Skip to content
Home » Ένα ζευγάρι Βέλγων και η αλησμόνητη ελληνική φιλοξενία στη Σαντορίνη

Ένα ζευγάρι Βέλγων και η αλησμόνητη ελληνική φιλοξενία στη Σαντορίνη

  Ένα ζευγάρι Βέλγων και η αλησμόνητη ελληνική φιλοξενία στη Σαντορίνη

  Published
  O πατέρας (αριστερά), η αδελφή και ο ξάδελφος του Γιώργου Κατσίπη με τουρίστες στη Σαντορίνη των 80s

  Ένα ζευγάρι Βέλγων και η αλησμόνητη ελληνική φιλοξενία στη Σαντορίνη

  Published
  O πατέρας (αριστερά), η αδελφή και ο ξάδελφος του Γιώργου Κατσίπη με τουρίστες στη Σαντορίνη των 80s
  Ο Γιώργος Κατσίπης μεταφέρει στο Short Stories την ιστορία δυο Βέλγων τουριστών που επισκέφτηκαν τη Σαντορίνη το 1988 και πολύ αργότερα δημιούργησαν ένα κυκλαδίτικο «χωριό» στη χώρα τους

  Ενα ήρεμο χειμωνιάτικο βράδυ στη Σαντορίνη ξεκίνησα να διαβάζω τα μέιλ μου. Όλα από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Ανάμεσα σε άλλα έλαβα και κάποιο που περιλάμβανε ένα κείμενο συνοδευόμενο από παλιές φωτογραφίες της οικογένειάς μου σε νεαρή ηλικία.

  Ένα ζευγάρι Βέλγων, 36 χρόνια μετά την πρώτη τους επίσκεψη στη Σαντορίνη, επικοινωνούσαν μαζί μου. Ήθελαν να μου μιλήσουν για την αξέχαστη φιλοξενία που έζησαν στις διακοπές τους το 1988. Με συγκίνησε βαθιά αυτή η ιστορία. Με έκανε να γυρίσω πολύ πίσω, στα αγνά χρόνια της Σαντορίνης που έζησα, έστω για λίγο, στην παιδική μου ηλικία.

  Είναι σημαντικό να συνειδητοποιείς ότι η φιλοξενία που προσφέρεις εδώ και τόσα χρόνια είναι κομμάτι μιας συνέχειας μες στον ιστορικό χρόνο. Είναι πραγματικά μια μοναδική, ανιδιοτελής κατάσταση. Μια κατάσταση που σου δίνει δύναμη να γίνεσαι ολοένα καλύτερος άνθρωπος καθημερινά.

  Παραθέτω την υπέροχη ιστορία του Tony και της Greet Peirsman-De Vuyst:

  «Το ταξίδι μας ξεκίνα από το Βέλγιο με προορισμό την Αθήνα και το νησί της Σαντορίνης. Καθισμένοι στο κατάστρωμα του πλοίου αγναντεύαμε το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και τα πανέμορφα δελφίνια να χορεύουν στις ηλιαχτίδες του ήλιου που αντανακλούσαν πάνω στα κύματα.

  Ένα ονειρικό ταξίδι δέκα ωρών με στάσεις σε νησιά, με υπέροχα τοπία και χρώματα. Η κόρνα του καραβιού ήχησε, φτάσαμε στο λιμάνι της Σαντορίνης. Όλοι μας ξαφνιαστήκαμε, νομίζαμε ότι ήρθαμε κάπου λάθος. Δεν πιστεύαμε ότι είναι αυτό η Σαντορίνη: μια άγρια φυσική ομορφιά σε ένα απομονωμένο ηφαιστειακό βραχώδες τοπίο.

  Ξαφνικά βρεθήκαμε περιτριγυρισμένοι από ντόπιους με ταμπέλες “Rooms to let” να τραβιούνται μεταξύ τους, να τσακώνονται ποιος θα μας πρωτομιλήσει.

  Πήγαμε γρήγορα προς στα δημόσια λεωφορεία για να ανέβουμε στα Φηρά. Όταν αποβιβαστήκαμε ένας φιλικός νεαρός μας ρώτησε αν θέλαμε χώρο διαμονής κοντά στην πόλη, μόνο λίγα λεπτά με τα πόδια. Ήταν η λεγόμενη “άγρα πελατών” στα ελληνικά νησιά. Ο καθημερινός αγώνας επιβίωσης των οικογενειών.

  Είναι σημαντικό να συνειδητοποιείς ότι η φιλοξενία που προσφέρεις εδώ και τόσα χρόνια είναι κομμάτι μιας συνέχειας μες στον ιστορικό χρόνο

  »Τον ακολουθήσαμε καθώς κέρδισε την εμπιστοσύνη μας. Περπατήσαμε προς το οικογενειακό του κατάλυμα και εκεί αντικρίσαμε μια γλυκύτατη κυρία, με ένα αληθινό χαμόγελο, να συγυρίζει τα δωμάτια. Προφανώς ήταν μέλος της οικογένειας. Αργότερα μάθαμε ότι είναι η Ευγενία, εξ ου και το όνομα του καταλύματος: Villa Evgenia.

  Το επόμενο πρωί, ημέρα αργίας και γιορτής, η οικογένεια μας προσκάλεσε σε ένα τοπικό γλέντι. Μας υποδέχτηκαν όλοι με χαμόγελα και αγκαλιές λες και μας γνώριζαν χρόνια. Mια φιλοξενία την οποία δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ.

  Το σαντορινιό κρασί, τα παραδοσιακά μεζεδάκια, ο νησιώτικος χορός στα θερινά μπαλκόνια της γειτονιάς μέχρι πρωίας, όταν τελικά κοιμηθήκαμε ξέπνοοι από την κούραση του ασταμάτητου χορού.

  Όταν ξυπνήσαμε ο ηλικιωμένος μπαρμπα-Ρουσσέτος με το γαϊδουράκι του μας περίμενε να μας κάνει μια περιήγηση στα χωράφια του. Μας έδειξε τις καλλιέργειες και τον περίφημο κάμπο της Σαντορίνης. Ένα αγνό παρθένο τοπίο που σε έκανε να ξεχνάς τα πάντα.

  Αγαπητέ Γιώργο, προσπαθήσαμε για χρόνια να ταυτοποιήσουμε ότι είσαι εσύ ο συνεχιστής αυτής της ιστορίας. Θέλουμε να σου εκμυστηρευτούμε ένα μυστικό μας, μια δημιουργία αγάπης μέσα από μια μοναδική ανάμνηση ζωής. Εδώ στην πόλη μας στο Βέλγιο έχουμε δημιουργήσει μια “αποικία” με το όνομα Villa Evgenia. Πρόκειται για σπιτάκια με τα ίδια χρώματα και την ίδια κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με το οικογενειακό σας κατάλυμα στη Σαντορίνη.

  Αχ αυτές οι ελληνικές παραδόσεις, Γιώργο, δεν υπάρχουν πουθενά. Μέχρι σήμερα δεν λησμονούμε την Ελλάδα. Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε αυτό που ζήσαμε μαζί σας. Μπορεί να είναι μια σύντομη ιστορία, Γιώργο, αλλά τα συναισθήματα την κάνουν τόσο δυνατή και σπουδαία που μένει ανεξίτηλη στον χρόνο. Σ’ ευχαριστούμε μέσα από τα βάθη της καρδιάς».

  banner_300_250
  Γιώργος Κατσίπης
  Ο Γιώργος Κατσίπης είναι ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του ομίλου φιλοξενίας Calm Collection στη Σαντορίνη

  MORE SHORT STORIES