Skip to content
Home » Παρασκευή και 13 έπαθα ηλεκτροπληξία στην Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης

Παρασκευή και 13 έπαθα ηλεκτροπληξία στην Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης

  Παρασκευή και 13 έπαθα ηλεκτροπληξία στην Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης

  Published

  Παρασκευή και 13 έπαθα ηλεκτροπληξία στην Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης

  Published
  Η συντηρήτρια Σοφία Μαρμαρά αφηγείται στο Short Stories την περιπέτεια που έζησε το 1996 στον ναό της Αγίας Σοφίας, όταν τη χτύπησε το ρεύμα στην προσπάθειά της να καταγράψει την κατάσταση του ψηφιδωτού της αψίδας του ιερού

  Δεν πίστευα και δεν πιστεύω στις δεισιδαιμονίες… Τον Σεπτέμβριο του 1996 μου ζητήθηκε από τη διεύθυνση της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη, όπου υπηρετούσα, να κάνω καταγραφή της κατάστασης του ψηφιδωτού της αψίδας που βρίσκεται πάνω από το ιερό στην Αγία Σοφία.

  Ξεκίνησα με τον αγαπητό μου συνάδελφο Νίκο Πιτσαλίδη –ψυχούλα ο Νικολάκης– με απερίγραπτη συγκίνηση που για πρώτη φορά θα ανέβαινα σε ένα τέτοιο ιστορικό καμπαναριό. Από εκεί ήταν η μοναδική πρόσβαση για να φτάσουμε στο επίπεδο εργασίας της σκαλωσιάς, της οποίας την κατασκευή είχε φροντίσει η υπηρεσία με την επίβλεψη μηχανικού.

  Αμέσως μετά θα ακολουθούσε η μελέτη και η εγκατάσταση αυτόνομου ηλεκτρολογικού πίνακα από ηλεκτρολόγο της υπηρεσίας. Την είσοδο στη Αγία Σοφία μας άνοιξε ένας παράξενος νεωκόρος ονόματι Γιάννης. Μας συστήθηκε ως προϊστάμενος των νεωκόρων του ιερού ναού. Όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων πάντως ήταν μεγάλος κουτσομπόλης.

  Η κυκλική λίθινη σκάλα με τις μαρμάρινες προσθήκες διαφορετικών εποχών –στην οποία άλλοτε ανέβαιναν επίσκοποι, ιερείς και διάκοι– ήταν εντυπωσιακή. Για αρκετά χρόνια από την ίδια σκάλα ανέβαινε στα υπερώα και πλήθος γυναικών για να παρακολουθήσουν ευλαβικά τη θεία λειτουργία.

  Ο μικρόσωμος και ευκίνητος συνάδελφος έφτασε πιο γρήγορα από μένα στο υπερώο. Με καλούσε με ενθουσιασμό να ανέβω γρήγορα. Λες κ εγώ θα εμένα στη σκάλα του καμπαναριού.

  Είχε δίκιο όμως. Φτάνοντας αντίκρισα μεγάλο αριθμό από μεταβυζαντινά πιθάρια, καθαρισμένα και τοποθετημένα προσεκτικά, αριστερά και στο κέντρο, αφήνοντας μια διάβαση για μετακινήσεις. Οι αρχαιολόγοι είχαν τελειώσει τις δικές τους εργασίες και την καταγραφή. Τα πιθάρια έμειναν να περιμένουν υπομονετικά τη μεταφορά τους στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

  Στο βάθος, ανατολικά στο υπερώο, μας περίμενε μια ράμπα με δυο ξύλινα μαδέρια, με κλίση 45 μοιρών και μεταλλική κουπαστή. Ήταν το μόνο δύσκολο σημείο στη μετάβαση προς το επίπεδο εργασίας.

  Κράτησα τη μεταλλική κουπαστή. Η κίνησή μου θα μπορούσε να ήταν μοιραία. Κεραυνοβολήθηκα από το ηλεκτρικό ρεύμα. Ένα μούδιασμα διαπέρασε το σώμα μου

  Ήμασταν μόλις ένα βήμα προτού να δούμε τη μοναδική ψηφιδωτή ένθρονη Παναγία με τον Χριστό στην κόγχη και την αψίδα με τις εικονικές παραστάσεις. Επίσης το μεγαλείο του χρυσού σταυρού που περιβάλλεται με έγχρωμη κυκλική δόξα.

  Η ξύλινη ράμπα επέτρεπε τη μετακίνηση μόνο ενός ατόμου. Έκανα λοιπόν πρώτη την προσπάθεια για να περάσω. Κράτησα τη μεταλλική κουπαστή. Η κίνησή μου θα μπορούσε να ήταν μοιραία για τη ζωή μου, αλλά και του συναδέλφου που θα άπλωνε το χέρι του για να μου προσφέρει βοήθεια… Κεραυνοβολήθηκα από το ηλεκτρικό ρεύμα. Υπήρχε διαρροή. Αισθάνθηκα δυνατό τράνταγμα και ένα μούδιασμα διαπέρασε το σώμα μου.

  Ταυτόχρονα ακούστηκε θόρυβος και έσβησαν οι πολυέλαιοι του ναού. Ο Νίκος με ρώτησε αν είμαι καλά κι αν θέλω να ειδοποιήσει ασθενοφόρο. Γέλασα και τον καθησύχασα ότι ήμουν καλά.

  Εκ των υστέρων μάθαμε ότι εξαιτίας μου είχε γίνει μπλακ άουτ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε τέσσερα τετράγωνα γύρω από την εκκλησία.

  Τα μαντάτα έτρεξαν γρήγορα με τον κουτσομπόλη που μπλέξαμε και θορυβήθηκε η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Αναβλήθηκε η καταγραφή της κατάστασης του ψηφιδωτού. Όταν κατεβήκαμε μάθαμε ότι δεν υπήρχε γείωση στον ηλεκτρικό πίνακα της Αγίας Σοφίας.

  Ο μητροπολίτης ήθελε να μας να μας δώσει την ευλογία του. Ήταν Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου.

  banner_300_250
  Picture of Σοφία Μαρμαρά
  Η Σοφία Μαρμαρά είναι συνταξιούχος τεχνικός συντήρησης αρχαιοτήτων

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES

  Ροτόντας ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ SHORTSTORIESGR
  Short

  Τα κορίτσια που έπαιζαν στην αυλή της Ροτόντας

  Η Κατερίνα Νικολαΐδου ανακαλεί για το Short Stories τις μνήμες της από τα χρόνια που έπαιζε στην αυλή της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη, παρέα με τα άλλα παιδιά των εργαζόμενων γυναικών στην Αρχαιολογική Υπηρεσία

  Ευτέρπη Μαρκή_Κατηγορούμενη για υποθέσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας shortstories
  Short

  Κατηγορούμενη για υποθέσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

  Η Ευτέρπη Μαρκή γράφει στο Short Stories για δύο υποθέσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στις οποίες βρέθηκε κατηγορούμενη, εξαιτίας της σύγκρουσής της την πρώτη φορά με παράγοντα της Εκκλησίας και τη δεύτερη με συμφέροντα μεγαλόσχημων

  μεσοβυζαντινός επισκοπικός ναός Σισάνι Κοζάνης shortstories
  Short

  Ο αρχαιολόγος Σωτήρης Κίσσας και ο κισσός στη βυζαντινή Επισκοπή Σισανίου Κοζάνης

  Η Χριστίνα Αθανασίου αφηγείται στο Short Stories στιγμές από την πρόσφατη επίσκεψή της στο χωριό Σισάνι, δίνοντας έμφαση στη φιλοξενία των κατοίκων του και τη θέση που έχει κερδίσει στην καρδιά τους ο αρχαιολόγος που ανέσκαψε τον παρακείμενο σημαντικό βυζαντινό ναό

  Ανδρομάχη Πεντάρβανη_Στο ναό του Αγίου Ανδρέα Κυθήρων τη μέρα της τραγωδίας στα Τέμπηshortstoriesgr
  Short

  Στον Άγιο Ανδρέα στα Κύθηρα την ημέρα της τραγωδίας στα Τέμπη

  Η συντηρήτρια αρχαιοτήτων Ανδρομάχη Πεντάρβανη γράφει στο Short Stories για τα συναισθήματά της από την τραγική είδηση του δυστυχήματος στα Τέμπη, η οποία τη βρήκε στον βυζαντινό ναό του Αγίου Ανδρέα στο Λειβάδι Κυθήρων