Skip to content
Home » Η πρώτη μου Πρωτοχρονιά στην Πόλη

Η πρώτη μου Πρωτοχρονιά στην Πόλη

    Η πρώτη μου Πρωτοχρονιά στην Πόλη

    Published

    Η πρώτη μου Πρωτοχρονιά στην Πόλη

    Published
    Η Λητώ Θεοδοσίου αφηγείται στο Short Stories την πρώτη της Πρωτοχρονιά στην Κωνσταντινούπολη, ανακαλώντας στη μνήμη την εικόνα ενός σπασμένου ροδιού σε σοκάκι στα Ταταύλα σαν μια υπόμνηση του ρωμαίικου στοιχείου στην Πόλη

    Γυρίζω το ρολόι δέκα χρόνια πίσω. 31 Δεκεμβρίου 2014. Πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη. Πρώτη φορά Παραμονή Πρωτοχρονιάς σε μια μουσουλμανική χώρα.

    Η «αντίθεση» γίνεται αμέσως αντιληπτή: η απόλυτη απουσία κάθε χριστουγεννιάτικου στοιχείου. Ούτε χριστουγεννιάτικα δέντρα ούτε πολύχρωμα λαμπιόνα ούτε στολίδια στα πολύβουα σοκάκια, στις αγορές και στα σπίτια. Σαν ολόκληρη η Κωνσταντινούπολη –των 17 εκατομμυρίων κατοίκων (τότε)– να αγνοεί εντελώς αυτές τις γιορτινές μέρες.

    Μόνο ένα μαγαζάκι έχει στη βιτρίνα του –μαζί με την υπόλοιπη πραμάτεια του– λίγα χριστουγεννιάτικα στολίδια προς πώληση. Λίγο πιο κάτω ένα ζαχαροπλαστείο έχει κρεμασμένη στην πόρτα του μια κάρτα που εύχεται στα ελληνικά «Καλή χρονιά» και ανάμεσα στα παραδοσιακά τουρκικά γλυκά ξεχωρίζουν μερικές βασιλόπιτες.

    Η αρχική έκπληξη διαδέχεται τη συνειδητοποίηση. Μα βρίσκομαι στο Kurtuluş. Στα πρώην Ταταύλα. Την ιστορική γειτονιά που κουβαλά τις μνήμες μιας εποχής όταν εδώ ζούσαν κυρίως Ρωμιοί. Και όπου μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινότητας εξακολουθεί να κατοικεί ακόμη εδώ.

    Το βράδυ βγαίνουμε από το σπίτι και κατευθυνόμαστε προς το σπίτι ενός ζευγαριού για να γιορτάσουμε. Δεν ακούγονται μουσικές ούτε γέλια ούτε οι γνώριμες φωνές μιας πόλης που ανυπομονεί να υποδεχτεί το νέο έτος.

    Τα παράθυρα των σπιτιών σκοτεινά. Οι δρόμοι βυθισμένοι στο σκοτάδι με μόνο φωτισμό τις κιτρινισμένες λάμπες του δρόμου.

    Στη γωνία λίγο πιο πάνω διακρίνω δύο φιγούρες που κοντοστέκονται. Είναι δύο άντρες με μακριά, σκούρα ρούχα και τακίγια στο κεφάλι. Πλησιάζοντας προς τα κει αρχίζουν να μας μιλούν με έντονο ύφος: «Η Πρωτοχρονιά είναι αμαρτία. Μην παρασύρεστε από τις ξένες συνήθειες. Αυτός δεν είναι ο δικός μας δρόμος».

    Μη γνωρίζοντας ακόμη τη γλώσσα δεν καταλαβαίνω τι έχει συμβεί. Ο φίλος μου μου εξηγεί πως πρόκειται για πιστούς μουσουλμάνους που τα δύο τελευταία χρόνια παραμονεύουν στα στενά της και προσπαθούν να αποτρέψουν τον κόσμο από το να γιορτάσει την Πρωτοχρονιά.

    Ένα μαγαζάκι έχει στη βιτρίνα του λίγα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Πιο κάτω ένα ζαχαροπλαστείο έχει κρεμασμένη μια κάρτα που εύχεται «Καλή χρονιά»

    Στο δρόμο της επιστροφής προς το σπίτι, αφού το νέος έτος επισκέφτηκε τους λιγοστούς «αντιφρονούντες» της Πόλης, το βλέμμα μου πέφτει σε ένα σπασμένο ρόδι.

    Βρίσκεται στην άκρη του δρόμου με τα κόκκινα σπόρια του σκορπισμένα πάνω στο πλακόστρωτο. Σαν μια υπενθύμιση πως κάποτε ήταν μια γειτονιά με έντονο ελληνικό στοιχείο και πως οι λίγοι εναπομείναντες Ρωμιοί της περιοχής, αφήνοντας μικρά ίχνη της παρουσίας τους, συνεχίζουν να τηρούν κάποια έθιμα.

    Τα χρόνια πέρασαν και η Κωνσταντινούπολη φοράει πλέον τα γιορτινά της. Τι κι αν δεν το αποκαλούν χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά yılbaşı ağacı (το δέντρο της Πρωτοχρονιάς), προκειμένου να αποφύγουν τη σύνδεσή του με τις χριστιανικές παραδόσεις; Η μαγεία των Χριστουγέννων ήρθε να ενωθεί με τη μαγεία που σκεπάζει αιώνες τώρα αυτή την Πόλη.

    Και όπου, όπως έγραψε ο Ιταλός περιηγητής του 19ου αιώνα Εντμόντο ντε Αμίτσις, «όλοι όσοι την επισκέπτονται συσσωρεύουν εικόνες, φωτίζουν τις όψεις της και παιδεύονται μάταια να βρουν λέξεις που να μην είναι κατώτερες από τις σκέψεις τους». 

    banner_300_250
    Picture of Λητώ Θεοδοσίου
    Η Λητώ Θεοδοσίου είναι συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, μέλος της θεατρικής ομάδας White Puppet Theatre και φοιτήτρια στη Σχολή Σταυράκου στο τμήμα Διεύθυνσης Φωτογραφίας & Εικονοληψίας

    Κεντρική φωτογραφία
    Λητώ Θεοδοσίου

    MORE STORIES

    Εφημερίδα Απογευματινή Κωνσταντινούπολη Βασιλειάδης shortstoriesgr
    Short

    Η ιστορία της εφημερίδας «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης

    Ο Μιχάλης Βασιλειάδης αφηγείται στο Short Stories στιγμές από την εκατονταετή ιστορία της εφημερίδας «Απογευματινή», του μακροβιότερου ρωμαίικου καθημερινού φύλλου της Κωνσταντινούπολης, της οποίας υπήρξε εκδότης και διευθυντής