέμπτη 10/10 & Παρασκευή 11/10 στις 18.30, Κυριακή 13/10 στις 20.00 (την προβολή ακολουθεί Q&A παρουσία συντελεστών), Δευτέρα 14/10 στις 18.30, Τετάρτη 16/10 στις 20.00 (την προβολή ακολουθεί Q&A παρουσία συντελεστών). Και στον κινηματογράφο Διάνα την Παρασκευή 11/10 στις 17.45 και την Τρίτη 15/10 στις 19.40 (την προβολή ακολουθεί Q&A παρουσία συντελεστών).
    banner_300_250
    Picture of Δημήτρης Μπαβέλλας
    O Δημήτρης Μπαβέλλας είναι σκηνοθέτης

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Ζακ Κωστόπουλος μητέρα Ελένη Κωστοπούλου shortstoriesgr
    Short

    Το σύντομο μα ορμητικό ταξίδι στη ζωή του γιου μου Ζακ

    Η Ελένη Κωστοπούλου γράφει στο Short Strories για το σύντομο ταξίδι στη ζωή του γιου της Ζακ, λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου στο οποίο δικάστηκαν σε δεύτερο βαθμό οι δολοφόνοι του

    Οικοδόμοι_Syllogiki Mnimi_shortstoriesgr
    Short

    Έρχονται οι (απεργοί) οικοδόμοι

    Η ομάδα Συλλογική Μνήμη ανθολογεί για το Short Stories μαρτυρίες από την πανοικοδομική απεργία του 1960, τις οποίες κατέγραψε στο ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι» που προβλήθηκε στην Πλατφόρμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

    LOXY Dimitris Zaxos Thanasis Kafetzis Λώξη shortstoriesgr
    Short

    Χορεύοντας στο χιόνι με τη Λώξη που γκρέμισε τα ταμπού

    Οι σκηνοθέτες Δημήτρης Ζάχος και Θανάσης Καφετζής περιγράφουν στο Short Stories πώς γύρισαν την τελευταία σκηνή του ντοκιμαντέρ «Λώξη», για το πρώτο κορίτσι με σύνδρομο Down που υπέγραψε συμβόλαιο ηθοποιού με το Εθνικό Θέατρο

    Πακιστανός Sideris_shortstories
    Short

    Ο Μοχάμαντ και ο πατέρας μου: Οι παράλληλες ιστορίες δύο εργατών

    Ο Θωμάς Σίδερης συμπλέκει στο Short Stories την ιστορία ενός Πακιστανού πρόσφυγα με εκείνη του πατέρα του, εργάτη στη Ζώνη Περάματος, με αφορμή την προβολή της ταινίας του «Gas station» στην Πλατφόρμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης