Skip to content
Home » Τα «πληγωμένα» βιβλία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Τα «πληγωμένα» βιβλία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

  Τα «πληγωμένα» βιβλία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

  Published

  Τα «πληγωμένα» βιβλία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

  Published
  Ο Ανδρέας Μπούσιος γράφει για τα τα βιβλία της Βιβλιοθήκης του Πολυτεχνείου που «πληγώθηκαν» από τις σφαίρες των αστυνομικών στη διάρκεια της εξέγερσης του 1973

  Τρία «πληγωμένα» βιβλία, τρία βιβλία που αποτελούν μέρος της ιστορίας της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, εκτίθενται στην κεντρική βιβλιοθήκη του Πολυτεχνείου στου Ζωγράφου. Πρόκειται για τρία βιβλία που πολλοί δεν γνωρίζαμε καν την ύπαρξή τους.

  Όποιος περάσει το κατώφλι του κεντρικού κτιρίου της Βιβλιοθήκης δεν θα τα δει ούτε θα τα παρατηρήσει εύκολα. Θα πρέπει να πλησιάσει κοντά στη βιτρίνα όπου είναι τοποθετημένα τα βιβλία για να διαβάσει με έκπληξη: βιβλία που φέρουν τα σημάδια επίθεσης από τα επεισόδια του Νοέμβρη του 1973.

  Στο βιβλίο Geschichte der Geometrie. Kleyers Encyklopadie του Richard Klimpert η σφαίρα είχε πορεία από το οπισθόφυλλο και σταμάτησε κάπου στη σελίδα  65.

  Τώρα το βιβλίο εκτίθεται ανοικτό στη σελίδα 78 έχοντας πλέον διπλή ιστορική αξία.  Πέρα από τη δεδομένη ιστορική του αξία, αφού έχει εκδοθεί το 1888, έχει και την επιπλέον ιστορική αξία ως αδιάψευστος μάρτυρας όσων διαδραματίστηκαν τον Νοέμβριο του 1973.

  Το δεύτερο βιβλίο που εκτίθεται στην ίδια βιτρίνα είναι το Proceedings of the third Pan-Pacific Science Congress, Tokyo 1926. Το βιβλίο αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Η σφαίρα το τρύπησε εν μέρει. Δεν κατάφερε να το διαπεράσει και έμεινε για πάντα σφηνωμένη μες στις σελίδες του βιβλίου.

  Τέλος το τρίτο βιβλίο που έχει σημάδια από τις σφαίρες είναι το Etude sur les metaux industriels του Félix Turpin, 1919.

  «Μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 24ης Οκτωβρίου του 1991 που προκάλεσε εκτεταμένες φθορές στο κτίριο της ιστορικής Πρυτανείας, η ιστορική Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε στην Πολυτεχνειούπολη. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της συσκευασίας του υλικού και της παράλληλης καταγραφής του από το εξειδικευμένο προσωπικό της βιβλιοθήκης βρέθηκαν τρία βιβλία που είχαν σημάδια από σφαίρες» μας εξηγεί ο αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου Δρόσος Γκιντίδης.

   

  Η σφαίρα το τρύπησε εν μέρει. Δεν κατάφερε να το διαπεράσει και έμεινε για πάντα σφηνωμένη μες στις σελίδες του βιβλίου

  Τότε ξεκινά και η προσπάθεια του προσωπικού της Βιβλιοθήκης προκειμένου να εξακριβώσει από ποια χρονική περίοδο προέρχονται τα σημάδια από σφαίρες στα βιβλία καθώς η ιστορία τους δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή.

  «Οι φοιτητές που είχαν καταλάβει το κτίριο του Πολυτεχνείου για να προστατευτούν από τις σφαίρες των όπλων που έκανε χρήση η αστυνομία, τοποθετούσαν τα βιβλία στα παράθυρα» τονίζει ο Δ. Γκιντίδης επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι πληροφορίες αποτελούν προϊόν προφορικών περιγραφών και δεν υπάρχει κάποια καταγραμμένη   πηγή στην οποία να αναφέρεται το συγκεκριμένο γεγονός.

  Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου η Τώνια Μοροπούλου είχε ασχοληθεί τα επόμενα χρόνια διεξοδικά με το ιστορικό αρχείο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Με το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον ασχολήθηκε με τα  αρχεία και τα αντικείμενα της εξέγερσης και την περίοδο που ήταν αντιπρυτάνισσα στο Πολυτεχνείο.

  «Ήμουν στη Συντονιστική της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Είχαμε ένταση, είχαμε νεκρούς. Τρέχαμε. Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση ακούω από τους φοιτητές: “Πέφτουν πυροβολισμοί στην ιστορική Πρυτανεία. Πυροβολούν και μες στη Βιβλιοθήκη”. Στην κατάσταση εκείνη δεν πήγα να ελέγξω» μας λέει η Τώνια Μοροπούλου.

  Από την πρώτη στιγμή που συνάντησα από κοντά την προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης Σταυρούλα Κουρή μπορούσα εύκολα να αντιληφθώ με πόση θέρμη και σεβασμό μιλούσε για τα βιβλία αυτά. Τον ίδιο σεβασμό και αίσθημα ευθύνης μπορούσε κανείς να διακρίνει και στη βιβλιοθηκονόμο Α. Γιάμαλη και στους άλλους εργαζομένους στη Βιβλιοθήκη.

  «Πρέπει να τα φυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού» μας λέει η προϊσταμένη Διεύθυνσης Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΕΜΠ, Στ. Κουρή που μας τα έδειξε με μεγάλη.

  «Χαίρομαι που τόσα χρόνια μετά έρχεται στο  προσκήνιο το θέμα των βιβλίων για να μας θυμίσει ότι τα όπλα του φασισμού που στράφηκαν κατά των νέων που αγωνίζονταν για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία-Εθνική Ανεξαρτησία-Λαϊκή Κυριαρχία-Κοινωνική Προκοπή στράφηκαν και κατά της πνευματικής παρακαταθήκης του Πολυτεχνείου, των βιβλίων του» συμπληρώνει η Τώνια Μοροπούλου.

  banner_300_250
  Picture of Ανδρέας Μπούσιος
  Ο Ανδρέας Μπούσιος είναι δημοσιογράφος

  Κεντρική φωτογραφία
  Ανδρέας Μπούσιος

  MORE STORIES

  Πολυτεχνείου
  Short

  Η συναυλία του Ξαρχάκου που κατέληξε σε μεγάλη αντιχουντική διαδήλωση

  Ο Θόδωρος Κουτσουμπός, φοιτητής στο Μαθηματικό το 1973, αφηγείται στο Short Stories περιστατικά από τις πυκνές διαδηλώσεις που προηγήθηκαν της κατάληψης του Πολυτεχνείου, ενδεικτικά της ολοένα και ογκούμενης αναταραχής στα πανεπιστήμια

  17 του Νοέμβρη SHORT STORIES ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
  Short

  Σάββατο 17 του Νοέμβρη, 9 ώρες μετά (Β΄ μέρος)

  Ο Στάθης Σχινάς συνεχίζει την αφήγησή του για τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια του στο κέντρο της Αθήνας το πρωί της 17 του Νοέμβρη 1973, λίγες ώρες μετά την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο