Skip to content
Home » Μια μέρα στο σπίτι του Γιώργου Σεφέρη

Μια μέρα στο σπίτι του Γιώργου Σεφέρη

  Μια μέρα στο σπίτι του Γιώργου Σεφέρη

  Published
  Η Γιούλη Χρονοπούλου στο γραφείο του Γιώργου Σεφέρη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας-ντοκιμαντέρ «Γιώργος Σεφέρης – Αδαμάντιος Διαμαντής: Ο κόσμος της Κύπρου». Το πορτρέτο του ποιητή είναι χαρακτικό του Τάσσου

  Μια μέρα στο σπίτι του Γιώργου Σεφέρη

  Published
  Η Γιούλη Χρονοπούλου στο γραφείο του Γιώργου Σεφέρη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας-ντοκιμαντέρ «Γιώργος Σεφέρης – Αδαμάντιος Διαμαντής: Ο κόσμος της Κύπρου». Το πορτρέτο του ποιητή είναι χαρακτικό του Τάσσου
  Η Γιούλη Χρονοπούλου βρέθηκε για γυρίσματα στο σπίτι του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη και μεταφέρει στο Short Stories την ιδιαίτερη αύρα που αποπνέει

  ούσεΑνοιξη 2011: Αποσπασμένη στην Εκπαιδευτική Τηλεόραση ήμουν (συν)υπεύθυνη για την ταινία-ντοκιμαντέρ Γιώργος Σεφέρης – Αδαμάντιος Διαμαντής: Ο κόσμος της Κύπρου. Μια ελληνοκυπριακή συμπαραγωγή για τη σχέση του Έλληνα ποιητή με τον Κύπριο ζωγράφο στο φόντο των ιστορικών εξελίξεων γύρω από το Κυπριακό. Με σκηνοθέτες τον Φώτη Γαρυφαλάκη και τον Γιώργο Κούμουρο και αφηγήτρια-πρωταγωνίστρια τη Μαρκέλλα Γιαννάτου.

  Η τελευταία μέρα των γυρισμάτων, τα περισσότερα από τα οποία είχαν γίνει στην Κύπρο τον Απρίλιο, ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή 13 Μαΐου. Η υποτιθέμενη (για τους δυτικούς) αποφράς ημέρα στάθηκε για μας ιδιαίτερα ευτυχής. Αφού τα γυρίσματα θα γίνονταν στο σπίτι του Σεφέρη, Άγρας 20, δίπλα στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

  Εξωτερικά μοντερνισμός του ’50. Εσωτερική αρχιτεκτονική επίσης ενδιαφέρουσα: μεγάλο σαλόνι, σκαλοπάτια για διαφορετικά επίπεδα στον χώρο, αυλή και ολάνθιστος κήπος στην πίσω πλευρά. Ξαφνικά ένιωθες ότι δεν ήσουν στην Αθήνα. Και πόσα αντικείμενα! Τι ζεστή ατμόσφαιρα!

  Το σπίτι το διατηρούσε όπως ήταν επί Σεφέρη η προγονή του, η Άννα Λόντου. Μια υπέροχη κυρία, αριστοκρατικής εμφάνισης και αρχοντικών τρόπων. Όμορφη ακόμη στα 80 της χρόνια, που θύμιζε πολύ τη μητέρα της, σύζυγο του Σεφέρη, Μαρώ.

  Ήταν αυτή που είχε παραχωρήσει την άδεια για τα γυρίσματα, ήταν αυτή που μας υποδέχθηκε με θέρμη. Όταν με αυθορμητισμό της εξέφρασα τον θαυμασμό μου για την εμφάνισή της, μου απάντησε με σεμνότητα: «Εγώ όμορφη; Πραγματικά όμορφη ήταν η μητέρα μου, η δε αδελφή μου ήταν καλλονή· όλο το Παρίσι μιλούσε για κείνη».

  Η Άννα Λόντου μας φιλοξένησε ολοπρόθυμα. Μας ξενάγησε σε κάθε γωνιά του σπιτιού, φωτογραφήθηκε μαζί μας, εμπιστεύτηκε στο πολυπληθές συνεργείο μας το σπίτι της για τα μακρόσυρτα γυρίσματά μας. Μας επέτρεψε να κινηθούμε με άνεση σε κάθε χώρο, ανάμεσα στα προσωπικά αντικείμενα του ποιητή. Μιλούσε με αγάπη για κείνον και μας αφηγήθηκε όμορφες ιστορίες.

  Μεγάλο σαλόνι, αυλή και ολάνθιστος κήπος στην πίσω πλευρά. Και πόσα αντικείμενα! Τι ζεστή ατμόσφαιρα!

  Μάθαμε, για παράδειγμα, ότι εκείνος αποφάσισε να φωνάζει τη γυναίκα του Μαρώ, ενώ την έλεγαν Μαρίκα, αλλά τη φώναζε επίσης και Ματζουράνα.

  Εκεί ήταν και οι δύο πίνακες που χάρισε ο Διαμαντής στον Σεφέρη, τα Τα φουντούκια (Λεπτοκάρυα) και το πορτρέτο του Παπακωνστάντινου, του παπά από τις Λεπτομέρειες στην Κύπρο.

  Εκεί και ολόκληρη συλλογή από κυπριακές κολόκες (εγχάρακτες κολοκύθες), εκεί και οι δύο γοργόνες στην ξύλινη βιβλιοθήκη του, ζωγραφισμένες από τον ίδιο – η γοργόνα ήταν το σήμα κατατεθέν του, η βινιέτα σε όλα τα βιβλία του, χαραγμένη και σε όλα τα εξωτερικά φωτιστικά του σπιτιού.

  Εκεί και οι φωτογραφίες του ποιητή με τη γυναίκα του, με όλη την οικογένεια, αλλά και με γνωστούς ανθρώπους του πνεύματος. Και τόσα άλλα πράγματα, όπως η συλλογή κοχυλιών της Μαρώς Σεφέρη, αλλά και το τραπέζι του σαλονιού, ένα μεγάλο –σχεδόν δύο μέτρων–, μονοκόμματο, ακατέργαστο και ασύμμετρο, κομμάτι ξύλου από ένα δέντρο που φύεται στην Αγγλία και του το έστειλε ο ξυλουργός ως δώρο-έκπληξη, καθώς όταν ο Σεφέρης βρισκόταν στο μαγαζί του στο Λονδίνο εξέφρασε τον θαυμασμό του γι’ αυτό, η δε γυναίκα του το μετέτρεψε σε τραπέζι.

  Την Άννα Λόντου, που πέθανε στις 22.12.2022, θα τη θυμάμαι πάντα με τρυφερότητα για την ευγένεια, τη γλυκύτητα και την καλοσύνη που απέπνεε, όπως αξέχαστο θα μου μείνει κι εκείνο το πρωινό, που ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία.

  banner_300_250
  Picture of Γιούλη Χρονοπούλου
  Η Γιούλη Χρονοπούλου είναι φιλόλογος

  Κεντρική φωτογραφία
  Προσωπικό αρχείο της Γιούλης Χρονοπούλου

  MORE STORIES