Skip to content
Home » Η φωτογραφία του παππού μου και μια κρυμμένη ιστορία

Η φωτογραφία του παππού μου και μια κρυμμένη ιστορία

    Η φωτογραφία του παππού μου και μια κρυμμένη ιστορία

    Published

    Η φωτογραφία του παππού μου και μια κρυμμένη ιστορία

    Published
    Η Δήμητρα Βήνη μεταφέρει στο Short Stories την ιστορία του παππού της, πρόσφυγα από τη Μικρασία και επιζώντα από τα φοβερά τάγματα εργασίας, ο οποίος μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης βρέθηκε στην Ελλάδα αναζητώντας την αγαπημένη του

    Αυτή είναι η φωτογραφία του παππού μου. Στηρίζει στον ώμο του μια βαριοπούλα, το μοναδικό εργαλείο που είχε στην κατοχή του, δηλωτικό της ανείπωτης φτώχειας του.

    Δεν είναι μόνο η βαριοπούλα η αντιπροσωπευτική της κατάστασής του. Αλλά και το λερωμένο πουκάμισο, τα λιωμένα παπούτσια και η γόπα του τσιγάρου στο άλλο χέρι συμπληρώνουν την εικόνα μιας ένδειας. Της ένδειας που αποτελούσε την καθημερινότητα των προσφύγων βιοπαλαιστών του Μεσοπολέμου.

    Στα μάτια του πνέουν η πείνα και η απελπισία. Σίγουρα δεν θα πόζαρε ποτέ κανείς με υπερηφάνεια για μια τέτοια φωτογράφηση.

    Ο παππούς μου δεν ήταν απλώς ακόμη ένας πρόσφυγας από τη Σμύρνη ανάμεσα στο ενάμισι εκατομμύριο προσφύγων της Μικρασίας. Όχι πως αυτό από μόνο του δεν ήταν βαρύ. Ωστόσο είχε ακόμη μια βαθύτερη πληγή στην ψυχή του.

    Ήταν ένας από τους 300 αιχμαλώτους επιζώντες από τάγμα των αμελέ ταμπουρού, των τουρκικών ταγμάτων εργασίας του 1922. Από ένα τάγμα πέντε χιλιάδων αιχμαλώτων, που εξαναγκάστηκαν να ξεκινήσουν μια πορεία θανάτου στην ενδοχώρα της Τουρκίας, άντεξαν τα βασανιστήρια κι έφτασαν στην Ελλάδα μόνο 300.

    Οι Τούρκοι τον έπιασαν στη Σμύρνη εικοσάχρονο παιδί λίγες μέρες μετά την καταστροφή της πόλης. Όταν με τη Συνθήκη της Λωζάνης περί της επιστροφής των κρατούμενων αμάχων έφτασε πια ζωντανός-νεκρός τον Ιανουάριο του 1924 στο λοιμοκαθαρτήριο, το νησάκι του Αγίου Γεωργίου στη Σαλαμίνα, το μόνο που είχε στο μυαλό του ήταν να βρει την Κατίνα, την κοπέλα που αγαπούσε στη Σμύρνη.

    Τη βρήκε στο Τουρκολίμανο στον καταυλισμό των προσφύγων. Την πήρε από εκεί και έστησε μαζί της τη νέα του οικογένεια σε μια αυθαίρετη παράγκα στο Χατζηκυριάκειο.

    Καταγράφηκε από την Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων σαν αστός πρόσφυγας κι έκανε μεροκάματα σε οικοδομές. Ως τεκμήριο της καταχώρησής του στα αρχεία της επιτροπής προέκυψε και η φωτογραφία. Η μοναδική φωτογραφία που έχω από τον παππού μου σε νεαρή ηλικία.

    Από ένα τάγμα πέντε χιλιάδων αιχμαλώτων, που εξαναγκάστηκαν να ξεκινήσουν μια πορεία θανάτου στην ενδοχώρα της Τουρκίας, έφτασαν στην Ελλάδα μόνο 300

    Στην ανοιχτή αυλόπορτα του σπιτιού μας τη δεκαετία του ’60 θυμάμαι τους συμπατριώτες του Μικρασιάτες να εξιστορούν τα πάθη τους. Σαν παραμύθια τα άκουγα που πλήγωναν την παιδική ψυχή μου.

