Skip to content
Home » Στο πανηγύρι του χωριού μου στις Σέρρες στα τέλη των 60s

Στο πανηγύρι του χωριού μου στις Σέρρες στα τέλη των 60s

    ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΩΝ 60s

    Published

    Στο πανηγύρι του χωριού μου στις Σέρρες στα τέλη των 60s

    Published
    Ο Αρχοντής Πάντσιος γυρίζει τον χρόνο, για λογαριασμό του Short Stories, στην παιδική του ηλικία και ξαναζεί στιγμές από το πανηγύρι στο χωριό του, τον Προβατά Σερρών, στα τέλη της δεκαετίας του ’60

    Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 όταν μεγάλωνα στον Προβατά Σερρών τα πανηγύρια αποτελούσαν έναν από τους σημαντικότερους τρόπους διασκέδασης. Όταν πλησίαζαν οι μέρες του πανηγυριού στο χωριό, μετά το σχολείο αντί να πηγαίνουμε στα σπίτια μας, παίρναμε τον δρόμο για την πλατεία του χωριού.

    Εκεί βλέπαμε αν και πόσες τέντες με παιχνίδια είχαν στηθεί, αν είχαν έρθει τα συγκρουόμενα αυτοκινητάκια και ο μπάρμπας που πουλούσε το μαλλί της γριάς. Αλλά και οι καντίνες με τις νόστιμες τηγανητές πατάτες που τις έβαζαν σε χάρτινο χωνάκι. Ή οι βάρκες, ο τύπος με τα παπάκια στο νερό και τα κρικάκια, ο αρκουδιάρης με την αρκούδα του. Όσο περισσότερους βλέπαμε να μαζεύονται τόσο περισσότερο χαιρόμασταν και λέγαμε ότι θα γίνει καλό πανηγύρι.

    Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 έως σήμερα το πανηγύρι του Προβατά γίνεται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη μου (τραυματική) εμπειρία από το πανηγύρι του χωριού μας όταν ήμουν πιτσιρικάς. Είχαμε ανέβει με τον ξάδελφό μου τον Τάκη στις βάρκες που κάθονται δύο παιδιά απέναντι το ένα στο άλλο και τραβούσαμε από ένα κομμάτι σχοινί για να τραμπαλίσει η βάρκα.

    Ύστερα από λίγο άρχισα να ζαλίζομαι και να γυρίζει το στομάχι μου σαν μπετονιέρα. Μέχρι να σταματήσει η βάρκα από την ορμή που είχε πάρει και να πατήσω terra firma, η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη. Ήμουν άρρωστος το επόμενο δίωρο.

    Όταν γινόταν καλό πανηγύρι στον Προβατά, γέμιζε η πλατεία του χωριού από πραματευτάδες. Διοργανώνονταν αγώνες δρόμου και μίνι τουρνουά αγώνων ποδοσφαίρου. Επίσης διαμόρφωναν χώρο για παλαίστρα στο γήπεδο.

    Τα μαγαζιά στην πλατεία είχαν την τιμητική τους, καθώς δεν μπορούσες να βρεις τραπέζι να καθίσεις. Πολύς κόσμος από τα γύρω χωριά ερχόταν στο πανηγύρι μας.

    Εκεί βλέπαμε πόσες τέντες με παιχνίδια είχαν στηθεί, αν είχαν έρθει τα συγκρουόμενα αυτοκινητάκια και ο μπάρμπας που πουλούσε το μαλλί της γριάς

    Εκείνα τα χρόνια ο κόσμος δεν καθόταν τακτικά στις ταβέρνες. Περίμενε τις γιορτές και τα πανηγύρια για να καθίσει στην ταβέρνα για σουβλάκι και αρνάκι στη σούβλα. Κι εμείς τα μικρά αγοράζαμε τα παιχνίδια μας και τρέχαμε ανάμεσα στον πολύβουο κόσμο.

    Κοιτάζαμε τους μεγάλους να χορεύουν και να γλεντούν. Νιώθαμε ασφάλεια και πίστη ότι ο μικρόκοσμός μας, όπως τον ξέραμε, δεν απειλούνταν. Ότι η ζωή θα συνεχιζόταν όμορφη και προβλέψιμη την επόμενη ημέρα.

    Ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος ήταν κυρίως οι μήνες των πανηγυριών. Εκτός από το πανηγύρι του χωριού μας, πηγαίναμε σχεδόν ανελλιπώς στα πανηγύρια των κοντινών χωριών, όπως της Βαμβακιάς, του Στρυμωνικού, του Μητρουσίου, της Αμμουδιάς και της Ηράκλειας (Τζουμαγιάς).

    Ο βασιλιάς των πανηγυριών όμως στην περιοχή, το πανηγύρι με τη μεγαλύτερη ιστορία και αίγλη, το πανηγύρι-θρύλος, αυτό στο οποίο πήγαιναν και οι γονείς μας μικροί ήταν ένα και μοναδικό. Αυτό για το οποίο περιμέναμε ολόκληρο τον χρόνο και για το οποίο αδημονούσαμε όσο πλησίαζαν οι μέρες, στις αρχές του Σεπτέμβρη, με ένα μόνο μελανό σημείο: συνέπιπτε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

    Ήταν το θρυλικό πανηγύρι της Σκοτούσσας, χωριό γύρω στα έξι επτά χλμ. από τον Προβατά, στον δημόσιο δρόμο για την Ηράκλεια, που η εκκλησία του γιορτάζει τη Γέννηση της Θεοτόκου στις 8 του Σεπτέμβρη.

    Το πανηγύρι της Σκοτούσσας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας μου, μια από τις σταθερές της ζωής μου, ένα συμβάν που το περίμενα κάθε χρόνο, όπως περίμενα τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα.

    Αλλά αυτό το πανηγύρι θα γεμίσει μια άλλη ιστορία προσεχώς.

    banner_300_250
    Picture of Αρχοντής Πάντσιος
    Ο Αρχοντής Πάντσιος είναι αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Liverpool Hope University στην Αγγλία

    Κεντρική φωτογραφία
    Αρχείο Ν. Μπαλιάκα/istorikakastorias.blogspot.com/

    MORE STORIES

    Short

    Απόρδα, ο υπαίθριος χώρος αφόδευσης στο Ντένισκο

    Ο Βασίλης Νιτσιάκος, λίγες μέρες πριν από την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του «Και το σώμα θυμάται», παραχωρεί στο Short Stories για προδημοσίευση μια ιστορία για την αφόδευση, ένα από τα θέματα ταμπού στην ακαδημαϊκή λαογραφία

    Νιτσιακος_Η γιαγιά Ίτσα, η καλή μάγισσα της Πίνδου
    Short

    Η γιαγιά Ίτσα, η καλή μάγισσα της Πίνδου

    Ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας Βασίλης Νιτσιάκος παραχωρεί στο Short Stories για προδημοσίευση την ιστορία της Ίτσας, της καλής μάγισσας από το χωριό Ντένισκο (Αετομηλίτσα) των παιδικών του χρόνων