Skip to content
Home » Στο Μπαξέ Τσιφλίκι με το «Ελπίς» και καπετάνιο τον παππού Κώστα

Στο Μπαξέ Τσιφλίκι με το «Ελπίς» και καπετάνιο τον παππού Κώστα

    Στο Μπαξέ Τσιφλίκι με το «Ελπίς» και καπετάνιο τον παππού Κώστα

    Published
    Το «Ελπίς», αραγμένο στην παραλία της Θεσσαλονίκης, περιμένει να ξεκινήσει το δρομολόγιο για Περαία, Μπαξέ και Αγία Τριάδα

    Στο Μπαξέ Τσιφλίκι με το «Ελπίς» και καπετάνιο τον παππού Κώστα

    Published
    Το «Ελπίς», αραγμένο στην παραλία της Θεσσαλονίκης, περιμένει να ξεκινήσει το δρομολόγιο για Περαία, Μπαξέ και Αγία Τριάδα
    Η Σοφία Μαρμαρά αναπολεί στο Short Stories τα θαλάσσια ταξίδια από τη Θεσσαλονίκη σε Περαία, Μπαξέ Τσιφλίκι και Αγία Τριάδα με το καραβάκι «Ελπίς» του πατέρα της Αλέξανδρου Ελευθεριάδη, με καπετάνιο τον παππού Κώστα

    Ηταν ίσως το μικρότερο, το πιο φρεσκοβαμμένο, περιποιημένο και καθαρό καραβάκι, από τα άξια χέρια του παππού Κώστα, πρόσφυγα του 1922 από τους Επιβάτες της Ανατολικής Θράκης. Έτσι ήταν το «Ελπίς» κάθε χρόνο, έτοιμο να σαλπάρει στην αρχή της σεζόν στις κοντινές παραλίες του Θερμαϊκού: Περαία, Μπαξέ Τσιφλίκι, Αγία Τριάδα.

    Το φουγάρο του δεν έβγαζε καπνό γιατί η μηχανή του ήταν από αεροπλάνο. Δεν είχε πάνινες τέντες για τον ήλιο, αλλά μια ειδική κατασκευή στεγάστρου που το έκανε να μοιάζει από μακριά με λεωφορείο.

    Το όνομα «Ελπίς» ήταν της μητέρας μου, το μόνο κορίτσι από τα πέντε παιδιά του παππού Κώστα. Το «Ελπίς» νηολογήθηκε το 1955 και η επιχείρηση ήταν του πατέρα μου Αλέξανδρου Ελευθεριάδη.

    Για την επιβίβαση το πέρασμα των δύο μέτρων από το πλακόστρωτο της παραλίας στην πρύμνη ήταν σχετικά δύσκολο. Μία δραχμή το εισιτήριο, αριθμός καθήμενων επιβατών 90.

    Όταν σήκωνε τις άγκυρες, η απομάκρυνσή του από την παραλία ήταν γιορτή. Ήταν μεγάλη ευφορία τα γέλια παιδιών και μεγάλων, ανακατεμένα με τα ακούσματα των γλάρων και την αίσθηση της θαλάσσιας αύρας.

    Σε μια από τις θαλάσσιες διαδρομές του «Ελπίς» το 1963 ταξίδεψα με μικρή παρέα φίλων μου. Τα φιλαράκια ταξίδεψαν χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο, καθώς είχαν το «μέσον» της συγγένειάς μου με τον καπετάνιο.

    Στα μισά της διαδρομής, στο Καρμπουρνάκι –το ακρωτήρι που το λένε και Μικρό Καραμπουρνού ή Μικρό Έμβολο– έβγαινε σε κλήρωση ένα καλάθι γεμάτο καλούδια: σοκολάτες, καραμέλες, μαντζούνια, ξηρά σύκα, λουκούμια, ξηροί καρποί, μπισκότα.

    Αγοράσαμε από δύο λαχνούς για να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να μας τύχει το καλάθι. Η σαματατζίδικη παρέα τραβήχτηκε στην πλώρη για να μην ενοχλεί και περίμενε να γίνει η κλήρωση.

    Όταν το καραβάκι πέρασε το Καραμπουρνάκι ακούστηκε στο μεγάφωνο ο αριθμός που κληρώθηκε. Στο ταξίδι αυτό ήμουν εγώ η τυχερή. Βγήκε το νούμερο 36 που για καιρό με ακολουθούσε ως παρατσούκλι.

    Στη διαδρομή από την Περαία στο Μπαξέ Τσιφλίκι ο μερακλής καπετάνιος κανόνισε να ακούγεται το τραγούδι «Μπαξέ Τσιφλίκι» του Βασίλη Τσιτσάνη

    Στην Περαία αποβιβάστηκαν περίπου πενήντα άτομα, μικροί και μεγάλοι. Στη διαδρομή από την Περαία στο Μπαξέ, την περιοχή που σήμερα τη λένε Νέοι Επιβάτες, ο μερακλής καπετάνιος κανόνισε να ακούγεται το τραγούδι Μπαξέ Τσιφλίκι του Βασίλη Τσιτσάνη.

    Το τραγούδι αυτό γράφτηκε το 1934 κατόπιν παραγγελίας –όπως έλεγαν– από κάποιον Επιβατιανό, σε ένδειξη αγάπης για τη Θεσσαλονικιά γυναίκα του φίλου του, ονόματι Μαριγούλα. Το 1946 κυκλοφόρησε με πρώτους ερμηνευτές τον Στράτο Παγιουμτζή και τον Βασίλη Τσιτσάνη.

    Πάμε τσάρκα πέρα στο Μπαξέ Τσιφλίκι
    κούκλα μου γλυκιά απ’ τη Θεσσαλονίκη
    Στου Νικάκη τη βαρκούλα, γλυκιά μου Μαριγούλα,
    να σου παίξω φίνο μπαγλαμά…

    Όταν φτάσαμε στο Μπαξέ Τσιφλίκι, αποβιβάστηκαν όλοι. Φυσικά και η τσακαλοπαρέα. Στο σπίτι του παππού Κώστα, που ήταν πλάι στο Ποσειδώνιο, πρώτο στο κύμα, μας περιποιήθηκε η γιαγιά Άννα.

    Picture of Σοφία Μαρμαρά
    Η Σοφία Μαρμαρά είναι συνταξιούχος τεχνικός συντήρησης αρχαιοτήτων

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

    MORE STORIES

    Αγία Σοφία_AgiaSofia_shortstories.gr
    Short

    Παρασκευή και 13 έπαθα ηλεκτροπληξία στην Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης

    Η συντηρήτρια Σοφία Μαρμαρά αφηγείται στο Short Stories την περιπέτεια που έζησε το 1996 στον ναό της Αγίας Σοφίας, όταν τη χτύπησε το ρεύμα στην προσπάθειά της να καταγράψει την κατάσταση του ψηφιδωτού της αψίδας του ιερού

    Angeliki Katsioti_sti-mikra-asia-chasame-to-karavaki-gia-na-doume-archaia-ereipia_shortstoriesgr
    Short

    Στη Μικρά Ασία χάσαμε το καραβάκι για να δούμε αρχαία ερείπια

    Η αρχαιολόγος Αγγελική Κατσιώτη γράφει στο Short Stories για μια εκδρομή στα μικρασιατικά παράλια, όταν, κολυμπώντας με μια συνάδελφό της προς την ακτή για να περιεργαστούν κάποια μεσαιωνικά ερείπια, έχασαν το εκδρομικό καραβάκι που έφυγε χωρίς αυτές