Skip to content
Home » Είκοσι τέσσερα χρόνια ξεναγός στην Κωνσταντινούπολη

Είκοσι τέσσερα χρόνια ξεναγός στην Κωνσταντινούπολη

    Είκοσι τέσσερα χρόνια ξεναγός στην Κωνσταντινούπολη

    Published

    Είκοσι τέσσερα χρόνια ξεναγός στην Κωνσταντινούπολη

    Published
    Ο ομογενής Γιάννης Κουρτέσογλου αφηγείται στο Short Stories πώς ξεκίνησε να ξεναγεί Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη και εξιστορεί χαρακτηριστικά περιστατικά από τις ξεναγήσεις του

    Το 1999, όταν έγιναν οι μεγάλοι σεισμοί στην Κωνσταντινούπολη, ήρθαν οι Έλληνες Γιατροί του Κόσμου να βοηθήσουν τους Τούρκους σεισμόπληκτους. Ήμουν μικρός τότε, 17-18 χρόνων. Είχαν ανάγκη από διερμηνέα και πήγα να βοηθήσω. Στον σεισμό της Αθήνας πήγαν οι Τούρκοι και βοήθησαν τους Έλληνες σεισμόπληκτους. Αυτοί οι δύο σεισμοί έφεραν τους δύο λαούς πιο κοντά μέσα από τον ανθρώπινο πόνο.

    Από τότε άρχισαν να έρχονται όλο και περισσότεροι Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο υπήρχαν ελάχιστοι ξεναγοί που μιλούσαν ελληνικά. Τότε το Υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας εξέδωσε μια ειδική άδεια για σπάνιες γλώσσες και γίναμε δεκτοί στη σχολή ξεναγών. Από τότε, εδώ και 24 χρόνια, κάνω αυτήν τη δουλειά. Ξεναγώ στα ελληνικά τους επισκέπτες της Πόλης.

    Μέσω της ξενάγησης έχω γνωρίσει ανθρώπους τους οποίους αλλιώς δεν θα μπορούσα. Για παράδειγμα έχω ξεναγήσει τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Είχε έρθει στην Πόλη ινκόγκνιτο. Τον έβαλα στο τραμ με την οικογένειά του. Οι Τούρκοι έπαθαν σοκ. «Πώς έβαλες τον πρώην πρωθυπουργό στο τραμ;» με ρωτούσαν. «Ε άνθρωποι είμαστε όλοι· δεν θα μπει;» τους απαντούσα.

    Έχω ξεναγήσει αρκετές φορές τον Έλληνα στρατηγό της Λάρισας, καλεσμένο του Τούρκου ομολόγου του. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι λεπτές οι ισορροπίες και δεν επιλέγουν τυχαία τον ξεναγό. Όταν ξεναγείς στην Αγια-Σοφιά πρέπει να ξέρεις πώς θα αποκαλείς την πόλη. Ιστανμπούλ; Κωνσταντινούπολη; Είναι ευαίσθητο αυτό το ζήτημα, καθώς μπορεί να δημιουργήσει παρεξηγήσεις. Πρέπει να ξέρεις να ελιχθείς. Και είναι η αλήθεια ότι εμείς οι Έλληνες της Πόλης αναγκαζόμαστε να είμαστε διπλωμάτες.

    Μια φορά κάποια κυρία που είχε ταξιδέψει με ΚΑΠΗ κάθισε στην πολυθρόνα του σουλτάνου στο Ντολμά Μπαχτσέ. Δεν ήξερε αγγλικά. Έρχεται ο φύλακας και μου λέει: «Πες της να σηκωθεί. Απαγορεύεται». Της κάνω τη μετάφραση και απαντάει: «Θα σηκωθώ όταν έρθει». Δεν είχε αντιληφθεί ποιος είναι ο σουλτάνος.

    Υπάρχουν αρκετοί που αναρωτιούνται πώς αισθάνονται οι Ρωμιοί της Πόλης. Έλληνες ή Τούρκοι; Όταν ρωτούν εμένα τους απαντώ: «Κωνσταντινουπολίτης»

    Κάποια άλλη άλλη φορά μια κυρία είχε ασθενήσει σοβαρά. Την έσωσαν οι Τούρκοι γιατροί του κρατικού νοσοκομείου. Δυο εβδομάδες τη νοσήλευσαν αφού χειρουργήθηκε. Είχε κάνει μεγάλη εντύπωση στους Έλληνες η φροντίδα και η περιποίηση που έλαβαν στο κρατικό νοσοκομείο. Γιατί είχαν άλλη εικόνα για την Τουρκία. Αυτή που εν πολλοίς παρουσιάζει στρεβλά η ελληνική τηλεόραση.

    Κάποια εποχή στην Πόλη είχε έρθει η ποδοσφαιρική ομάδα ΠΑΣ Γιάννενα – 170 άτομα, με μικρά παιδιά από οκτώ χρόνων. Έπαιξαν ποδόσφαιρο με τις τοπικές ομάδες: τη Φενέρ Μπαχτσέ και τη Γαλατά Σαράι. Στη συνέχεια τους δέχτηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Αγία Τριάδα, στην πλατεία Ταξίμ.

    Σήμερα στην Πόλη είμαστε λιγότεροι από 2.000 Έλληνες. Σαν εμένα –που η οικογένειά μου ζει 500 χρόνια εδώ– ούτε 1.000 άτομα. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία μας έχουν για πολιτικό μεζέ, αναλόγως προς την εκάστοτε συγκυρία. Προσωπικά πάντως δεν σκέφτομαι να μετακομίσω στην Ελλάδα. Εκτός εάν συμβεί κάτι εξωφρενικό. Αντίθετα υπάρχουν αρκετοί Τούρκοι οι οποίοι θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

    Υπάρχουν αρκετοί που αναρωτιούνται πώς αισθάνονται οι Ρωμιοί της Πόλης. Έλληνες ή Τούρκοι; Όταν ρωτούν εμένα τους απαντώ: «Κωνσταντινουπολίτης».

    banner_300_250
    Picture of Γιάννης (Johnny) Κουρτέσογλου
    O Γιάννης (Johnny) Κουρτέσογλου είναι ξεναγός

    Αφήγηση στην
    Αφροδίτη Ερμίδη

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Photo

    Στιγμές από μια διαδήλωση στη Γέφυρα του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη

    Στο πρόσφατο ταξίδι της στην Κωνσταντινούπολη η Λητώ Θεοδοσίου βρέθηκε τυχαία μπροστά σε μια διαδήλωση Τούρκων για την Παλαιστίνη και με τον φακό της απαθανάτισε στιγμές από τη συγκέντρωση των πιστών του ισλάμ που φαντασιώνονταν τα όρια της πατρίδας τους να φτάνουν στην Ιερουσαλήμ

    Κωνσταντινούπολη Πρωτοχρονιά Λητώ Θεοδοσίου shortstoriesgr
    Short

    Η πρώτη μου Πρωτοχρονιά στην Πόλη

    Η Λητώ Θεοδοσίου αφηγείται στο Short Stories την πρώτη της Πρωτοχρονιά στην Κωνσταντινούπολη, ανακαλώντας στη μνήμη την εικόνα ενός σπασμένου ροδιού σε σοκάκι στα Ταταύλα σαν μια υπόμνηση του ρωμαίικου στοιχείου στην Πόλη

    Εφημερίδα Απογευματινή Κωνσταντινούπολη Βασιλειάδης shortstoriesgr
    Short

    Η ιστορία της εφημερίδας «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης

    Ο Μιχάλης Βασιλειάδης αφηγείται στο Short Stories στιγμές από την εκατονταετή ιστορία της εφημερίδας «Απογευματινή», του μακροβιότερου ρωμαίικου καθημερινού φύλλου της Κωνσταντινούπολης, της οποίας υπήρξε εκδότης και διευθυντής