Skip to content
Home » Έρχονται οι (απεργοί) οικοδόμοι

Έρχονται οι (απεργοί) οικοδόμοι

  Έρχονται οι (απεργοί) οικοδόμοι

  Published

  Έρχονται οι (απεργοί) οικοδόμοι

  Published
  Η ομάδα Συλλογική Μνήμη ανθολογεί για το Short Stories μαρτυρίες από την πανοικοδομική απεργία του 1960, τις οποίες κατέγραψε στο ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι» που προβάλλεται στην Πλατφόρμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

  Το ημερολόγιο έγραφε 1 Δεκεμβρίου 1960. Ήταν η ημέρα της πανοικοδομικής απεργίας που έμελλε να γίνει ορόσημο για το οικοδομικό και εργατικό κίνημα. Τα αιτήματα στις προκηρύξεις τους ήταν μεταξύ άλλων η διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, η καταβολή δώρου Χριστουγέννων, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Υπολογίζεται ότι 15.000 οικοδόμοι επέλεξαν εκείνη την ημέρα να δώσουν το «παρών» στον δρόμο.

  Επί της οδού Αγισηλάου, έξω από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, είχαν αρχίσει να συρρέουν όλο και περισσότεροι απεργοί και αλληλέγγυοι. Σκοπός τους να κατευθυνθούν προς το Υπουργείο Εργασίας επί της οδού Πειραιώς.

  Δεν έφτασαν ποτέ.

  Η μεγαλειώδης συγκέντρωση δέχτηκε βάναυση επίθεση από τον κρατικό μηχανισμό και τις αστυνομικές δυνάμεις. «Έγινε η πρώτη επίθεση, κοντοστάθηκε λιγάκι ο κόσμος. Με τη δεύτερη επίθεση έκαναν αντεπίθεση οι οικοδόμοι. Όχι γιατί θέλαν να εκδικηθούν τους αστυνομικούς. Θέλαν να πραγματοποιήσουν την πορεία τους και από τη στιγμή που τους μπήκε εμπόδιο… Ποιος ήταν το εμπόδιο; Έπρεπε το εμπόδιο να παραμεριστεί. Εκεί έγινε η σύγκρουση» αναφέρει στο ντοκιμαντέρ Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι ο οικοδόμος Βασίλης Δούρος, ο οποίος ήταν εκ των πρωταγωνιστών εκείνης της ημέρας.

  Ως αποτέλεσμα της επίθεσης των αστυνομικών ξέσπασαν συγκρούσεις, οι οποίες κράτησαν δύο ολόκληρες ημέρες. «Έγιναν μάχες ομηρικές, δύο μέρες. Πρέπει να σου πω ότι το ξύλο μοιράστηκε. Φάγαμε, αλλά φάγαν και αυτοί ξύλο» αναφέρει από πλευράς του ο οικοδόμος Μπάμπης Δρακόπουλος για τις ημέρες εκείνες.

  «Έγιναν μάχες ομηρικές, δύο μέρες. Πρέπει να σου πω ότι το ξύλο μοιράστηκε. Φάγαμε, αλλά φάγαν και αυτοί ξύλο»

  Το πώς αντιμετωπίστηκαν τα γεγονότα αυτά από τον αστικό Τύπο και την κυβέρνηση αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στο πρωτοσέλιδο της Καθημερινής μια ημέρα μετά, στις 2 Δεκεμβρίου:

  «ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΑΙ ΠΡΟΕΚΑΛΕΣΑΝ ΧΘΕΣ ΑΙΜΑΤΗΡΑΣ ΤΑΡΑΧΑΣ ΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ

  ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ, ΠΥΡΠΟΛΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

  ΕΓΕΙΡΟΥΝ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ, ΑΝΑΣΚΑΠΤΟΥΝ ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΡΙΠΤΟΥΝ ΛΙΘΟΥΣ ΚΑΙ ΞΥΛΑ

  ΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑΣ ΑΝΤΛΙΑΣ, ΚΑΠΝΟΓΟΝΑ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ

  ΕΙΣ 53 ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΟΒΑΡΩΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΕΝΤΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΑΙ ΕΙΣ 67

  ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΑΣ ΤΑΡΑΧΑΣ ΕΙΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΝ»

  Οι ημέρες αυτές συγκλόνισαν την πρωτεύουσα. Αυτό που ξεκίνησε ως διαμαρτυρία των οικοδόμων, εξελίχτηκε σε κάτι σημαντικότερο. Ήταν η πρώτη φορά μετά το τέλος του Εμφυλίου που το εργατικό κίνημα όχι μόνο αντιστάθηκε σθεναρά, αλλά λύγισε το αήττητο της αστυνομικής βαρβαρότητας στον δρόμο. Οι οικοδόμοι έγιναν καταφύγιο και ασπίδα προστασίας για τους κατατρεγμένους και μόνο τυχαία δεν είναι «τυχαία» η φράση που λεγόταν εκείνη την περίοδο: «Έρχονται οι οικοδόμοι».

  •••

  To νέο ντοκιμαντέρ της κινηματογραφικής ομάδας Συλλογική Μνήμη με τίτλο Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι κάνει πρεμιέρα στις 27.03.2024 στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο (Λ. Συγγρού 106, Αθήνα) στις 21.45 – είσοδος ελεύθερη.

  Το ντοκιμαντέρ συμμετέχει στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο τμήμα Πλατφόρμα+ έως τις 22.03.2024.

  banner_300_250
  ομάδα Συλλογική Μνήμη
  Η ομάδα Συλλογική Μνήμη αποτελείται από έναν βασικό πυρήνα ανθρώπων, επαγγελματιών και ερασιτεχνών, οι οποίοι έχουν ενδιαφέρον τόσο για την Ιστορία όσο και για την ανάδειξή της μέσω ενός αξιόλογου καλλιτεχνικού αποτελέσματος

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE SHORT STORIES

  ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΤΕΖΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
  Short

  Δύο μόνα γαρίφαλα για τον Μιχάλη Καλτεζά

  Ο Αντώνης Ζήβας ξετυλίγει το νήμα που οδηγεί από την εξέγερση του 1973 στη δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά από τις δυνάμεις καταστολής στη διαδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου το 1985