Η απόφαση πάρθηκε το 2020, σε μια από αυτές τις συναθροίσεις που κάναμε τον καιρό της πανδημίας. Σχεδιάζοντας επί χάρτου ιδέες και μετακινώντας τις διαρκώς στον χρονικό ορίζοντα. Ο Δημήτρης Μαραμής θα έγραφε μια σύγχρονη λαϊκή όπερα πάνω στον Καπετάν Μιχάλη του Νίκου Καζαντζάκη κι εγώ θα τη σκηνοθετούσα. Το εγχείρημα ήταν σύνθετο. Περιλάμβανε τουλάχιστον δώδεκα ερμηνευτές και ζωντανή ορχήστρα, δεν θα μπορούσε να το σηκώσει μόνο του το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.
Σύντομα γύρω από αυτή την ιδέα συσπειρώθηκε όλη η Κρήτη. Η περιφέρεια που έκανε την ανάθεση της σύνθεσης, οι τέσσερις μεγάλοι δήμοι, καθοδόν και η επιτροπή «Ελλάδα 2021». Εφόσον η παράσταση θα αποτελούσε την κορυφαία εκπροσώπηση της Κρήτης στον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.
Πρώτη περίοδος προετοιμασίας. Με τον Μαραμή και μερικούς από τους σπουδαιότερους ερμηνευτές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής δοκιμαστικά στο μικρό στούντιο στου Ψυρρή. Ο Τάσος Αποστόλου, που θα ερμήνευε τον Καπετάν Μιχάλη, παρών ακόμη και στις πρόβες των συναδέλφων του Θοδωρή Βουτσικάκη, Χάρη Ανδριανού, Βασίλη Δημακόπουλου.
Οι πρόβες θα ξεκινήσουν στην Αθήνα τον Ιούλιο, στον γνώριμο βιομηχανικό χώρο του Baumstrasse. Η Μάτα Κατσούλη κάνει τη μουσική διδασκαλία και η Ζωή Χατζηαντωνίου διδάσκει την κίνηση. Για πρώτη φορά χρειάζεται να αφήσω συχνά τον χώρο της πρόβας για να συντονίσω το κομμάτι της παραγωγής στην Κρήτη, από το διπλανό δωμάτιο. Για πρώτη φορά οι ευθύνες της διοίκησης δεν πάνε χέρι χέρι με τους ρυθμούς και τις αγωνίες της πρόβας.
Στην τελική ευθεία, και για να αποσοβηθεί σοβαρός κίνδυνος που απειλούσε την παραγωγή, θυμάμαι εμένα και τον Μαραμή γαντζωμένους στην οθόνη και απέναντί μας, σε τηλεδιάσκεψη, το σύνολο σχεδόν της πολιτικής ηγεσίας της Κρήτης, ενώ από μέσα κορυφωνόταν η πρόβα με ποδοβολητά και σπαρακτικές κορώνες.