Skip to content
Home » «Μία μέρα με τον Μίνωα» στο μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου

«Μία μέρα με τον Μίνωα» στο μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου

  «Μία μέρα με τον Μίνωα» στο μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου

  Published
  Από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Ζάκρο τον Μάιο του 2022

  «Μία μέρα με τον Μίνωα» στο μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου

  Published
  Από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Ζάκρο τον Μάιο του 2022
  Η αρχαιολόγος Εύη Πίνη αφηγείται στο Short Stories στιγμές από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται επί χρόνια σε έναν από τους αγαπημένους της τόπους, τη Ζάκρο στην ανατολική Κρήτη

  Στη Ζάκρο πρωτοπήγα ένα καλοκαίρι στις αρχές της δεκαετίας του ’90, για να επισκεφθώ φίλους και συναδέλφους που έκαναν ανασκαφή. Έμεινα λίγες ημέρες μαζί τους στο σπίτι της ανασκαφής, βοηθώντας σε διάφορες δουλειές. Μοιράστηκα το φαγητό και τις ρακές. Και τα βράδια στην ντίσκο Amnesia.

  Όταν τελείωσαν οι μέρες των διακοπών, με το ζόρι ετοίμασα τον σάκο μου. Καθώς το λεωφορείο έπαιρνε τη στροφή και έχανα από τα μάτια μου τον ευλογημένο τόπο, έδινα στον εαυτό μου την υπόσχεση ότι θα ξαναγυρνούσα οπωσδήποτε στον τόπο αυτόν που τον είχα ερωτευτεί με την πρώτη ματιά.

  Τα έφερε η τύχη και επέστρεψα ως μέλος της ομάδας του ερευνητικού προγράμματος «Μινωικοί δρόμοι», που διηύθυνε η Στέλλα Χρυσουλάκη. Αλλά δεν ήταν η ανασκαφή που με έκανε να δεθώ τόσο πολύ με αυτό τον τόπο, όσο τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

  Η Στέλλα Χρυσουλάκη μαζί με τη Γιάννα Βενιέρη και τη Στάθυ Βαραμέντη –και άλλους συνεργάτες που, ας με συγχωρήσουν, δεν τους θυμάμαι– σχεδίασαν το 1988  ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Είχε τίτλο «Μία μέρα με τον Μίνωα» και το παρουσίασαν στα παιδιά του τοπικού σχολείου. Αυτή η δράση έμεινε στην ιστορία για πολλούς λόγους. Ο ένας ήταν ότι γυρίστηκε ταινία από τον Φίλιππο Κουτσαφτή.

  Ένα τόσο επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ήταν κρίμα να μείνει χωρίς συνέχεια. Ευτυχώς η ομάδα, της οποίας στο μεταξύ είχα γίνει και εγώ μέλος, αποφάσισε να το επαναλαμβάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάθε οκτώ με δέκα χρόνια περίπου.

  Σε κάθε επανάληψη του προγράμματος όλο και κάτι είχαμε να προσθέσουμε: νέο εποπτικό υλικό, ένα παραμύθι για τα πολύ μικρά παιδιά, καινούργιες δραστηριότητες στο μουσείο της Σητείας, ένα θεατρικό. Και ο Φίλιππος Κουτσαφτής να μας ακολουθεί σταθερά με την κάμερα.

  Πολλές οι συγκινητικές στιγμές που έχουμε ζήσει όλα αυτά τα χρόνια. Μα εγώ θα σταθώ σε αυτήν της τελευταίας εφαρμογής του προγράμματος, τον Μάιο του 2022.

  Ξετύλιξα τη χαρτοπετσέτα και είδα δύο μικρές πήλινες πινακίδες με γραμμική Β γραφή, σαν αυτές που είχαμε φτιάξει την προηγούμενη μέρα με τους μαθητές

  Η διοργάνωση ήταν από πολλές απόψεις δύσκολη και πολλές φορές σκεφτήκαμε ότι δεν θα τα καταφέρναμε. Η Στέλλα, αν και ήθελε πολύ να έρθει μαζί μας, δεν μπόρεσε για υπηρεσιακούς λόγους, το ίδιο και η Γιάννα Βενιέρη. Κατεβήκαμε μόνο δύο αρχαιολόγοι. Εγώ και η Αλεξάνδρα Σαλίχου. Μαζί μας συμπαραστάτης ο Δημήτρης Λένης.

  Την πρώτη μέρα στο σχολείο με πλησίασε η Ντίνα Τζουανάκη, μια δασκάλα με καταγωγή από τη Ζάκρο. Μου είπε ότι αυτά που κάναμε με τους μαθητές της κάτι της θύμιζαν, ήταν σίγουρη ότι τα είχε ζήσει και η ίδια. Βάλαμε κάτω τις χρονολογίες και το βρήκαμε. Η Ντίνα είχε πάρει μέρος στο πρόγραμμα του 2002. «Αύριο θα φέρω να σας δείξω κάτι» μας είπε.

  Την επομένη ήμασταν στο ανάκτορο με τους μαθητές της Ντίνας, την Ομάδα των Μικρών. Όταν τελειώσαμε το πρόγραμμα, η Ντίνα μου έφερε κάποιο αντικείμενο τυλιγμένο σε χαρτοπετσέτα. Ξετύλιξα τη χαρτοπετσέτα και είδα δύο μικρές πήλινες πινακίδες με γραμμική Β γραφή, σαν αυτές που είχαμε φτιάξει την προηγούμενη μέρα με τους μαθητές της. «Είναι δικές μου, τις είχα φτιάξει τότε και τις κράτησα για ενθύμιο».

  Είκοσι χρόνια αυτές οι πινακίδες είχαν μείνει στο συρτάρι της για να της θυμίζουν ότι είχε ζήσει και εκείνη κάποτε «Μία μέρα με τον Μίνωα».

  banner_300_250
  Picture of Εύη Πίνη
  Η Εύη Πίνη είναι αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού και συγγραφέας

  Κεντρική φωτογραφία
  Από το προσωπικό αρχείο της Εύης Πίνη

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES

  Έφη Οικονόμου_το χωριό που αγάπησε μια αρχαία πόλη short stories
  Short

  Ένα χωριό στο Κιλκίς που αγάπησε μια αρχαία πόλη

  Η αρχαιολόγος Έφη Οικονόμου αφηγείται στο Short Stories την ιστορία των ανασκαφών στο χωριό της, τους Άνω Αποστόλους Κιλκίς, που φέρνουν σταδιακά στο φως την Αρχαία Μόρυλλο, κάνοντας περήφανους τους σημερινούς κατοίκους

  Maria Chatzidaki_Με τα παιδιά, τη γάτα Νεφέρ και τη μέλισσα Μελίνα στα Μάλια short stories gr
  Short

  Με τα παιδιά, τη γάτα Νεφέρ και τη μέλισσα Μελίνα στα Μάλια

  Η Μαρία Χατζιδάκη εξιστορεί στο Short Stories την περιπέτεια της μετάβασής της από τον χώρο της αρχαιολογίας σε αυτόν της εκπαίδευσης, αλλά και της συνάντησης των δύο σε εκπαιδευτικές δράσεις όπως αυτές που σχεδίασε για το μινωικό ανάκτορο Μαλίων

  Βαγγέλης Νικολόπουλος_Με τους ιερούς νεκρούς της ανθρωποθυσίας στα Ανεμόσπηλια shortstories
  Short

  Με τους ιερούς νεκρούς της ανθρωποθυσίας στα Ανεμόσπηλια

  Ο αρχαιολόγος Βαγγέλης Νικολόπουλος γράφει στο Short Stories για τη βραδιά που πέρασε δίπλα στους ιερούς νεκρούς της ανθρωποθυσίας στα Ανεμόσπηλια στην Κρήτη το 1979, στην ιστορική ανασκαφή του Γιάννη και της Έφης Σακελλαράκη