Skip to content
Home » Τζαμάροντας και κτίζοντας μουσικές γέφυρες στο φεστιβάλ τζαζ της Ρόδου

Τζαμάροντας και κτίζοντας μουσικές γέφυρες στο φεστιβάλ τζαζ της Ρόδου

  Τζαμάροντας και κτίζοντας μουσικές γέφυρες στο φεστιβάλ τζαζ της Ρόδου

  Published

  Τζαμάροντας και κτίζοντας μουσικές γέφυρες στο φεστιβάλ τζαζ της Ρόδου

  Published
  O Δημήτρης Βασιλάκης γράφει στο Short Stories για το πώς οραματίστηκε και πώς εξελίχτηκε το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου, φέρνοντας κοντά μουσικούς απ’ όλο τον κόσμο

  Το φεστιβάλ τζαζ της Ρόδου ξεκίνησε σαν ιδέα το 2015. Τότε παρουσίασα το Jazz Democracy Concept στο London Jazz Festival. Ήταν μια ανάγκη να συνδεθεί ένα ελληνικό περιφερειακό φεστιβάλ τζαζ με τα διεθνή φεστιβάλ.

  Με τη βοήθεια του Ρόδιου φοιτητή μου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Λευτέρη Χατζηαντώνη το προτείναμε στην περιφέρεια και στον δήμο. Τον Απρίλιο του 2018 προσκλήθηκα από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη και το Υπουργείο Εξωτερικών. Κλήθηκα να παρουσιάσω το Jazz Democracy για τη Διεθνή Ημέρα Jazz.

  Τότε η τουρκική αντιπροσωπεία μας πρότεινε να συνδέσουμε το φεστιβάλ τζαζ της Ρόδου με το αντίστοιχο στο Bodrum. Έτσι το 2019 έγινε η αδελφοποίηση των δύο φεστιβάλ, κάτω από τον κοινό τίτλο Jazz Across the Water. Φιλοξενήσαμε ένα τουρκικό σχήμα στο Παλάτι των Ιπποτών της Ρόδου. Εμείς ταξιδέψαμε στο Bodrum Jazz Festival με ένα ελληνικό σχήμα.

  Η εμπειρία είναι μοναδική και ειδικά η σύμπραξη με τους γείτονες και οι μαγικές στιγμές που βιώνουμε όταν τζαμάρουμε Έλληνες, Τούρκοι και Κύπριοι μουσικοί στο Παλάτι των Ιπποτών. Εξαιρετική εντύπωση μου έχει κάνει ο σεβασμός και η φιλοξενία που απολαμβάνουμε από τους γείτονες.

  Ο χαρακτήρας του φεστιβάλ μας είναι διεθνής. Στόχος μας είναι να ενοποιήσουμε πολλές περιοχές της Μεσογείου. Επίσης έχουμε συμμετοχές από την Ευρώπη και την Αμερική. Φέτος οι συνεργασίες μας έχουν επεκταθεί με το Athens Jazz στην Τεχνόπολη, αλλά και με το Cyprus Jazz and World Music Showcase.

  Η σύμπραξη με τους γείτονες είναι μοναδική, όπως και οι μαγικές στιγμές όταν τζαμάρουμε Έλληνες, Τούρκοι και Κύπριοι μουσικοί στο Παλάτι των Ιπποτών

  Μέσω μορφωτικών ιδρυμάτων και πρεσβειών επιδιώκουμε συνεργασίες με πολλές χώρες της Ευρώπης. Αυτήν τη χρονιά θα έχουμε μαζί μας καλλιτέχνες από την Εσθονία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και συνεργασία με την εκπαιδευτική πλατφόρμα των Tomorrow’s Warriors, με τη Cherise που ξεκίνησε από τα γκέτο του Νότιου Λονδίνου και μέσα από την εκπαιδευτική πλατφόρμα έφτασε να είναι από τις ανερχόμενες σταρ της Βρετανίας και να διδάσκει σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Θα μας μιλήσει για την προσωπική της πορεία και θα εμπνεύσει τους νέους μουσικούς του νησιού.

  Αξέχαστες στιγμές έχουμε βιώσει στην Ακρόπολη, όπου ο ήχος και η ατμόσφαιρα είναι μαγικές, σαν να βρισκόμαστε σε ένα μικρό Ηρώδειο, πάνω σε έναν λόφο που αγναντεύει τα Δωδεκάνησα.

  •••

  Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου διεξάγεται στη 01-07.06.2024 στην Παναγία του Μπούργκου στη Ρόδο και στις 02-04.06.2024 στο Παλάτι των Ιπποτών.

  banner_300_250
  Picture of Δημήτρης Βασιλάκης
  Ο Δημήτρης Βασιλάκης είναι σαξοφωνίστας, συνθέτης, ακαδημαϊκός ερευνητής και ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου & Νοτίου Αιγαίου

  ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

  MORE STORIES

  Nikos Mastrochristos_με τον γιο ενός επιζώντα του Άουσβιτς στην Οβριακή της Ρόδου
  Short

  Με τον γιο ενός επιζώντα του Άουσβιτς στην «Οβριακή» της Ρόδου

  Ο ξεναγός Νίκος Μαστροχρήστος γράφει στο Short Stories για τη συγκλονιστική συνάντηση που είχε πριν από τέσσερα χρόνια με τον γιο ενός επιζώντα από το Άουσβιτς Ρόδιου Εβραίου, που ταξίδεψε στη Ρόδο για να γνωρίσει την πατρίδα του πατέρα του

  Βαμβακάρη ΜΑΤΟΚΛΑΔΑ short strories
  Short

  Ο Βαμβακάρης τρώει ban σε ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης

  Ο μουσικός Κ. Κ. μοιράζεται με το Short Stories μια ιστορία μουσικής τρέλας με τα «Ματόκλαδα» του Βαμβακάρη να απαγορεύονται σε ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης. Ίσως γιατί δεν εναρμονίζονται με τη βρώση γαλακτομπούρεκων…