Skip to content
Home » «Κάθε γύφτισσα που γεννάει να τη στειρώνεις μετά τη γέννα»

«Κάθε γύφτισσα που γεννάει να τη στειρώνεις μετά τη γέννα»

  «Κάθε γύφτισσα που γεννάει να τη στειρώνεις μετά τη γέννα»

  Published

  «Κάθε γύφτισσα που γεννάει να τη στειρώνεις μετά τη γέννα»

  Published
  Ο Μανώλης Ράντης αφηγείται στο Short Stories μια ιστορία που έζησε πριν από περίπου 20 χρόνια και δείχνει πόσο βαθιά ριζωμένος είναι ο ρατσισμός εναντίον των Τσιγγάνων

  Το 2001 στην Ελλάδα ανακοινώθηκε κάτι σαν εθνική πολιτική για τους Τσιγγάνους. Ήταν το περίφημο «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ελλήνων Τσιγγάνων» που ψήφισε η τότε κυβέρνηση.

  Εκείνη την περίοδο εγώ ήμουν διευθυντής του Δικτύου ROM . Έτσι ονομαζόταν το όργανο που είχε συγκροτηθεί από πολλούς δήμους που είχαν στα όριά τους μεγάλο αριθμό Τσιγγάνων.

  Όταν αυτό το πρόγραμμα έγινε πια πολιτική του κράτους, ξεκινήσαμε μια ομάδα ανθρώπων να περιοδεύουμε στη χώρα ως κλιμάκιο. Συμμετείχαν σε αυτό διάφορα κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι του Γραφείου Πρωθυπουργού και εγώ ως εκπρόσωπος του Δικτύου ROM. Πηγαίναμε σε διάφορες περιοχές για να ενημερώσουμε τις δημοτικές αρχές σχετικά με τις δυνατότητες που έχουν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν διάφορα πράγματα και να χρηματοδοτηθούν γι’ αυτά.

  Όλο αυτό το πακέτο στη συνέχεια εξελίχθηκε με τη δημιουργία των λυόμενων οικισμών με κοντέινερ. Περιλάμβανε όμως και πολλά άλλα μέτρα και δράσεις.

  Κατά την επιστροφή μας από την περιοδεία φτάνουμε σε έναν δήμο – δεν έχει σημασία να πω σε ποιον. Είναι καλοκαίρι, Ιούλιος, με καύσωνα. Συναντιόμαστε με τη δημοτική αρχή, τον δήμαρχο, έναν αντιδήμαρχο και κάποια στελέχη των υπηρεσιών, κυρίως της τεχνικής υπηρεσίας.

  Κάποια στιγμή, ενώ οι εκπρόσωποι του Γραφείου Πρωθυπουργού και του Υπουργείου Εσωτερικών είναι σκυμμένοι πάνω από έναν χάρτη και συζητούν με τον δήμαρχο και την τεχνική υπηρεσία, εγώ και ο σύμβουλος ενός υπουργού καθόμαστε λίγο πιο εκεί, ούτε δυο μέτρα απόσταση από το γραφείο πάνω στο οποίο είναι απλωμένος ο χάρτης, μαζί με έναν από τους αντιδημάρχους της πόλης.

  Ο αντιδήμαρχος ήταν τότε, το καλοκαίρι του 2001 ή του 2002 –δεν είμαι βέβαιος–, σίγουρα κοντά στα 70. Κουνώντας το κεφάλι και απευθυνόμενος σ’ εμένα, προφανώς χωρίς να περνάει από το μυαλό του ότι είμαι Τσιγγάνος, λέει: «Σπάτε το κεφάλι σας με τους δύστυχους, αλλά εγώ ξέρω τι πρέπει να γίνει για να λυθεί το πρόβλημα».

  «Σπάτε το κεφάλι σας με τους δύστυχους, αλλά εξέρω τι πρέπει να γίνει για να λυθεί το πρόβλημα. Τρία πράγματα χρειάζονται». Εθνοκάθαρση με τρία μέτρα

  Τον κοίταξα με ενδιαφέρον μεγάλο. «Τρία πράγματα χρειάζονται» συνέχισε. «Το πρώτο είναι: τους βάζεις κάπου που δεν φαίνονται ποτέ. Απ’ όπου κι αν περνάει ο οποιοσδήποτε –και δίπλα τους να περνάει– να μη φαίνονται για να μη χαλάει η εικόνα της πόλης». Έμεινα άφωνος.

  «Το δεύτερο είναι: κάθε γύφτισσα που γεννάει να τη στειρώνεις μετά τη γέννα. Και το τρίτο είναι: σε όσους πρόλαβαν να κάνουν παραπάνω παιδιά από ένα να τους βάλεις κεφαλικό φόρο».

  Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το ξεχάσει κανείς. Ήταν σαν να ακούω έναν συμπυκνωμένο ρατσιστικό λόγο. Εθνοκάθαρση με τρία μέτρα…

  banner_300_250
  Picture of Μανώλης Ράντης
  Ο Μανώλης Ράντης είναι πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Τσιγγάνων Αγίας Βαρβάρας

  Αφήγηση στον
  Στάθη Γκότση

  Κεντρική φωτογραφία
  Από το ντοκυμαντέρ «Sam Roma: Είμαστε Τσιγγάνοι» της Μαρίνας Δανέζη

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES

  Πάντζος «Δεν δίνουμε το σπίτι σε Τσιγγάνους»
  Short

  «Δεν δίνουμε το σπίτι σε Τσιγγάνους»

  Ο Βασίλης Πάντζος, πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, αφηγείται στο Short Stories χαρακτηριστικές ιστορίες που δείχνουν την προκατάληψη ιδιοκτητών ακινήτων και ξενοδόχων απέναντι στους Τσιγγάνους

  Να μην δώσετε τρόφιμα στους γύφτους_Μαρίνα Δανέζη Sam Roma
  Short

  «Να δώσετε σε όλους τρόφιμα εκτός από τους γύφτους»

  Η Μ. Λ. αφηγείται στο Short Stories μια συγκλονιστική εργασιακή εμπειρία που την οδήγησε στην απόφαση να μην αποκαλύπτει την τσιγγάνικη καταγωγή της, προκειμένου να μην πέσει θύμα του γενικευμένου αντιτσιγγανισμού

  θεολόγο τσιγγάνοι ρομά shortstoriesgr
  Short

  «Προσεύχεσαι στα γύφτικα, γι’ αυτό δεν θα σε ακούσει ποτέ ο θεός»

  Η Μαρία Δημητρίου αφηγείται στο Short Stories μια ιστορία με τον θεολόγο καθηγητή της, χαρακτηριστική για τη μισαλλοδοξία που διακατέχει πολλούς, τονίζοντας ωστόσο και τη δυναμική αντίδραση της ίδιας και της μητέρας της