Skip to content
Home » Γιατί ανοίξαμε το βιβλιοκαφέ μας στον Ταύρο

Γιατί ανοίξαμε το βιβλιοκαφέ μας στον Ταύρο

    Γιατί ανοίξαμε το βιβλιοκαφέ μας στον Ταύρο

    Published

    Γιατί ανοίξαμε το βιβλιοκαφέ μας στον Ταύρο

    Published
    Ο Πέτρος Κακολύρης αφηγείται στο Short Stories πώς μια παλιά ιστορία αλληλεγγύης της εφηβείας του τον οδήγησε στην απόφαση να ανοίξει το βιβλιοκαφέ των εκδόσεων Εύμαρος σε γειτονιά του Ταύρου

    Γνωρίζω τον Ταύρο σπιθαμή προς σπιθαμή. Όταν η οικογένειά μου ήρθε στον Κάτω Ταύρο υπήρχαν τρία σπίτια. Και όταν με έφεραν από το μαιευτήριο, την πρώτη μέρα χιόνισε. Ήταν το πρώτο μάθημα που πήρα στη ζωή μου. Πως η ζωή είναι όμορφη, αλλά όταν λιώσουν τα χιόνια μπορεί να βρεις εμπόδια, βούρκο ακόμη και λάσπη. 

    Εκεί που άλλοι βλέπουν τσιμέντα και κτίρια εγώ βλέπω αλάνες. Να τρέχουμε όλη μέρα πίσω από μια μπάλα παίζοντας κρυφτοκυνηγητό, αμπάριζα και γκαζάκια. Να αμολάμε αετούς τρεις μήνες πριν και δύο μετά την Καθαρή Δευτέρα. Αετούς στην αρχή από εφημερίδες και καλάμια, αργότερα «ξύλινες μάνες» με κόλλες που φτιάχναμε μόνοι μας ή με παρέες φίλων.  

    Εκεί που βλέπουν ψηλά κτίρια και πολυκατοικίες εγώ βλέπω αυλές με γιασεμιά, τριανταφυλλιές και βασιλικούς. Εκεί που σήμερα ακούνε μηχανάκια ντελίβερι εγώ οσμίζομαι τα μυρωδικά των προσφύγων.  

    Εκεί που κυκλοφορούν άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, εγώ βλέπω την κυρα-Ελένη του Αργύρη, την κυρία Όλγα και τον κύριο Ανδρέα του Τάκη και του Αντώνη και τον κυρ Φίλιππα του Αντώνη, που ήταν και δικοί μου πατεράδες και μανάδες.  

    Όταν στην Ιταλία των σπουδών μου βλέπαμε τον Ζίκο, τον Πλατινί, τον Μπόνιεκ, τον Ρόσι και τον Τζοφ, εγώ νοσταλγούσα τον Δεϊμέζη, τον Ρέλλη, τον Νάτση και τον Συνανίδη. Και όταν βλέπω μπάσκετ, θυμάμαι τον γείτονα «Βούδα», τον αείμνηστο Μάκη Δενδρινό. 

    Οι άχρωμες γνωριμίες του σήμερα μου θυμίζουν τις παρέες και τις φιλίες που είχαν μπέσα, αξίες και σεβασμό.  

    Η εφημερίδα Εν Ταύροις στην αρχή, οι εκδόσεις Αντίκτυπος στη συνέχεια  και τώρα οι εκδόσεις Εύμαρος με το βιβλιοκαφέ είναι τα αντίδωρα στον τόπο που με έμαθε να πορεύομαι στη ζωή με γνώμονα την αλήθεια, τον σεβασμό και το δίκιο. Μια φτωχή και λαϊκή συνοικία που μου έμαθε πως ο πλούτος μας είναι οι άνθρωποί μας και οι κοινές μας αξίες.

