Skip to content
Home » Mια ιστορία «καράτε» από το πρώτο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Mια ιστορία «καράτε» από το πρώτο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

  Mια ιστορία «καράτε» από το πρώτο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

  Published
  Στον μαγικό κόσμο της ταινίας «Ο βασιλιάς των μασκών»

  Mια ιστορία «καράτε» από το πρώτο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

  Published
  Στον μαγικό κόσμο της ταινίας «Ο βασιλιάς των μασκών»
  O Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, αφηγείται στο Short Stories μια χαρακτηριστική ιστορία του 1997 με έναν σημαντικό Κινέζο καλεσμένο στον Πύργο Ηλείας

  Πηγαίνουμε 26 χρόνια πίσω όταν ξεκινήσαμε το πρώτο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους στον Πύργο. Παρόλο που ήμασταν ένα φεστιβάλ που μόλις στηνόταν, ήθελα να προβάλλουμε πρωτοκλασάτες ταινίες, των δύο τελευταίων χρόνων. Ξέραμε βέβαια ότι ως νέο φεστιβάλ θα ήταν δύσκολο να μας τις διαθέσουν οι εταιρείες.

  Μεταξύ των ταινιών που είχα ζητήσει ήταν ο Βασιλιάς των μασκών, μια ταινία από το Χονγκ Κονγκ, της Shaw Brothers, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ταινιών εκεί. Αυτοί γύριζαν ταινίες καράτε· μια την εβδομάδα. Και το πολύ μια δυο ποιοτικές. Μεταξύ αυτών και τον Βασιλιά του πολύ σημαντικού σκηνοθέτη Γου Τιαν-Mινγκ, αν και πίστευα ότι θα αρνούνταν να μας τη δώσουν. Ωστόσο πήραμε θετική απάντηση.

  Για κάθε ταινία που διαγωνίζεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας προσκαλούμε στον Πύργο έναν από τους δημιουργούς ως εκπρόσωπο και του καλύπτουμε τα έξοδα, όπως γίνεται σε όλα τα διεθνή φεστιβάλ. Αυτό είναι εξάλλου και ένα από τα σημαντικά στοιχεία του φεστιβάλ: η ανθρώπινη επαφή.

  Aπό την Κίνα μας απάντησαν ότι επιθυμεί να έρθει ο ίδιος ο διευθυντής της εταιρείας, ο Τάιτους Χο. Ήταν πραγματικά απίστευτο. Αυτός δεχόταν 500 προσκλήσεις κάθε χρόνο και δεν ταξίδευε σχεδόν ποτέ. Μας ενημέρωσαν ωστόσο ότι ταξιδεύει μόνο στην business class.

  Μου κόπηκαν τα γόνατα, τόσο εξαιτίας του σφιχτού προϋπολογισμού του φεστιβάλ όσο και γιατί δεν θέλαμε να κάνουμε διακρίσεις ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους.

  Στέλνω απάντηση εκθέτοντας τις αρχές του φεστιβάλ. Αντιπρότεινα να καλέσουμε και τη μικρή πρωταγωνίστρια της ταινίας, αλλά να ταξιδέψουν στην economy class. Τους άρεσε αυτή η προσέγγιση. Οπότε ήρθε ο πρόεδρος –η πρωταγωνίστρια δεν μπορούσε–, πληρώνοντας ο ίδιος τη διαφορά του εισιτηρίου.

  Aπό την Κίνα μας απάντησαν ότι θα έρθει ο διευθυντής. Ήταν πραγματικά απίστευτο. Δεχόταν 500 προσκλήσεις κάθε χρόνο και δεν ταξίδευε σχεδόν ποτέ

  Φτάνει ο κ. Χο στο αεροδρόμιο της Αθήνας και τον παραλαμβάνει το λεωφορείο του φεστιβάλ.

  Εκείνη τη μέρα όμως είχε απεργία και έπεσαν σε ένα τεράστιο χάος. Τρελάθηκε. Ύστερα από μεγάλη ταλαιπωρία φτάνουν στον Πύργο. Πηγαίνουν στο ξενοδοχείο. Κατάκοπος από το πολύωρο ταξίδι του, πηγαίνει να κάνει μπάνιο. Δεκέμβρης μήνας και δεν είχε ζεστό νερό. Μας λέει: «Θα κοιμηθώ και αύριο το πρωί φεύγω».

  Αλλά μιας και είχε έρθει μέχρι εδώ, παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ. Είδε παιδιά, νέους, ξένους καλεσμένους, ζωντάνια στο θέατρο Απόλλων – ένα κλίμα όμορφο. Είχαμε και την προβολή της ταινίας του.

  Τελειώνει η ταινία, πάμε όλοι μαζί για φαγητό, αρχίζει να του αρέσει. Σκέφτηκε να μείνει λίγο ακόμη. Τρεις μέρες μετά πήγαμε σε ένα καταπληκτικό μέρος, στον Άγιο Αντρέα, για φαγητό Είχε λιακάδα και αποφασίσαμε να μεταφέρουμε τα τραπέζια έξω. Έβαλε και ο κ. Χο ένα χεράκι.

  Την τελευταία μέρα του φεστιβάλ η ταινία του πήρε το πρώτο βραβείο. Ο Χο πέταξε την ανθοδέσμη του στα παιδιά, ήταν χαρούμενος και κατενθουσιασμένος.

  Πριν φύγει μας είπε ότι όλοι οι συντελεστές του φεστιβάλ είμασταν καλεσμένοι του για όσο καιρό θέλουμε στο Χονγκ Κονγκ, με τα έξοδά μας καλυμμένα από την εταιρεία παραγωγής.

  Την ιστορία που σας αφηγήθηκα θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε Πώς αποκρούστηκε ένα χτύπημα καράτε στο Φεστιβάλ Ολυμπίας.

  •••

  Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους διοργανώνεται από τις 2 έως τις 9 Δεκεμβρίου 2023.

  banner_300_250
  Picture of Δημήτρης Σπύρου
  O Δημήτρης Σπύρου είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

  Αφήγηση στην
  Αφροδίτη Ερμίδη

  MORE STORIES

  Ανάφη shorts stories γατες παιδια
  Short

  Τα παιδιά και οι γάτες που άλλαξαν την Ανάφη

  Ο καθηγητής πληροφορικής Νίκος Παπανικολάου εξιστορεί στο Short Stories πώς μια χούφτα γυμνασιόπαιδα στην Ανάφη έγιναν παράδειγμα για τους κατοίκους ενώ ήρθαν αντιμέτωπα με την κρατική αδιαφορία στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων