Skip to content
Home » Η πρώτη θεατρική παράσταση στη Δυτική Τάφρο στα Χανιά

Η πρώτη θεατρική παράσταση στη Δυτική Τάφρο στα Χανιά

    Η πρώτη θεατρική παράσταση στη Δυτική Τάφρο στα Χανιά

    Published
    Στιγμιότυπο από τη θεατρική παράσταση «Καπετάν Μιχάλης»

    Η πρώτη θεατρική παράσταση στη Δυτική Τάφρο στα Χανιά

    Published
    Στιγμιότυπο από τη θεατρική παράσταση «Καπετάν Μιχάλης»
    Η Έφη Θεοδώρου θυμάται για το Short Stories, με αφορμή την έκθεση «ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης – 50 χρόνια θέατρο – Ένα ζωντανό αρχείο», την απαιτητική διαδικασία του «Καπετάν Μιχάλη», όταν η Δυτική Τάφρος φιλοξένησε για πρώτη φορά θεατρική παράσταση

    Η απόφαση πάρθηκε το 2020, σε μια από αυτές τις συναθροίσεις που κάναμε τον καιρό της πανδημίας. Σχεδιάζοντας επί χάρτου ιδέες και μετακινώντας τις διαρκώς στον χρονικό ορίζοντα. Ο Δημήτρης Μαραμής θα έγραφε μια σύγχρονη λαϊκή όπερα πάνω στον Καπετάν Μιχάλη του Νίκου Καζαντζάκη κι εγώ θα τη σκηνοθετούσα. Το εγχείρημα ήταν σύνθετο. Περιλάμβανε τουλάχιστον δώδεκα ερμηνευτές και ζωντανή ορχήστρα, δεν θα μπορούσε να το σηκώσει μόνο του το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.

    Σύντομα γύρω από αυτή την ιδέα συσπειρώθηκε όλη η Κρήτη. Η περιφέρεια που έκανε την ανάθεση της σύνθεσης, οι τέσσερις μεγάλοι δήμοι, καθοδόν και η επιτροπή «Ελλάδα 2021». Εφόσον η παράσταση θα αποτελούσε την κορυφαία εκπροσώπηση της Κρήτης στον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

    Πρώτη περίοδος προετοιμασίας. Με τον Μαραμή και μερικούς από τους σπουδαιότερους ερμηνευτές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής δοκιμαστικά στο μικρό στούντιο στου Ψυρρή. Ο Τάσος Αποστόλου, που θα ερμήνευε τον Καπετάν Μιχάλη, παρών ακόμη και στις πρόβες των συναδέλφων του Θοδωρή Βουτσικάκη, Χάρη Ανδριανού, Βασίλη Δημακόπουλου.

    Οι πρόβες θα ξεκινήσουν στην Αθήνα τον Ιούλιο, στον γνώριμο βιομηχανικό χώρο του Baumstrasse. Η Μάτα Κατσούλη κάνει τη μουσική διδασκαλία και η Ζωή Χατζηαντωνίου διδάσκει την κίνηση. Για πρώτη φορά χρειάζεται να αφήσω συχνά τον χώρο της πρόβας για να συντονίσω το κομμάτι της παραγωγής στην Κρήτη, από το διπλανό δωμάτιο. Για πρώτη φορά οι ευθύνες της διοίκησης δεν πάνε χέρι χέρι με τους ρυθμούς και τις αγωνίες της πρόβας.

    Στην τελική ευθεία, και για να αποσοβηθεί σοβαρός κίνδυνος που απειλούσε την παραγωγή, θυμάμαι εμένα και τον Μαραμή γαντζωμένους στην οθόνη και απέναντί μας, σε τηλεδιάσκεψη, το σύνολο σχεδόν της πολιτικής ηγεσίας της Κρήτης, ενώ από μέσα κορυφωνόταν η πρόβα με ποδοβολητά και σπαρακτικές κορώνες.

    Εκεί είχα φανταστεί τον «Καπετάν Μιχάλη» από την πρώτη στιγμή, στη Δυτική Τάφρο, έναν χώρο μοναδικής ομορφιάς: κόκκινο χώμα, κόκκινο τείχος

    Έναν μήνα μετά, τέλη Αυγούστου του 2021, γενικές δοκιμές στα Χανιά. Για την παράσταση αυτή και με ειδική παραχώρηση της εφορείας αρχαιοτήτων ανοίγει η Δυτική Τάφρος, ένας χώρος μοναδικής ομορφιάς: κόκκινο χώμα, κόκκινο τείχος – εκεί είχα φανταστεί τον Καπετάν Μιχάλη από την πρώτη στιγμή.

    Στήνεται κερκίδα 1.200 ατόμων. Πάντα θα ευγνωμονώ τον Παναγιώτη Σημανδηράκη, δήμαρχο Χανίων, γι’ αυτή την αποφασιστική κίνηση. Ένα καινούργιο θέατρο, διάρκειας τριών ημερών, γεννιέται στην πόλη. 

    Παραμονή πρεμιέρας με στημένο το υπέροχο σκηνικό της Εύας Μανιδάκη – μοναστηριακό τραπέζι πάνω στο χώμα, ανάμεσα στα στάχυα, μικρές κοιλότητες με νερό όπου καθρεφτίζονται οι ήρωες, ψηλά ανεμίζει το παρατηρητήριο της Εμινέ.  

    Η μπουλντόζα έχει πιάσει δουλειά από το πρωί. Στρώνουν το χώμα, μονολογώ, ενώ κατηφορίζω παράλληλα με την Τάφρο, τυφλωμένη από τον αυγουστιάτικο ήλιο. Πλησιάζω και μένω εμβρόντητη: όλη η είσοδος, μέχρι τη «σκηνή», έχει καλυφθεί από χαλίκι για να υποδεχτεί τους θεατές στην πρεμιέρα.  Ένα κακό όνειρο.

    Το ίδιο βράδυ, στη γενική δοκιμή, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ηρακλείου Κρήτης με μαέστρο τον Μίλτο Λογιάδη πατάει γερά στο κόκκινο χώμα.

    Οι σκιές των πολεμιστών γράφονται στο κόκκινο τείχος. 

    Πρεμιέρα.  

    •••

    Η παράσταση Καπετάν Μιχάλης, σύγχρονη λαϊκή όπερα του Δημήτρη Μαραμή, βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, παρουσιάστηκε σε αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης στις 26 Αυγούστου – 7 Σεπτεμβρίου 2021, σε σκηνοθεσία της καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης Έφης Θεοδώρου.   

    Στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων φιλοξενείται η έκθεση ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης – 50 χρόνια θέατρο – Ένα ζωντανό αρχείο, σε επιμέλεια Αντώνη Βολανάκη, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 700 αντικείμενα κοστούμια, σκηνικά αντικείμενα, προγράμματα, φωτογραφίες κ.ά. Διάρκεια έως τις 30.04.2025.

    banner_300_250
    Picture of Έφη Θεοδώρου
    Η Έφη Θεοδώρου είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και σκηνοθέτρια

    Κεντρική φωτογραφία
    Γιώργος Αναστασάκης

    Πορτρέτο
    Γιώργος Αναστασάκης

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    θέατρο Μεταξουργείο_ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΙΔΟΝΗΣ SHORTSTORIES
    Short

    «Λουκιανέ, βρήκα έναν μαγικό χώρο για θέατρο!»

    Η Άννα Βαγενά διηγείται στο Short Stories την ιστορία για την ημέρα που ανακάλυψε τον παλιό βιομηχανικό χώρο στην Ακαδήμου, τον οποίο με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη μετέτρεψαν σε θέατρο, το θέατρο Μεταξουργείο που φέτος κλείνει τα 25 χρόνια λειτουργίας του

    προσφύγων_eimaste_oi_perses_shortstories.gr
    Short

    Ο Αισχύλος και το θεατρικό ταξίδι των προσφύγων στη Φινλανδία

    H Μαργαρίτα Παπαδοπούλου μοιράζεται στο Short Stories αναμνήσεις από ένα ξεχωριστό ταξίδι στη βόρεια Ευρώπη με την παράσταση «Είμαστε οι Πέρσες!», μια δραματουργική σύνθεση κειμένων του Αισχύλου με εμπειρίες προσφύγων και μεταναστών

    Παπαδάκη_Πώς μια ομπρέλα από τα Τζάμπο «έβγαλε» αρχαία στην Κρήτη_shortstoriesgr.jpg
    Short

    Πώς μια ομπρέλα από τα Τζάμπο «έβγαλε» αρχαία στην Κρήτη

    Η Χριστίνα Παπαδάκη αφηγείται στο Short Stories την απίστευτη ιστορία που έζησε ως συμβασιούχος αρχαιολόγος το 2007, όταν η προσπάθεια προστασίας από τον καυτό ήλιο οδήγησε στην αποκάλυψη αρχαιοτήτων στο αρχαίο Ρύτιο της Κρήτης

    Short

    Μια αδημοσίευτη επιστολή του Νίκου Καζαντζάκη στον αιγυπτιώτικο «Ταχυδρόμο»

    Ο Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος καταθέτει στο Short Stories μια αδημοσίευτη επιστολή του Νίκου Καζαντζάκη, από την Ισπανία το 1933, με την οποία πρότεινε στην αιγυπτιώτικη εφημερίδα «Ταχυδρόμος» να δημοσιεύει ανταποκρίσεις του