    Βγαίνοντας, ένας άγνωστος μεσήλικας σαν να με περίμενε, «Μικρέ, πάρε αυτό» μου λέει και μου δίνει ένα εικοσάρικο. Σάστισα και αρνήθηκα πεισματικά

    Γιατί, όπως λέει και ο Ρίλκε, η φτώχεια είναι ένα μεγάλο ενδότερο φως. Λίγο φως θέλουμε να ρίξουμε κι εμείς στη μαυρίλα των ημερών και τις άνυδρες εποχές που ζούμε. Ένα σημείο όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να έρχονται ήσυχα και ήρεμα να ακουμπήσουν την ψυχή τους και να ανοίξουν ένα παράθυρο στον κόσμο των βιβλίων.  

    Και επειδή ξέρω πως στo σάιτ αυτό αρέσουν οι ιστορίες, θα τελειώσω με το μεγαλύτερο μάθημα αλληλεγγύης που πήρα από μικρός, όταν δεν ξέραμε καν τι σημαίνει η λέξη.

    Η ιστορία αυτή είναι πέρα για πέρα αληθινή: 

    Μεγάλη Παρασκευή, μάλλον το 1970, είμαι 13 χρόνων. Βγαίνουμε με τους φίλους μου για βόλτα και καταλήγουμε σε ένα από τα λίγα μαγαζιά της περιοχής, κάτι σαν ζαχαροπλαστείο. Συμπωματικά ήταν λίγα μέτρα από το βιβλιοκαφέ των εκδόσεων, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Καφέ Σκαληνό. Είμαστε παιδιά από την περιοχή του Μπάμπαλη, τη σημερινή Πλατάνα. Μόνο τρεις πάμε στο γυμνάσιο. Οι υπόλοιποι εργάζονται, που σημαίνει πως έχουν λεφτά.

    Μετά τη βόλτα καθόμαστε στο μαγαζί να πάρουμε κάτι. Εγώ δεν έχω φράγκο στην τσέπη μου, αλλά δεν θέλω να χάσω και την παρέα. Έρχεται το γκαρσόνι. Παραγγέλνουν όλοι κι εγώ προσποιούμαι πως πονάει το στομάχι μου και δεν θέλω κάτι. Οι φίλοι μου με κοροϊδεύουν, θεωρώντας πως δεν πήρα τίποτε λόγω της νηστείας.  

    Κάποια στιγμή σηκώθηκα να πάω στην τουαλέτα. Βγαίνοντας, ένας μεσήλικας, άγνωστος σ’ εμένα, σαν να με περίμενε, «Μικρέ, πάρε αυτό» μου λέει και μου δίνει ένα εικοσάρικο. Σάστισα και αρνήθηκα πεισματικά. «Πάρε που σου λέω, τα είδα όλα, ξέρω εγώ. Και να προσέχεις τις φιλίες σου στη ζωή σου».

    Δεν μπορούσα να αρνηθώ παραπάνω, γιατί θα μας έβλεπαν οι φίλοι μου. Πήρα το εικοσάρικο και γύρισα στην παρέα. Δεν είπα τίποτε. Μόνο στον γυρισμό, όταν περάσαμε από το περίφημο τότε σουβλατζίδικο του Κούλα, πήρα ένα σουβλάκι για να αποδείξω στην παρέα πως δεν νήστευα.

    Τον άνθρωπο αυτόν δεν τον ξανασυνάντησα ποτέ στη ζωή μου, αλλά τον ευγνωμονώ πάντα. Και τι δεν θα έδινα για να του το ανταποδώσω στο ελάχιστο με ένα κέρασμα στο βιβλιοκαφέ μας.

    •••

    To βιβλιοκαφέ των εκδόσεων Εύμαρος βρίσκεται στη οδό 25ης Μαρτίου 2 & Κύπρου 1 στον Ταύρο.

    banner_300_250
    Picture of Πέτρος Κακολύρης
    Ο Πέτρος Κακολύρης είναι ιδρυτής και υπεύθυνος των εκδόσεων Εύμαρος

    Κεντρική φωτογραφία
    Αφροδίτη Ερμίδη

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES