Skip to content
Home » Το όνειρο της κανονικότητας στις Απόκριες του ’70

Το όνειρο της κανονικότητας στις Απόκριες του ’70

    Το όνειρο της κανονικότητας στις Απόκριες του ’70

    Published

    Το όνειρο της κανονικότητας στις Απόκριες του ’70

    Published
    Η Δήμητρα Βήνη αφηγείται στο Short Stories πώς οι Απόκριες της παιδικής της ηλικίας ήταν γεμάτες αυτοσχέδιες μεταμφιέσεις και μεγάλες προσδοκίες που υλοποιήθηκαν με μια στολή Αμαζόνας με καπέλο Ζορό

    Ηθελα πάντα να έχω μια κανονική αποκριάτικη στολή. Πάντα; Όχι. Στην προσχολική ηλικία με ένα ζωγραφιστό μουστάκι κι ένα καπελάκι παριστάναμε με ελαφράδα καθημερινούς τύπους του Πειραιά· τον μάγκα, τον μανάβη, τον γέρο…

    Το κακό άρχισε με το σχολείο όπου τα κορίτσια φορούσαν τυποποιημένες στολές. Γέμιζε η τάξη με αγγέλους, πριγκίπισσες και νεράιδες. Μόνο εγώ ξέμενα με το ζωγραφιστό μουστάκι και το παλιό παντελόνι του θείου Νικόλα γυρισμένο στη μέση τρεις φορές για να μη σέρνονται τα μπατζάκια.

    Ένιωθα τόσο μεγάλη απόσταση από αυτές τις θεσπέσιες οπτασίες. Γύριζα στο σπίτι τσακισμένη μη μπορώντας να βγω από την πόρτα καθώς ήμουν αποκλεισμένη από μια περσόνα που επιθυμούσα. Ήταν τότε που άρχισα να ρωτώ καθημερινά τη μάνα μου τι θα ντυθώ τις επόμενες Απόκριες.

    Εκείνη μου απαντούσε με ένα ποιηματάκι που το θυμόταν απ’ όταν πήγαινε σχολείο.

    «Θέλεις να σου βάλω ντόμινο μακρύ,
    για σπαθί μεγάλο, κούκλα μου μικρή;
    Και δε θα ’ναι φως μου τάχα πιο καλά
    να σε κάνω βλάχα με φλωριά πολλά;
    Όχι δε μ’ αρέσεις. Δες τι σου κεντώ!
    Ζώνη θα φορέσεις κι ένα τρικαντό.
    Θα σ’ ευχαριστήσω! Μα τι συλλογάσαι;
    Όπως κι αν σε ντύσω, μασκαράς θε να ’σαι».

    Ντομινό, τρικαντό. Καθόλου δεν με καθησύχαζαν όλες αυτές οι άγνωστες λέξεις. Συνέχιζα να αγωνιώ.

    Την επόμενη χρονιά η μάνα μου αποφάσισε να με «ντύσει» βλάχα με φλουριά! Βρήκε ένα μικρό κιλίμι που το μετέτρεψε σε ποδιά, ένα γυαλιστερό παπλωματάκι σε φορεσιά και ένα παλιό κολιέ για φλουριά. Κάτι ήταν, αλλά όχι το διακριτό τυποποιημένο, «κανονικό» που ποθούσα. Άσε που ντρεπόμουν όταν με ρωτούσαν τι να απαντήσω; Βλάχα; Και να ξεσπάσουν όλοι στα γέλια;

    Εκείνη τη χρονιά με περίμενε και δεύτερο χτύπημα. Η Νίκη, η καλύτερή μου φίλη, είχε ντυθεί με κανονική στολή Αμαζόνας. Της την είχε στείλει ο αδελφός της από τη Γερμανία. Ένιωσα συντριβή…

    Το κακό άρχισε στο σχολείο όπου τα κορίτσια φορούσαν τυποποιημένες στολές. Μόνο εγώ ξέμενα με το ζωγραφιστό μουστάκι και το παλιό παντελόνι του θείου

    Φαίνεται ότι ζάλισα τη μάνα μου και τον επόμενο χρόνο στρώθηκε και μου έραψε μια ολόιδια στολή. Ήμουν τόσο περήφανη που είχα επιτέλους κι εγώ μια κανονική στολή! Σχεδόν κανονική δηλαδή, γιατί δεν είχα μπαστούνι και καπέλο. Μες στην παιδική μου αθωότητα και τον αυθορμητισμό ένιωσα ότι το εμπόδιο ήταν εύκολα προσπελάσιμο.

    Αγόρασα ένα καπέλο Ζορό από το ψιλικατζίδικο και πήγα στο σχολείο γεμάτη χαρά. Ωστόσο όλοι πήραν χαμπάρι την παραφωνία. Πρώτα από όλους τα αγόρια. «Αμαζόνα με καπέλο καουμπόι» άκουγα συνεχώς. Μάλιστα κάποια παιδιά μου το τραβούσαν για να το φορέσουν.

    Δεν με κατέβαλαν όμως, γιατί η στολή μου ήταν κανονική. Η φίλη μου, Αμαζόνα για δεύτερη χρονιά, είχε ξινίσει που είχα κι εγώ προστεθεί στον χορό των Αμαζόνων. Μου δήλωσε ότι είχε βαρεθεί τη στολή και την επόμενη χρονιά θα ντυνόταν πριγκίπισσα του νερού. Άδραξα την ευκαιρία να έρθω ακόμη πιο κοντά στην κανονικότητα.

    Της πρότεινα ανταλλαγή το μπαστουνάκι της με ό,τι κι αν μου ζητούσε. Μου ζήτησε το κέντημά μου, ένα κίτρινο παπάκι –ποτέ δεν είχα στρωθεί να ρίξω βελονιά– με όλες τις κλωστές του! Ήταν φανερή η κλεψιά αλλά για μένα φάνταζε σούπερ επιτυχία.
    Την επόμενη μέρα η Νίκη μου ζήτησε το μπαστουνάκι πίσω χωρίς να μου επιστρέψει τα δικά μου. Μάταια της θύμισα τη συμφωνία μας.

    Ήταν μεσημέρι προς απόγευμα και τα αίματα είχαν ανάψει. Ούτε που θυμάμαι πώς πιαστήκαμε στα χέρια. Την είχα βάλει κάτω όπως λέμε και της έριχνα υπό τους αλαλαγμούς της μάνας της και της αδελφής της που κοίταζαν από το μπαλκόνι και φώναζαν: «Τη σκοτώνει, τη σκοτώνει!».

    Πήρε χαμπάρι τις φωνές και η μάνα μου, βγήκε έξω, άρπαξε το μπαστουνάκι, το μήλον της Έριδος, κι άρχισε να με ραβδίζει στα πόδια αλύπητα, προς ικανοποίηση των γειτόνων αλλά και των αλλοφρόνων συγγενών που απολάμβαναν το θέαμα κανονικά.

    Ευτυχώς για μένα, όπως αργότερα συνειδητοποίησα, το όνειρό μου για ένταξη στην κανονικότητα είχε πανηγυρικά αποτύχει. Μα ποιος κανονικός άνθρωπος θα φανταζόταν την Αμαζόνα με καπέλο και μπαστούνι;

    banner_300_250
    Picture of Δήμητρα Βήνη
    Η Δήμητρα Βήνη είναι παιδίατρος, ΜSc Δημόσια Υγεία, διευθύντρια Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας. Είναι μέλος της ένωσης σεναριογράφων.

    MORE STORIES

    Άστεγοι Πειραιάς Βήνη shortstories
    Short

    Η γνωριμία μου με την Άντζελα, μια άστεγη στον Πειραιά

    Η Δήμητρα Βήνη γράφει στο Short Stories για τη γνωριμία της με μια άστεγη στον Πειραιά η οποία είχε πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης με πιστωτικές κάρτες, και καταδεικνύει την κατάσταση στην οποία ζουν οι ανέστιοι στην περιοχή

    παππού_Δήμητρα Βήνη shortstoriesgr
    Short

    Η φωτογραφία του παππού μου και μια κρυμμένη ιστορία

    Η Δήμητρα Βήνη μεταφέρει στο Short Stories την ιστορία του παππού της, πρόσφυγα από τη Μικρασία και επιζώντα από τα φοβερά τάγματα εργασίας, ο οποίος μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης βρέθηκε στην Ελλάδα αναζητώντας την αγαπημένη του