Skip to content
Home » Πώς σώσαμε το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή στον Πειραιά

Πώς σώσαμε το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή στον Πειραιά

    Πώς σώσαμε το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή στον Πειραιά

    Published
    Το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή διακρίνεται δεξιά στη φωτογραφία

    Πώς σώσαμε το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή στον Πειραιά

    Published
    Το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή διακρίνεται δεξιά στη φωτογραφία
    Η Δήμητρα Βήνη μεταφέρει στο Short Stories μια νικηφόρα ανάμνηση του κινήματος Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή, χάρη στις ενέργειες του οποίου σώθηκε το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή από το μπάζωμα πριν από τέσσερα χρόνια

    Το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή είναι ελάχιστα γνωστό. Κυρίως επειδή δεν είναι επισκέψιμο στο κοινό. Βρίσκεται μες στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου στον Πειραιά σε χώρο όπου απαγορεύεται η πρόσβαση στο κοινό.

    Εναλλακτικά θα μπορούσε να προσεγγιστεί μέσα από το Παλατάκι, όπου εκτείνονται 590 μ. του Κονώνειου Τείχους, δίπλα στο λιμάνι κρουαζιέρας. Αλλά η έκταση παραχωρήθηκε και αυτή στην COSCO –πακέτο με τον ΟΛΠ– στη σύμβαση παραχώρησης του 2016.

    Μια υπουργός Πολιτισμού, η αείμνηστη Μυρσίνη Ζορμπά, προσπάθησε να διορθώσει τα πράγματα υπογράφοντας σχετικής απόφασης τον Οκτώβριο του 2018. Προέβλεπε ότι θα έπρεπε να ανοίξει ο χώρος στο κοινό προκειμένου οι πολίτες να συνδεθούν με την πολιτιστική τους κληρονομιά. Αλλά η εφαρμογή της απόφασης έμεινε στη διακριτική ευχέρεια των Κινέζων επενδυτών.

    Οι κάτοικοι πάντα ατενίζαμε από μακριά την κολώνα όταν κολυμπούσαμε, περπατούσαμε, βγαίναμε ραντεβού. Ενσωματωμένη πάντα στη ζωή μας δεν μας κινούσε απορίες. Μέχρι που τον Απρίλιο του 2020, όταν άρχισαν οι εργασίες για το νέο λιμάνι της Πειραϊκής, είδαμε την κολώνα με άλλα μάτια.

    Στην αρχή είδαμε ότι ένα τεράστιο μολύβδινο αντικείμενο τρυπούσε τον βυθό της θάλασσας γύρω από το μνημείο. Η καρδιά μας τρανταζόταν σε κάθε κατέβασμά του στον βυθό. Ήταν σαν να χτυπούσε τα καλοκαίρια μας, τα παιδικά μας χρόνια. τις βουτιές μας, τον ορίζοντά μας στη Σαλαμίνα.

    Στις 23 Ιουλίου 2020 καλέσαμε ως Παρατηρητήριο Πειραϊκής συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Πειραιά και πορεία προς το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, όπου θυροκολλήσαμε ψήφισμα για να σταματήσουν τα έργα. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς είδαμε για πρώτη φορά το πρώτο κεσόν. Ένα τεράστιο τσιμεντοκιβώτιο, το οποίο σύντομα έσπασε σε δύο κομμάτια.

    Με το πρώτο κεσόν έκαναν την εμφάνισή τους τριαξονικά φορτηγά. Διέρχονταν την ακτή Μιαούλη μεταφέροντας χωματουργικά υλικά. Τα φορτηγά πέρναγαν από την πύλη που τους άνοιγε η Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου και άδειαζαν το φορτίο τους στη θάλασσα.

    Στις τραγωδίες, όταν η ύβρις κορυφωνόταν, παρέμβαινε ο θεός. Οι νοτιάδες έδωσαν απάντηση στην ύβρη των κατασκευαστών, της πολιτείας, όλων των αρμοδίων

    Με υλικά καθαιρέσεων από τις προβλήτες Περάματος μπάζωναν τη θάλασσα για να σχηματίσουν ένα πλάτωμα μπροστά στο μνημείο. Μπάζωναν στην ξέρα της κολώνας του Θεμιστοκλή. Πάππου προς πάππου τη γνωρίζαμε αυτή την ξέρα.

    «Σκανταγιαρισμένη από οκτώ οργιές το πιο ρηχό κεφάλι της έως 15 οργιές το πιο βαθύ» έγραφε ο Νικόλας, γιος και εγγονός ψαράδων, ψαράς και ό ίδιος. «Σε αυτή την ξέρα διαβιούσαν όλα τα είδη αλιευμάτων που είναι καταγραμμένα στον Σαρωνικό κόλπο» συνέχιζε. Αυτή ήταν η ξέρα που στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής έτρεφε τους ψαράδες και τις οικογένειές τους.

