Skip to content
Home » Η συναυλία του Ξαρχάκου που κατέληξε σε μεγάλη αντιχουντική διαδήλωση

Η συναυλία του Ξαρχάκου που κατέληξε σε μεγάλη αντιχουντική διαδήλωση

  Η συναυλία του Ξαρχάκου που κατέληξε σε μεγάλη αντιχουντική διαδήλωση

  Published
  Ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Νίκος Ξυλούρης στη συναυλία του Οκτώβρη του 1973

  Η συναυλία του Ξαρχάκου που κατέληξε σε μεγάλη αντιχουντική διαδήλωση

  Published
  Ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Νίκος Ξυλούρης στη συναυλία του Οκτώβρη του 1973
  Ο Θόδωρος Κουτσουμπός, φοιτητής στο Μαθηματικό το 1973, αφηγείται στο Short Stories περιστατικά από τις πυκνές διαδηλώσεις που προηγήθηκαν της κατάληψης του Πολυτεχνείου, ενδεικτικά της ολοένα και ογκούμενης αναταραχής στα πανεπιστήμια

  Η αναταραχή που επικρατούσε στους φοιτητές την περίοδο πριν από την κατάληψη του Πολυτεχνείου ολοένα και μεγάλωνε. Με κάθε αφορμή οργανώναμε διαδηλώσεις.

  Θυμάμαι, για παράδειγμα, τη μεγάλη διαδήλωση που κάναμε προς τα τέλη του Σεπτέμβρη του ’73 ενάντια στη στράτευση των φοιτητών. Ήδη πολλά παιδιά που ήταν «χτυπημένα» από την ασφάλεια –όπως λέγαμε για όσους ήταν γνωστή στις αρχές η αντιδικτατορική δράση τους– τα είχαν στείλει φαντάρους.

  Εγώ τότε ήμουν στο πτυχίο, στο Μαθηματικό Αθήνας, αλλά επειδή δεν ήθελα να πάω φαντάρος, σταμάτησα να δίνω μαθήματα. Νόμιζα ότι είχα αφήσει δύο – ήταν τρία τελικά, αλλά δεν έχει σημασία.

  Είχα περάσει πλέον και στον παράνομο μηχανισμό της ΕΔΕ, της Εργατικής Διεθνιστικής Ένωσης. Ήδη τυπώναμε εφημερίδες που η Αγγελική πληκτρολογούσε στη γιάφκα που είχαμε στο Παγκράτι.

  Η διαδήλωση εκείνη χτυπήθηκε βίαια από την αστυνομία, όπως και η άλλη που οργανώσαμε, λίγες μέρες πριν από την κατάληψη του Πολυτεχνείου, στα δικαστήρια –που ήταν τότε στη Σανταρόζα– στη δίκη των συλληφθέντων από τις συγκρούσεις στο μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου.

  Θυμάμαι που μας κυνηγούσανε. Ανάμεσα στα Προπύλαια και στη Βιβλιοθήκη πέφτω κάτω. Έρχεται ένας μπάτσος να με βουτήξει, τον χτυπάει μια συντρόφισσα από πίσω και σωριάζεται αυτός. Έτσι ξεφύγαμε.

  Κάποια στιγμή, προς το τέλος φωνάζουμε πως θέλουμε να παίξει το «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Αυτός φοβάται μην μπουκάρει η αστυνομία, δεν το παίζει

  Η πιο μεγάλη όμως διαδήλωση που θυμάμαι από όσες έγιναν πριν από το Πολυτεχνείο ήταν την 1η του Οκτώβρη. Στο γήπεδο του Παναθηναϊκού δίνει συναυλία ο Σταύρος Ξαρχάκος. Και γεμίζει όλο το γήπεδο.

  Έχουμε πάει πολλοί και είμαστε και μια ομάδα οργανωμένοι, καμιά δεκαριά περίπου, μαζεμένοι σε ένα σημείο. Κάποια στιγμή, προς το τέλος, φωνάζουμε πως θέλουμε να παίξει το «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Φώναζαν και άλλοι. Αυτός φοβάται μην μπουκάρει η αστυνομία, δεν το παίζει.

  Βγαίνουμε έξω και ξεκινάμε να το τραγουδάμε εμείς. Έξω από το γήπεδο, πλήθη μαζεμένα στην Αλεξάνδρας – τότε δεν ήταν και η ασφάλεια εκεί, ήταν πιο ήρεμα τα πράγματα.

  Αποφασίζουμε να κατέβουμε προς την Πατησίων. Κατηφορίζουμε χιλιάδες άνθρωποι. Δεν θυμάμαι πόσες χιλιάδες, αλλά πάρα πολύς κόσμος.

  Ρίχνουμε ένα σύνθημα «Κάτω η χούντα». Φοβάται ο πολύς ο κόσμος στην αρχή, σκορπίζει. Πριν περάσουν πέντε δευτερόλεπτα ξαναμαζεύεται ο κόσμος και αρχίζουμε όλοι μαζί να φωνάζουμε «Κάτω η χούντα». Και συνεχίζουμε και με άλλα συνθήματα. Κάθε τόσο, κάποια περιπολικά δοκιμάζουν να μας τρομοκρατήσουν.

  Μου έχει μείνει μία σκηνή. Καθώς κατηφορίζουμε, ύστερα από την Ιπποκράτους, λίγο πριν από το καφενείο των Τηνίων, βλέπω έναν πιτσιρικά, μικρότερο από μένα – εγώ θα ’μουν τότε 26. Καθώς έρχεται με ταχύτητα ένα «εκατό» –ανηφορίζει το «εκατό», εμείς κατηφορίζουμε–, άλλοι πηδάμε στα πεζοδρόμια, άλλοι στο ενδιάμεσο διάζωμα.

  Ο πιτσιρικάς βουτάει μια μεγάλη κοτρώνα και την πετάει πάνω στο όχημα, στα τζάμια. Σταματάει το αυτοκίνητο ο μπάτσος. Τρομοκρατείται, βγαίνει έξω, την κοπανάει.

  Εμείς συνεχίζουμε να κατηφορίζουμε μέχρι που άρχισαν να μας κυνηγάνε στα στενά των Εξαρχείων. Βγήκαμε στην Κάνιγγος. Υπήρχε αστυνομία, αλλά μας άφησαν να φύγουμε, δεν μας συλλάβανε.

  Μια συναυλία μετατράπηκε σε τεράστια αντιχουντική, αντιδικτατορική διαδήλωση.

  banner_300_250
  Picture of Θόδωρος Κουτσουμπός
  Ο Θόδωρος Κουτσουμπός είναι εκδότης της «Νέας Προοπτικής» και διευθύνει την ηλεκρονική neaprooptiki.gr

  Αφήγηση στον
  Στάθη Γκότση

  Κεντρική φωτογραφία
  Από το LP «Συλλογή» του Νίκου Ξυλούρη  (EMI / Columbia, 1974) / Πηγή: Φώτης Τρούσας/LIFO

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES

  ARISTOTELIS SARRIKOSTAS τανκ πολυτεχνείο
  Short

  «Αλκμηνάκι, πάμε να δούμε το τανκ;»

  Η Αλκμήνη Ψιλοπούλου, φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής το 1973, ένιωσε ότι ζούσε την τελευταία της νύχτα όταν βρέθηκε απέναντι στο τανκ που γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου