Skip to content
Home » Ιστορίες καθαρευουσιάνικης τρέλας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Ιστορίες καθαρευουσιάνικης τρέλας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

    Ιστορίες καθαρευουσιάνικης τρέλας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

    Published
    Η Λευκή Χριστίδου με τον δίδυμο αδελφό της Τάσο στο Κέιμπριτζ στις αρχές της δεκαετίας του ’70

    Ιστορίες καθαρευουσιάνικης τρέλας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

    Published
    Η Λευκή Χριστίδου με τον δίδυμο αδελφό της Τάσο στο Κέιμπριτζ στις αρχές της δεκαετίας του ’70
    Η Λευκή Χριστίδου εξιστορεί στο Short Stories τραγελαφικά επεισόδια από εξεταστικές περιόδους στην Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στα τέλη της δεκαετίας του ’60, όταν ήταν υποχρεωτική η χρήση της καθαρεύουσας

    Φοιτήτρια Οδοντιατρικής στα τέλη της δεκαετίας του ’60, με την καθαρεύουσα να κυριαρχεί απόλυτα στις ιατρικές σχολές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Εξέταση στο μάθημα της Βιοχημείας από τον Χρηστομάνο που μας τρομοκρατούσε συνέχεια με τον τρόπο του. Είχε κι ένα σκυλί μαζί του πάντα. Κι αυτό τρομακτικό. Το όνομά του ήταν Μανώλης.

    Οι εξετάσεις του μαθήματος ήταν προφορικές. Γίνονταν σε έναν ελεεεινό μικρό χώρο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Όλοι οι βοηθοί του Χρηστομάνου σε παράταξη. Αυτός και το σκυλί του εννοείται παρόντες.

    Έρχεται και η δική μου σειρά. Μου λέει με τη στριγκιά φωνή του: «Πες μου ένα αμινοξύ με θείο». Απαντάω εγώ αμέσως: «Kυστεΐνη». «Γράψ’ το στον πίνακα» με διατάζει. Το γράφω.

    «Πού απαντάται;» με ρωτάει. «Στα κρέατα» του απαντώ. Και τότε παθαίνει κυριολεκτικά κρίση υστερίας και ουρλιάζοντας μου φωνάζει: «Κρεοπώλης είναι ο μπαμπάς σου;».

    «Όχι» ψελλίζω εγώ, «έμπορος είναι…». Τότε μόνο καταλαβαίνω, σχετικά γρήγορα ευτυχώς, πως αυτό που τον τρέλανε ήταν η δημοτική. Διορθώνω την απάντησή μου πάραυτα λέγοντας: «Απαντάται στα λευκώματα ή πρωτεΐνες».

    Κάπως έτσι τη γλύτωσα, έντρομη όμως.

    Οι ιστορίες καθαρευουσιάνικης τρέλας από την περίοδο εκείνη είναι αμέτρητες. Σε άλλες εξετάσεις, αυτήν τη φορά επιμέρους ανατομίας –επί δύο χρόνια, κάθε μέρα, ήταν αυτό το γιγαντιαίο κεφάλαιο των σπουδών μας–, συνέβη το παρακάτω.

    Καθηγητής του μαθήματος ήταν ο διαβόητος Σάββας, έτερος τρομοκράτης αυτός. Ήταν κοντός με τον αυχένα του τίγκα στην ψωρίαση και με παράλυση του προσωπικού νεύρου.

    Η φωνή του ήταν χαμηλή και η άρθρωσή του περίεργη, διότι το μισό πάνω χείλος του δεν κουνιόταν λόγω της παράλυσης του προσωπικού νεύρου.

    Ο Σάββας ήταν βέβαια διαφορετική περσόνα από τον Χρηστομάνο. Και ήταν και εξαιρετικός αφηγητής του θέματός του –της ανατομίας– σε αντίθεση με τον Χρηστομάνο που ήταν κάκιστος στο αμφιθέατρο.

    Στις εξετάσεις του μαθήματος λοιπόν μας βάζουν σε μια μεγάλη αίθουσα με τραπέζια.

    «Τι είναι αυτό;» με ρωτάει. «Λάρυγγας» του λέω με σιγουριά… Με αγριοκοιτάει πάλι και αντιλαμβάνομαι το λάθος μου. «Λάρυγξ» λέω και τη γλυτώνω

    Επάνω στα τραπέζια ήταν τοποθετημένα όλα τα σπλάχνα σε ρεαλιστικά χρωματισμένα εκμαγεία. Η επιμέρους εξέταση ήταν στη σπλαχνολογία.

    Έρχεται κάποια στιγμή η σειρά μου. Μου δείχνει ένα εκμαγείο και με ρωτάει:

    «Τι είναι αυτό;». «Καρδιά» –ο τόνος στη λήγουσα– απαντώ εγώ εντελώς σίγουρη. Αυτό ήταν ευκολάκι.

    Με αγριοκοιτάει. Τα χάνω. Σκέφτομαι πως αποκλείεται να κάνω λάθος και αμέσως αντιλαμβάνομαι την παράνοια της δημοτικής. «Καρδία» διορθώνω και ηρεμεί ο τύπος.

    «Πάμε παρακάτω. Τι είναι αυτό;» με ρωτάει. «Λάρυγγας» του λέω με σιγουριά.

    Με αγριοκοιτάει πάλι και αντιλαμβάνομαι εκ νέου το λάθος μου. «Λάρυγξ» λέω και τη γλυτώνω.

    Picture of Λευκή Χριστίδου
    Η Λευκή Χριστίδου είναι οδοντίατρος και ζωγράφος

    Κεντρική φωτογραφία
    Από το προσωπικό αρχείο της Λευκής Χριστίδου

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Δημήτρης Μαριόλης_Αύριο θα έρθει ο κύριος επιθεωρητής
    Short

    Αύριο στην τάξη θα έρθει ο κύριος επιθεωρητής…

    Ο Δημήτρης Μαριόλης, με αφορμή τον αναβρασμό στον χώρο της εκπαίδευσης, ανακαλεί στο Short Stories προσωπικές μνήμες, αλλά και στοιχεία από την έρευνά του για τα χρόνια του επιθεωρητισμού και για τους αγώνες αντίστασης των εκπαιδευτικών

    Zafeiroula Kagalidou_o-epitheoritis-stin-taxi-kai-to-amempto-ithos
    Short

    Ο επιθεωρητής στην τάξη και το άμεμπτο ήθος

    Η Ζαφειρούλα Καγκαλίδου, επίτιμη σχολική σύμβουλος φιλολόγων, γράφει στο Short Stories για τις πρώτες της μέρες στην εκπαίδευση το 1974, όταν οι επιθεωρητές, απομεινάρια της χούντας, αξιολογούσαν και το ήθος

    Μεταξία Τσιποπούλου Δεκέμβρης 44 shortstories
    Short

    Γλεντοκοπούσαν πρωτοχρονιάτικα, αλλά έσωζαν ζωές στη Μάχη της Αθήνας

    Η Μεταξία Τσιποπούλου γράφει στο Short Stories για την Πρωτοχρονιά του 1945, όταν οι γιατροί του νοσοκομείου, που νωρίτερα έπιναν και χόρευαν σε αυτοσχέδια γιορτή, έσωσαν τη ζωή ενός νεαρού ετοιμοθάνατου τραυματία από τη Μάχη της Αθήνας

    Γιώργος Πολίτης Νοσοκομείο Σωτηρία- του ποδοσφαιριστή shortstories
    Short

    Ένα κομμάτι ξύλο στον βρόγχο του ποδοσφαιριστή

    Ο πνευμονολόγος Γιώργος Πολίτης εξιστορεί στο Short Stories ένα δύσκολο περιστατικό που κλήθηκε να αντιμετωπίσει περίπου πριν από σαράντα χρόνια, ως νεαρός επιμελητής στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία»