Skip to content
Home » Έρωτας και αντίσταση στα χρόνια της xούντας

Έρωτας και αντίσταση στα χρόνια της xούντας

  Έρωτας και αντίσταση στα χρόνια της xούντας

  Published

  Έρωτας και αντίσταση στα χρόνια της xούντας

  Published
  Ο Άγγελος Χάγιος αφηγείται στο Short Stories ένα περιστατικό που έζησε στα κρατητήρια της Καστέλλας τον καιρό της χούντας, το οποίο του έδωσε δύναμη και ανανέωσε την πίστη του στη νικηφόρα έκβαση του αγώνα

  Τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου του ’73, σε ένα κύμα συλλήψεων, βρέθηκα κι εγώ κρατούμενος από την Ασφάλεια Πειραιώς. Και στη συνέχεια με παραπομπή στο στρατοδικείο, όπως και άλλοι συναγωνιστές και σύντροφοι.

  Τον Απρίλιο και τον Μάιο περνάμε και αντιστεκόμαστε στη δοκιμασία της φάλαγγας, των ψυχολογικών και σωματικών βασανιστηρίων, σε κελιά απομόνωσης στην ασφάλεια.

  Ξαφνικά, περί τα τέλη του Μαΐου, με το Κίνημα του Ναυτικού περνάμε σε δεύτερη μοίρα. Όπως λέγαμε με αυτοσαρκασμό αργότερα, ως αποτυχημένοι πολιτικοί κρατούμενοι. Διότι τρέχουν να συλλάβουν στελέχη του ναυτικού και γενικά υπήρχε μεγάλη ανησυχία.

  Εμείς, όταν μάθαμε τι έγινε, σκεφτήκαμε με χαρά πως, αν και μες στον στρατό υπάρχουν αντιδράσεις, κάτι καλό μπορεί να προκύψει.

  Σε εκείνη τη φάση, ύστερα από αυτή την ταλαιπωρία, βρίσκομαι σε ένα κελί στα κρατητήρια της Καστέλλας, ημιυπόγειο, με υγρασία κάτω, με μια βρόμικη κουβέρτα κι ένα ξύλινο δάπεδο αντί για κρεβάτι. Κι όμως! Από τη στιγμή που ξεπέρασα την προηγούμενη δοκιμασία, η μεταφορά μου σε αυτό το κελί ήταν μια καλή εξέλιξη.

  Κάνα δύο μέρες μετά τη μεταγωγή μου εκεί ανοίγει το παραθυράκι και προς μεγάλη μου έκπληξη βλέπω τη σύντροφό μου, μια νεότερη από μένα συναγωνίστρια και συναδέλφισσα στη σχολή. Όπως έμαθα μετά, είχε καταφέρει, μαζί με έναν συνάδελφο, Κύπριο φοιτητή και συναγωνιστή, να βρει πού με κρατάνε.

  Εμφανίστηκε ξαφνικά, σε μια στιγμή που δεν ήταν ο φρουρός απέξω. Μένω έκπληκτος. Είχαμε στη διάθεσή μας πολύ λίγο χρόνο, γιατί σε λίγο θα ερχόταν ο φρουρός. Λιγοστές μόνο κουβέντες ανταλλάξαμε, αλλά μπορώ να πω ότι ανέβηκα στα ουράνια εκείνη τη στιγμή. Είναι μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις, τις μεγαλύτερες χαρές που έζησα μέσα σε αυτές τις συνθήκες.

  Στη σύντομη αυτή συνάντηση της είπα ότι κακώς φτάσανε μέχρι εκεί και διακινδύνευαν να τους πιάσουν. Της εξήγησα, με βάση όσα ξέραμε, ποιες είναι οι πιθανές ποινές που θα αντιμετωπίσω στο στρατοδικείο.

  Γιατί αυτοί που αγωνίστηκαν τότε ήταν άνθρωποι ευαίσθητοι, νέοι και νέες που ξεπέρναγαν τον φόβο μες στον συλλογικό αγώνα απελευθέρωσης

  Τότε ένιωσα τη μεγαλύτερη στήριξη, όταν άκουσα από τη σύντροφό μου ότι είμαστε μαζί και θα είμαστε μαζί σε αυτό τον αγώνα, ανεξάρτητα από τις όποιες ταλαιπωρίες και τις ενδεχόμενες ποινές από καταδίκες.

  Σε άλλες εποχές, αργότερα, κάνοντας αυτοσαρκασμό, λέγαμε, κατά τον λογοτεχνικό ας τον πούμε τρόπο, πως ήταν Έρωτας στα χρόνια της Χούντας, Έρωτας και Επανάσταση.

  Όταν ύστερα από λίγο έφυγε άρον άρον και ήμουν μόνος είπα στον εαυτό μου ότι θα νικήσουμε. Για πρώτη φορά από όλο το διάστημα της προηγούμενης αγωνιστικής εμπειρίας αλλά και της δοκιμασίας που πολλοί σύντροφοι, συναγωνιστές και εγώ είχαμε υποστεί.

  Περάσανε οι μέρες και δόθηκε αμνηστία. Βγήκαμε έξω πολλοί και αναπτερώθηκαν οι ελπίδες για την ανατροπή της χούντας.

  Αρκετές μέρες μετά βρέθηκα να ταξιδεύω στην Καλαμάτα παρέα με τη Νόρα. Εκεί υποχρεώθηκα να παρουσιαστώ στο στρατόπεδο, διότι μου είχαν διακόψει την αναβολή, μετά ακριβώς από την αμνηστία, αλλά προφανώς με νέες δυνάμεις και με μεγαλύτερες ελπίδες. Και κυρίως με μεγαλύτερη πλέον αυτοπεποίθηση.

  Γιατί αυτοί που αγωνίστηκαν τότε ήταν άνθρωποι ευαίσθητοι, νέοι και νέες που ξεπέρναγαν τον φόβο μες στον συλλογικό αγώνα απελευθέρωσης από τη χούντα και το σύστημα και διαμόρφωναν νέο τρόπο χαράς και απόλαυσης της ζωής και του έρωτα. Και αυτό, σε αλληλεπίδραση με τους αγώνες, μας έδινε μια καινούρια δυναμική.

  Αυτό ήταν το κέρδος και για τους δυο μας στον αγώνα και στη ζωή.

  banner_300_250
  Picture of Άγγελος Χάγιος
  Ο Άγγελος Χάγιος είναι μέλος του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

  Αφήγηση στον
  Στάθη Γκότση

  Κεντρική φωτογραφία
  Αριστοτέλης Σαρρηκώστας/Αρχείο ΕΡΤ

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES

  Πολυτεχνείου
  Short

  Η συναυλία του Ξαρχάκου που κατέληξε σε μεγάλη αντιχουντική διαδήλωση

  Ο Θόδωρος Κουτσουμπός, φοιτητής στο Μαθηματικό το 1973, αφηγείται στο Short Stories περιστατικά από τις πυκνές διαδηλώσεις που προηγήθηκαν της κατάληψης του Πολυτεχνείου, ενδεικτικά της ολοένα και ογκούμενης αναταραχής στα πανεπιστήμια