Skip to content
Home » Με χώρισε γιατί δεν ήταν αποδεκτό να έχει σχέση με τον «γύφτο»

Με χώρισε γιατί δεν ήταν αποδεκτό να έχει σχέση με τον «γύφτο»

  Με χώρισε γιατί δεν ήταν αποδεκτό να έχει σχέση με τον «γύφτο»

  Published
  Ο Γιώργος Βιλανάκης στην παράσταση «Romáland – Mια φορά κι έναν καιρό ήταν και δεν ήταν», στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (Νοέμβριος 2023)

  Με χώρισε γιατί δεν ήταν αποδεκτό να έχει σχέση με τον «γύφτο»

  Published
  Ο Γιώργος Βιλανάκης στην παράσταση «Romáland – Mια φορά κι έναν καιρό ήταν και δεν ήταν», στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (Νοέμβριος 2023)
  Ο Γιώργος Βιλανάκης, ένας από τους πρωταγωνιστές της παράστασης «Romáland», παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, γράφει στο Short Stories για την απόρριψη που έχει βιώσει σε ερωτικές σχέσεις εξαιτίας της ρόμικης καταγωγής του

  Πριν από κάποια χρόνια ήμουνα με μια κοπέλα, τη Σούζι, με την οποία ήμουν πολύ ερωτευμένος. Ήμασταν περίπου τρεις μήνες μαζί. Είχαμε αποφασίσει να επισημοποιήσουμε τη σχέση μας. Έτσι λοιπόν η Σούζι πήρε την απόφαση να μιλήσει για το θέμα αυτό στη γιαγιά της. Η γιαγιά της ήταν που τη μεγάλωσε, καθώς είχε χάσει μικρή τον πατέρα της, όπως κι εγώ τον δικό μου. Αυτό ήταν ένα ακόμη κοινό μας σημείο με την κοπέλα. Ένα σημείο που δυνάμωνε τη σχέση μας. Ταιριάζαμε πολύ με αυτή την κοπέλα.

  Μίλησε λοιπόν στη γιαγιά της. Με είχε να ακούω με κλήση στο Skype, χωρίς να το ξέρει η γιαγιά της. Εκείνη αντέδρασε στα νέα και άρχισε να της λέει: «Τι πας και κάνεις με τον “γύφτο; Ντροπιάζεις τον πατέρα σου. Δεν θα ήταν καθόλου περήφανος γι’ αυτή σου τη σχέση. Αυτός το μόνο που θέλει είναι να σε κλέψει. Να σου φάει τα λεφτά σου. Να σε γκαστρώσει και να σου πάρει την προίκα».

  Κλείνοντας τη συζήτηση της είπε πως αν θέλει να συνεχίσει τη σχέση της μαζί μου, θα πρέπει να φύγει από το σπίτι. Και πως η ίδια δεν πρόκειται να ανεχτεί αυτήν τη σχέση. Η Σούζι αγαπούσε πολύ τη γιαγιά της. Γι’ αυτό όταν την άκουσε να μιλάει έτσι για τον άνθρωπο με τον οποίο ήταν ερωτευμένη, στενοχωριόταν και έκλαιγε απαρηγόρητα. Της είπα πως δεν θα ήθελα να γίνω τέτοιο βάρος για την ίδια και τη ζωή της και ότι καταλαβαίνω. Πληγώθηκα πολύ.

  Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά. Σε μια άλλη μου σχέση η κοπέλα με χώρισε του Αγίου Βαλεντίνου. Επί δύο μήνες κρυβόμασταν από τους άλλους για να μη μας δούνε μαζί και πούνε ότι κυκλοφορεί με τον «γύφτο». Φοβόταν να πει ότι είναι μ’ εμένα γιατί οι γονείς της ήτανε παλαιών αρχών. Ήμασταν πολύ προσεκτικοί και διακριτικοί.

  Mου ανακοινώνει ότι ο αδελφός της είπε στους γονείς της πως είναι με έναν «γύφτο» και ότι πρέπει να χωρίσουμε. Αποφασίσαμε να το τελειώσουμε

  Κρατούσαμε τη σχέση μας κρυφή. Το αποτέλεσμα ήταν να μην την ευχαριστιόμαστε στο 100% και εγώ να αντιδρώ, γιατί αισθανόμουν ότι ένιωθε ντροπή για μένα.

  Μια μέρα λοιπόν, ύστερα από δύο μήνες σχέση αυτήν τη φορά, ανεβάσαμε μια φωτογραφία στα social media στην οποία ήμασταν αγκαλιά. Την επόμενη μέρα με παίρνει στο τηλέφωνο κλαίγοντας. Μου είπε πως θέλει να μιλήσουμε. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι ήμασταν στο σπίτι ενός φίλου και χιόνιζε. Το σκηνικό θύμιζε πραγματικά ερωτική νουβέλα χωρίς αίσιο τέλος. Πάμε στο αμάξι για να έχουμε ιδιωτικότητα και εκεί μου ανακοινώνει ότι ο αδελφός της είπε στους γονείς της πως είναι με έναν «γύφτο» και ότι πρέπει να χωρίσουμε.

  Οι γονείς της της είχαν πει ακριβώς τα ίδια πράγματα που είχε πει στη Σούζι η γιαγιά της. Η μόνη διάφορα ήταν ότι σε αυτή την περίπτωση την απείλησαν πως θα σταματήσουν να της πληρώνουν το σπίτι το οποίο νοίκιαζε στη Θεσσαλονίκη για τις σπουδές της και ότι θα τη διώξουν από το σπίτι. Το κορίτσι φοβήθηκε και σκέφτηκε να με χωρίσει. Με δάκρυα στα μάτια και οι δύο αποφασίσαμε να το τελειώσουμε.

  Το ίδιο ισχύει και για πολλές φιλικές μου σχέσεις που τερματίστηκαν ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Επειδή είμαι Τσιγγάνος.

  •••

  Η παράσταση Romáland – Mια φορά κι έναν καιρό ήταν και δεν ήταν των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη θα ανέβει στο Maxim Gorki Theater του Βερολίνου στις 09.04.2024, την επομένη του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας των Ρομά.

  banner_300_250
  Picture of Γιώργος Βιλανάκης
  Ο Γιώργος Βιλανάκης είναι ηθοποιός και πρώην επιστημονικός συνεργάτης της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ

  Κεντρική φωτογραφία
  Ανδρέας Σιμόπουλος/Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES

  Πάντζος «Δεν δίνουμε το σπίτι σε Τσιγγάνους»
  Short

  «Δεν δίνουμε το σπίτι σε Τσιγγάνους»

  Ο Βασίλης Πάντζος, πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, αφηγείται στο Short Stories χαρακτηριστικές ιστορίες που δείχνουν την προκατάληψη ιδιοκτητών ακινήτων και ξενοδόχων απέναντι στους Τσιγγάνους

  Μαρία Δημητρίου_«Προσεύχεσαι στα γύφτικα, γι’ αυτό δεν θα σε ακούσει ποτέ ο θεός»
  Short

  «Προσεύχεσαι στα γύφτικα, γι’ αυτό δεν θα σε ακούσει ποτέ ο θεός»

  Η Μαρία Δημητρίου αφηγείται στο Short Stories μια ιστορία από τα μαθητικά της χρόνια, χαρακτηριστική για τη μισαλλοδοξία που διακατέχει πολλούς, τονίζοντας ωστόσο και τη δυναμική αντίδραση της ίδιας και της μητέρας της