    Οι εργολάβοι –στην προσπάθειά τους να νικήσουν τους σφοδρούς νοτιάδες– έριχναν τα μπάζα ασταμάτητα και η βροχή παράσερνε τα μπάζα επίσης ασταμάτητα. Επί 34 ημέρες βρισκόμασταν σε συνεχή κινητοποίηση. Βομβαρδίζαμε με επιστολές την εναλίων και την εφορεία αρχαιοτήτων, γιατί η επιχωμάτωση δεν τηρούσε τον όρο του ΚΑΣ για 100 μ. απόσταση από το μνημείο.

    Αποφασίσαμε να κινηθούμε νομικά· είκοσι τέσσερις πολίτες με το Παρατηρητήριο Πειραϊκής. Απευθυνθήκαμε στον Πειραιώτη δικηγόρο Βαγγέλη Αναγνώστου που δέχτηκε να βοηθήσει αφιλοκερδώς και τεκμηρίωσε ως νομική βάση το αυτονόητο κοινό αίσθημα όλων μας. Την προσβολή της προσωπικότητάς μας από τη βάναυση μεταχείριση του τόπου μας, της ξέρας μας, της θάλασσάς μας, των μνημείων μας, της πειραιώτικης ταυτότητάς μας.

    Στις 10 Δεκεμβρίου καταθέσαμε στο Πρωτοδικείο Πειραιά αίτηση για προσωρινή διαταγή. Τα χαράματα της ίδιας μέρας οι νοτιάδες είχαν κάνει το θαύμα τους. Όλο το πλάτωμα μπροστά στο μνημείο είχε πέσει και διαλυθεί στη θάλασσα. Είκοσι χιλιάδες μετρικοί τόνοι χωμάτων είχαν μετατρέψει τη θάλασσα σε λάσπη για τον επόμενο μήνα.

    Στις αρχαίες τραγωδίες, όταν η ύβρις κορυφωνόταν και ο αδικημένος πάλευε για τη σωτηρία του, στο πιο τραγικό σημείο του δράματος, παρέμβαινε ο θεός για να δώσει λύση. Οι νοτιάδες έδωσαν απάντηση στην ύβρη των κατασκευαστών, της πολιτείας και όλων των αρμοδίων. Σε δύο ημέρες βγήκε και η απόφαση προσωρινής διαταγής για διακοπή των έργων.

    Μια γενναία δικαστίνα αντιλήφθηκε τα γεγονότα και την προσβολή της προσωπικότητας των κατοίκων, τονίζοντας στην απόφασή της το ανιδιοτελές κίνητρο της αγωγής μας. Οι εργασίες σταμάτησαν για τους τρεις επόμενους μήνες. Καθένας από εμάς ένιωθε σαν ένας Δαβίδ που με μια σφεντόνα στο χέρι είχε παλέψει για το δίκιο του.

    banner_300_250
    Picture of Δήμητρα Βήνη
    Η Δήμητρα Βήνη είναι παιδίατρος, ΜSc Δημόσια Υγεία, διευθύντρια Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας

    MORE STORIES

    Με τον σπουδαίο αρχαιολόγο Κόλιν Ρένφριου στην Κέρο_shortstories.gr-kostas-paschalidis-colin-renfrew
    Short

    Με τον σπουδαίο αρχαιολόγο Κόλιν Ρένφριου στην Κέρο

    Ο Κώστας Πασχαλίδης αφηγείται στο Short Stories στιγμές από τη γνωριμία του στην Κέρο με τον λόρδο Κόλιν Ρένφριου, τον ανανεωτή της αρχαιολογικής επιστήμης και μεγαλύτερο μελετητή του κυκλαδικού πολιτισμού, ο οποίος πέθανε στις 24.11.2024

    παππού_Δήμητρα Βήνη shortstoriesgr
    Short

    Η φωτογραφία του παππού μου και μια κρυμμένη ιστορία

    Η Δήμητρα Βήνη μεταφέρει στο Short Stories την ιστορία του παππού της, πρόσφυγα από τη Μικρασία και επιζώντα από τα φοβερά τάγματα εργασίας, ο οποίος μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης βρέθηκε στην Ελλάδα αναζητώντας την αγαπημένη του

    άστεγοι_GATAKIA_ASTEGOI_OLP_shortstories.gr
    Short

    Οι άστεγοι που έσωσαν τα γατάκια και ο ΟΛΠ σε ρόλο τιμωρού

    Η Δήμητρα Βήνη μεταφέρει στο Short Stories το περιστατικό στο οποίο εμπλέκονται τρεις άστεγοι, ένα τσιμεντωμένο φρεάτιο, νεογέννητα γατάκια σε κίνδυνο με ευθύνη του ΟΛΠ και η εκδίκηση που επιφύλαξε μια πολυεθνική εταιρεία στους αστέγους