Skip to content
Home » Η πρώτη μου επαφή με τους «Μικυμάηδες» και τα κόμικς τη δεκαετία του ’60

Η πρώτη μου επαφή με τους «Μικυμάηδες» και τα κόμικς τη δεκαετία του ’60

  Η πρώτη μου επαφή με τους «Μικυμάηδες» και τα κόμικς τη δεκαετία του ’60

  Published
  Από το εξώφυλλο του τρίτου τεύχους του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Οι τύραννοι τρέμουν»

  Η πρώτη μου επαφή με τους «Μικυμάηδες» και τα κόμικς τη δεκαετία του ’60

  Published
  Από το εξώφυλλο του τρίτου τεύχους του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Οι τύραννοι τρέμουν»
  Ο Αρχοντής Πάντσιος μοιράζεται με το Short Stories τις πρώτες του αναμνήσεις ανάγνωσης κόμικς στις Σέρρες. Από τους «Μικυμάηδες» στον «Μικρό Ήρωα» του Στέλιου Ανεμοδουρά

  Είχα τρεις μεγάλες αγάπες στη μαγική ηλικία των 6-13 χρόνων, όταν μεγάλωνα σε ένα χωριό των Σερρών, τον Προβατά. Το παιχνίδι, το σινεμά και τα κόμικς.

  Είχα αρχίσει να διαβάζω πολύ μικρός, πριν ακόμη πάω στο σχολείο, χάρη στην υπομονή της μάνας μου και τη δική μου έφεση. Πριν ακόμη πάω στην Α΄ δημοτικού το 1967, είχε ανοίξει η όρεξή μου για διάβασμα. Και το διάβασμα χρειάζεται το ανάλογο έντυπο υλικό.

  Θυμάμαι, μερικές φορές πήγαινα στο καφενείο του Γιαλαμά. Εκεί σύχναζε ο συχωρεμένος ο παππούς μου Αρχοντής και του ζητούσα χαρτζιλίκι για σινεμά ή για κόμικς. Οι φίλοι του, που ήθελαν να δουν με τα μάτια τους ότι μπορούσα να διαβάσω, με έβαζαν να διαβάζω την εφημερίδα Μακεδονία. Θάμαζαν που μπορούσα να διαβάζω τόσο μικρός.

  Ήταν ένας στην παρέα του παππού μου, ο μπαρμπα-Νικολάκης, που αργότερα μου έκανε ερωτήσεις από την Ιστορία και τη Γεωγραφία. Μου έδινε ένα δίδραχμο αν απαντούσα σωστά. Ακόμη θυμάμαι τις ερωτήσεις: «Ποια ήταν τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου;» ή «Ποιοι ήταν οι Επτά Σοφοί της αρχαίας Ελλάδος;». Και άρχιζα εγώ: «Σόλων ο Αθηναίος, Θαλής ο Μιλήσιος, Βίας ο Πριηνεύς, Περίανδρος ο Κορίνθιος…».

  Η πρώτη μου επαφή με τους «Μικυμάηδες» έγινε στο σπίτι των ξαδέλφων μου Αρχοντή και Στέφανου που ήταν μεγαλύτεροί μου. Τότε έπεσαν στα χέρια μου κάποια τεύχη του περιοδικού Μικρός Ήρως. Γύρω στα 1966 ο Μικρός Ήρως είχε ακόμη τη μορφή ιστοριών – κειμένων (του Στέλιου Ανεμοδουρά) διανθισμένων με σχέδια (του Βύρωνα Απτόσογλου).

  Έγινε περιοδικό με πλήρη εικονογράφηση το 1968. Τον Μικρό Ήρωα απαθανάτισε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης με το ομώνυμο τραγούδι του.

  Τα πρώτα δικά μου κόμικς τα αγόρασα από τον γερο-Αγγελόπουλο, ο οποίος έμενε με τη γριά του σε ένα δωματιάκι. Ήταν κάτι σαν περίπτερο-σε-σπίτι

  Διάβασα λοιπόν μια δυο ιστορίες του Γιώργου Θαλάσση, της Κατερίνας και του Σπίθα κόντρα στους Γερμανούς και τους Βούλγαρους κατακτητές και μου άνοιξε η όρεξη για περισσότερες. Μου έχει μείνει στη μνήμη ένα χαρακτηριστικό εξώφυλλο στο οποίο ο Σπίθας, για να αποσπάσει την προσοχή κάποιων Γερμανών φρουρών, προσπαθεί να ανάψει ένα τσιγάρο στο φανάρι ενός αυτοκινήτου. Ιδιοφυές! Και μια ιστορία στην οποία ο Γιώργος Θαλάσσης προσπαθεί να απελευθερώσει την Κατερίνα και κινείται μέσα σε ένα σπίτι με σκοτάδι πίσσα.

  Τα πρώτα δικά μου κόμικς τα αγόρασα από τον γερο-Αγγελόπουλο (τότε όλα τα κόμικς αποκαλούνταν «Μικυμάηδες» ή «Μικμαάκια»), ο οποίος έμενε με τη γριά του σε ένα δωματιάκι λίγο πριν από το ζαχαροπλαστείο του Νιόνιου που έβλεπε στον κεντρικό δρόμο του χωριού. Ήταν κάτι σαν περίπτερο-σε-σπίτι. Θυμάμαι που η γριά του κρεμούσε με μανταλάκια τα περιοδικά δίπλα σε ένα παραθυράκι, το άνοιγε και σου έδινε ό,τι ζητούσες.

  Θυμάμαι ακόμη τον παππού Αγγελόπουλο αιωνίως ξαπλωμένο στο κρεβάτι στο βάθος του σκοτεινού δωματίου. Το δρομάκι όπου βρισκόταν το πρωτότυπο αυτό «περίπτερο» ήταν στη διαδρομή που ακολουθούσα από το σπίτι μου στα Παντσαίικα, ως την πλατεία του χωριού και πίσω. Έτσι δεν παρέλειπα να σταματώ μπροστά στα πολύχρωμα περιοδικά που χόρευαν κρεμασμένα στα ξύλινα μανταλάκια και με προκαλούσαν να τα αγοράσω και να βυθιστώ στους μαγικούς κόσμους που πρόσφεραν.

  banner_300_250
  Picture of Αρχοντής Πάντσιος
  Ο Αρχοντής Πάντσιος είναι αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Liverpool Hope University στην Αγγλία

  Κεντρική φωτογραφία
  Από το αρχείο του Λεωκράτη Ανεμοδουρά

  MORE STORIES

  stelios anemodouras mikros iros short stories
  Short

  Ο παππούς μου ο Στέλιος Ανεμοδουράς

  Ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς αφηγείται στο Short Stories περιστατικά από τη ζωή του παππού του Στέλιου Ανεμοδουρά, δημιουργού και εκδότη του θρυλικού «Μικρού Ήρωα», του περιοδικού που φέτος κλείνει 71 χρόνια παρουσίας