    Ο παππούς μου δεν μιλούσε ποτέ. Κάπνιζε μόνο τα άφιλτρα τσιγάρα του. Κάποια στιγμή ένας από τους πατριώτες του ένιωσε την ανάγκη να του απευθυνθεί για να τον εντάξει στην κουβέντα.

    – Ευάγγελε, για δε μιλάς; Κάποια μέρα θα  γυρίσουμε, θα το δεις.

    Τότε ο παππούς έγινε ο πιο οργισμένος άνθρωπος του κόσμου. Τόσο θύμωσε που νόμιζα ότι από τη μια στιγμή στην άλλη θα έβλεπα συμπλοκή και κουλουριάστηκα στην ποδιά της γιαγιάς μου.

    – Όχι, ποτέ δε θα γυρίσουμε· ποτέ! Δε θέλω να ξαναπεράσω τα ίδια από τους Τούρκους.

    Ο παππούς μου άφησε αυτό τον κόσμο νωρίς, ταλαιπωρημένος πάντα, και ποτέ δεν έμαθε ότι η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε πολύ αργότερα ως ημέρα μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής την 14η Σεπτεμβρίου.

    Ίσως και να μην είχε σημασία γι’ αυτόν αν το είχε μάθει, καθώς από μόνος του είχε επιλέξει αυτήν τη μέρα να κρατάει νηστεία σε όλη τη διάρκεια του βίου του. Ήταν η μέρα του Σταυρού του 1922 που γλύτωσε από το μαχαίρι του Τσέτη κι αντί της σφαγής μπήκε στην αιχμαλωσία, την άγρια βαρβαρότητα, στον ανελέητο βασανισμό που δεν μπόρεσε ποτέ του να εξιστορήσει και που μόνο η αναφορά στη χαμένη πατρίδα τον έκανε να χάνει τα λογικά του.

    Αν το ’χε μάθει είμαι σίγουρη ότι θα ’λεγε κάτι πικρό, όπως «τώρα μας θυμήθηκαν», που πιο πολύ θα του διόγκωνε τη μεμψιμοιρία και τον θυμό απέναντι στις κυβερνήσεις που έγραψαν τη δική του ιστορία.

    Από μόνη της η προσφυγιά είναι ο μνησιπήμων πόνος. Αν προσθέσεις και τον βασανισμό από τον συνάνθρωπο, καταλαβαίνει κάποιος γιατί ποτέ του δεν εμπιστεύτηκε κανέναν εκτός από την Κατίνα του.

    Δήμητρα Βήνη,
    το γένος Ευαγγέλου Περλίδη, επιζώντα ταγμάτων αιχμαλωσίας αμελέ ταμπουρού 1922

    banner_300_250
    Picture of Δήμητρα Βήνη
    Η Δήμητρα Βήνη είναι παιδίατρος, ΜSc Δημόσια Υγεία, διευθύντρια Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας. Είναι μέλος της ένωσης σεναριογράφων.

    MORE STORIES

    Μαρκή_ Η εισβολή στην Κύπρο, τα αρχαία και το εγκεφαλικό του μπαμπά μου shortstories.gr
    Short

    Η εισβολή στην Κύπρο και το εγκεφαλικό του μπαμπά μου

    Η Ευτέρπη Μαρκή γράφει στο Short Stories για την ημέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο που τη βρήκε σε μια ανασκαφή στη Θεσσαλονίκη, για τις εργασίες προστασίας των αρχαίων, αλλά και για το εγκεφαλικό που έπαθε ο Μικρασιάτης πατέρας της

    αντάρτισσα ελεάννα γεωργούλη ηθοποιός short stories
    Short

    Η γιαγιά μου η αντάρτισσα… η γλυκιά μου Βασούλα

    Η Ελεάνα Γεωργούλη διηγείται στο Short Stories την ιστορία της γιαγιάς της, της Βάσως Στροφύλλα, η οποία, αφού εκδικήθηκε τη δολοφονία της αδελφής της από τους χίτες, έγινε αντάρτισσα του ΕΛΑΣ, υπήρξε πολιτική κρατούμενη από το 1947 έως το 1953 και γλύτωσε από θαύμα το απόσπασμα