Skip to content
Home » Ο «Χαλβάς» από τη Σύρο που σκάρωνε χουνέρια στους Ιταλούς

Ο «Χαλβάς» από τη Σύρο που σκάρωνε χουνέρια στους Ιταλούς

    Ο «Χαλβάς» από τη Σύρο που σκάρωνε χουνέρια στους Ιταλούς

    Published
    Το κτίριο στο οποίο είχε φυλακιστεί ο «Χαλβάς». Σήμερα στεγάζεται η Μητρόπολη Σύρου ενώ στα χρόνια της Κατοχής στεγαζόταν η ιταλική στρατιωτική αστυνομία

    Ο «Χαλβάς» από τη Σύρο που σκάρωνε χουνέρια στους Ιταλούς

    Published
    Το κτίριο στο οποίο είχε φυλακιστεί ο «Χαλβάς». Σήμερα στεγάζεται η Μητρόπολη Σύρου ενώ στα χρόνια της Κατοχής στεγαζόταν η ιταλική στρατιωτική αστυνομία
    Ο Λευτέρης Ζάννες γράφει στο Short Stories για τον συνονόματο παππού του –γνωστός και με το παρωνύμιο «Χαλβάς»–, με τον οποίο οι Ιταλοί είχαν βρει τον μπελά τους στη διάρκεια της Κατοχής

    Για τον παππού μου θα μιλήσω. Τον έλεγαν Λευτέρη Ζάννε και είχε το παρατσούκλι «Χαλβάς». Εκείνα τα χρόνια, ιδιαίτερα προπολεμικά, στη γειτονιά του Βροντάδου όλοι είχαν παρατσούκλια. Ο «Χαλβάς» λοιπόν ουδεμία σχέση είχε με αυτό που εννοούμε σήμερα. Αντίθετα ήταν ένας μεγαλόσωμος και με μεγάλη φυσική δύναμη άντρας. Δεν έβαζε νερό στο κρασί του για κανέναν λόγο.

    Δούλευε στο λιμάνι ως λιμενεργάτης και αχθοφόρος. Προκειμένου να διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση είχε τοποθετήσει δύο τροχαλίες σε ένα μέρος του φτωχικού σπιτιού του και με σχοινιά ανεβοκατέβαζε κάθε πρωί τενεκέδες γεμάτους μάρμαρα και πέτρες. Παπούτσια φορούσε μόνο τις Κυριακές, όταν έβαζε τα «καλά» του για να πάει στη Βάρη και να πιει καφέ με τους φίλους του.

    Τις υπόλοιπες ημέρες κυκλοφορούσε ξυπόλητος, διανύοντας ατελείωτα χιλιόμετρα. Τα πέλματά του ήταν τόσο σκληρά που συνέθλιβαν πέτρες, ξύλα, αγκάθια, ακόμη και γυαλιά.

    Για να βοηθήσει την οικογένειά του, είχε μετατρέψει το ψάρεμα που ήταν το χόμπι του σε δεύτερο επάγγελμα. Μετά το μεροκάματο, ξυπόλητος πάντα, διέσχιζε δύσκολα μονοπάτια και κοφτερά βράχια προκειμένου να βρεθεί στην Απάνω Μεριά και να ψαρέψει. Ήταν τόσο δεινός ψαράς που του παράγγελναν κάθε μέρα είτε οι ευκατάστατοι συμπολίτες του είτε οι μαγαζάτορες του νησιού.

    Την περίοδο της Κατοχής ο «Χαλβάς» φυλακίστηκε αρκετές φορές από τους Ιταλούς και γνώρισε την ανάλογη «περιποίηση» στα υπόγεια της καραμπινιερίας στο κτίριο που σήμερα στεγάζεται η Ιερά Μητρόπολη Σύρου. Έκοβε τις τρίχες από τις ουρές των αλόγων και των μουλαριών της κατοχικής δύναμης και στη συνέχεια τις έπλεκε ανά δέκα σε μορφή κοτσίδας. Ένωνε δεκάδες βοστρύχους και έφτιαχνε πετονιές πολλών οργιών (μονάδα μέτρησης βάθους).

    Ο παππούς «έφυγε» όταν ήμουν μικρός, αλλά ξέρω ότι δεν διεκδίκησε τον τίτλο του αντιστασιακού. Ό,τι έκανε το έκανε για να επιβιώσει η οικογένειά του

    Οι Ιταλοί που έβλεπαν τα άλογά τους χωρίς ουρές του την έστησαν, τον ξυλοφόρτωσαν και τον πέταξαν στο μπουντρούμι. Σκάρωνε καθημερινά πολλές ματσαράγκες στους Ιταλούς. Ιδιαίτερα τον χειμώνα του 1941-1942 που το νησί μέτρησε σε απώλειες από την πείνα το ένα τέταρτο του πληθυσμού του.

    Σε μια αποθήκη στο λιμάνι στοίβαζαν σακιά εξήντα οκάδων γεμάτα ρύζι. Για να εκμεταλλευτούν τον χώρο, οι Ιταλοί είχαν διατάξει να τα τοποθετούν οι εργάτες σε μορφή σκαλοπατιών.

    Τότε ο «Χαλβάς» πέταξε την ιδέα να βάλουν στοίχημα ποιος μπορεί να ανεβάσει το μεγαλύτερο βάρος στην κορυφή της πυραμίδας. Ένας εργάτης ανέβασε ένα σακί 60 οκάδων (περίπου 77 κιλά), αφού το ζαλώθηκε στην πλάτη. Ο «Χαλβάς», προκειμένου να κερδίσει, ζαλώθηκε ένα παρόμοιο σακί και έναν Ιταλό στρατιώτη. Το βάρος έφτανε τα 180 κιλά.

    Το στοίχημα το κέρδισε αλλά οι Ιταλοί αρνήθηκαν να του δώσουν το αντίτιμο. Έτσι τους έκλεψε ένα βάζο μαρμελάδα. Τον αντιλήφθηκαν ύστερα από μερικές ημέρες και κατέληξε πάλι στην υπόγα.

    Ο παππούς «έφυγε» όταν ήμουν πολύ μικρός, αλλά ξέρω ότι ποτέ δεν διεκδίκησε τον τίτλο του αντιστασιακού. Ό,τι έκανε το έκανε για να μπορέσει να επιβιώσει η οικογένειά του. Νομίζω ότι αυτό κρύβει κάτι βαθιά ηρωικό.

    Στη μνήμη του Λευτέρη Ζάννε ή «Χαλβά»

    Picture of Λευτέρης Ζάννες
    O Λευτέρης Ζάννες είναι σύμβουλος επενδύσεων και διαχείρισης ακινήτων και ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός

    Κεντρική φωτογραφία
    Στέφανος Μαμίδης

    MORE STORIES

    shortstories εκκλησιαστικό όργανο σύρος φεστιβάλ ΑΝΩ
    Short

    Το εκκλησιαστικό όργανο στην Άνω Σύρο, το φεστιβάλ και η ιστορία του

    Ο Χάρης Βεκρής γράφει στο Short Stories για το εκκλησιαστικό όργανο που στα τέλη του 19ου αι. βρέθηκε από την Ιταλία στην Αθήνα πριν καταλήξει στον Καθολικό Ναό της Άνω Σύρου και γίνει μοχλός αναζωογόνησης του συριανού μεσαιωνικού οικισμού

    Παντοπωλείο Πρέκας Σύρος παραδοσιακά προϊόντα short stories gr
    Short

    Η ιστορία πίσω από το παραδοσιακό παντοπωλείο Πρέκας στη Σύρο

    Ο Κώστας Πρέκας αφηγείται στο Short Stories πώς δημιούργησε το παντοπωλείο του στην Ερμούπολη της Σύρου και πώς από μια αυθόρμητη ιδέα κατέληξε σε μια βιοτεχνία που παράγει και διασώζει ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα