Skip to content
Home » 71 χρόνια μετά χρειαζόμαστε ξανά τη δράση του Μικρού Ήρωα

71 χρόνια μετά χρειαζόμαστε ξανά τη δράση του Μικρού Ήρωα

    71 χρόνια μετά χρειαζόμαστε ξανά τη δράση του Μικρού Ήρωα

    Published
    Από το εξώφυλλο της έκδοσης «Ο Μικρός Ήρως – Η Ακρόπολη κινδυνεύει!» (κείμενο Γιώργος Βλάχος, εικονογράφηση Κώστας Φραγκιαδάκης), 2017

    71 χρόνια μετά χρειαζόμαστε ξανά τη δράση του Μικρού Ήρωα

    Published
    Από το εξώφυλλο της έκδοσης «Ο Μικρός Ήρως – Η Ακρόπολη κινδυνεύει!» (κείμενο Γιώργος Βλάχος, εικονογράφηση Κώστας Φραγκιαδάκης), 2017
    Ο εικονογράφος Κώστας Φραγκιαδάκης, 71 χρόνια μετά την πρώτη έκδοση του Μικρού Ήρωα, γράφει στο Short Stories για τη δική του εμπλοκή στην αναβίωση των χάρτινων περιπετειών του Γιώργου Θαλάσση

    Αρχισα να πρωτοδιαβάζω τις περιπέτειες του Μικρού Ήρωα, του Γιώργου Θαλάσση και της παρέας του, πριν από 40 χρόνια. Αν κάποιος τότε μου έλεγε ότι κάποια στιγμή θα γίνω ο βασικός σχεδιαστής των νέων αλλά και κάποιων παλαιότερων ιστοριών του θα τον έπαιρνα για τρελό.

    Ακόμη και αρκετά χρόνια αργότερα, όταν έκανα τα πρώτα επαγγελματικά μου βήματα στην ελληνική σκηνή των κόμικς, με τίποτε δεν θα πίστευα ότι εγώ και τα τρία αυτά «παλιόπαιδα», ο Γιώργος, η Κατερίνα και ο απίθανος Σπίθας, θα δενόμασταν τόσο στενά. Και πως θα ταξιδεύαμε παρέα με τανκ, υποβρύχια και αεροπλάνα. Και ότι θα συντρίβαμε τους ναζί «με το αίμα τους να στάζει», που έλεγε και ο αείμνηστος Λουκιανός.

    Τελικά αρκούσε μια τυχαία συνάντηση με τον Λεωκράτη Ανεμοδουρά, τον εγγονό του Στέλιου Ανεμοδουρά, εμπνευστή και δημιουργού του Μικρού Ήρωα. Λίγο καιρό αργότερα η έκδοση νέων περιπετειών του Γιώργου Θαλάσση έπεσε σε ένα τραπέζι αναρίθμητων αναλύσεων και brainstorming συζητήσεων.

    Η δημιουργική ομάδα ολοκληρώθηκε με τον εμπειρότατο συγγραφέα Γιώργο Βλάχο. Τον μοναδικό άνθρωπο που ενδεχομένως ο ίδιος ο Στέλιος Ανεμοδουράς θα έχριζε χωρίς περίσκεψη συνεχιστή του σύμπαντος που είχε δημιουργήσει. Ήταν πια μόνο θέμα χρόνου η εκκίνηση αυτής της περιπέτειας, κάπου εκεί γύρω στο 2014-2015.

    Σήμερα, 71 χρόνια μετά την πρώτη έκδοση του Μικρού Ήρωα και σχεδόν δέκα χρόνια μετά το ξεκίνημα των καινούργιων περιπετειών του, η τριάδα αυτή αριθμεί οκτώ με δέκα ιστορίες. Είτε σε μορφή εικονογραφημένων, όπως παλιά, είτε σε μορφή κόμικ.

    Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο ο Γιώργος Βλάχος φροντίζει να κρατά το πνεύμα και το στιλ των παλιών ιστοριών. Εγώ, από την πλευρά μου, προσπαθώ μετά δυσκολίας να καλύψω το τεράστιο κενό του αείμνηστου Βύρωνα Απτόσογλου. Με σεβασμό στους χαρακτήρες του, ανανεώνοντας όμως παράλληλα την εικονογράφηση με πιο σύγχρονες τεχνοτροπίες και πιο ρεαλιστικό storytelling.

    Τι να κάνουμε σήμερα τον Γιώργο Θαλάσση; Μα απλώς να κάνει αυτό που έκανε τόσο καλά και τότε: να χαρίζει ελπίδα στους αδικημένους και τους αδύναμους

    Και ως επιστέγασμα όλων των παραπάνω έρχεται φέτος η έκδοση των δύο επετειακών τόμων για τα 70 χρόνια του Μικρού Ήρωα. Δεκαοκτώ καταξιωμένοι Έλληνες δημιουργοί της 9ης τέχνης τιμούν το πόνημα του Στέλιου Ανεμοδουρά. Φτιάχνουν τις δικές τους εκδοχές των περιπετειών του στο παρελθόν, το παρόν αλλά ακόμη και το μέλλον. Ιστορίες που καλύπτουν μια τεράστια γκάμα, τόσο στη θεματολογία τους όσο και την καλλιτεχνική τους προσέγγιση.

    Ένα επίκαιρο και συχνό ερώτημα που ακούω και διαβάζω πολύ πρόσφατα είναι το εξής: «Μα τι έχει να μας πει σήμερα ο Μικρός Ήρωας;». Η απάντηση μάλλον δεν βρίσκεται μόνο στο ότι απλώς αναβιώνει το επιδραστικότερο ίσως λαϊκό ανάγνωσμα της μεταπολεμικής Ελλάδας.

    Ενδεχομένως ο Μικρός Ήρωας εμφανίστηκε ξανά από μόνος του –όπως και τότε, στις πρώτες ιστορίες του Στέλιου Ανεμοδουρά– επειδή εμείς, όπως και τότε, τον χρειαζόμαστε πάλι. Τι να τον κάνουμε;

    Μα απλώς να κάνει αυτό που έκανε τόσο καλά και τότε: να τσακίζει τους φασίστες όπου τους βρει και να χαρίζει ελπίδα στους αδικημένους, τους αδύναμους και τους καταπιεσμένους. Έστω και μέσα από τις «χάρτινες» περιπέτειές του.

    •••

    Ακριβώς την ημέρα που ο Μικρός Ήρως κλείνει τα 71 του χρόνια, το Σάββατο 24/2/2024, στις 19.00, οι Εκδόσεις Μικρός Ήρως παρουσιάζουν δύο νέα επετειακά άλμπουμ, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Ομιλητές οι εικονογράφοι Σπύρος Δερβενιώτης και Κώστας Φραγκιαδάκης και ο ερευνητής λαϊκών αναγνωσμάτων Νίκος Φιλιππαίος.

    banner_300_250
    Picture of Κώστας Φραγκιαδάκης
    O Κώστας Φραγκιαδάκης είναι νοσηλευτής, εικονογράφος και δημιουργός κόμικς

    Κεντρική φωτογραφία
    Από το προσωπικό αρχείο του Κώστα Φραγκιαδάκη

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Short

    Είκοσι χρόνια κόμικς «Εν αιθρία»

    Ο Γαβριήλ Τομπαλίδης, δημιουργός και καλλιτεχνικός διευθυντής των εκθέσεων «Εν αιθρία», θυμάται για λογαριασμό του Short Stories στιγμές από την μακρόβια έκθεση κόμικς και εικονογράφησης