Skip to content
Home » Aναμνήσεις της μητέρας μου από την Κατοχή στη Σύρο

Aναμνήσεις της μητέρας μου από την Κατοχή στη Σύρο

    Aναμνήσεις της μητέρας μου από την Κατοχή στη Σύρο

    Published
    Αξιωματικοί του ιταλικού κατοχικού στρατού στη Σύρο

    Aναμνήσεις της μητέρας μου από την Κατοχή στη Σύρο

    Published
    Αξιωματικοί του ιταλικού κατοχικού στρατού στη Σύρο
    O Λευτέρης Ζάννες αναπαράγει για το Short Stories τις αναμνήσεις της μητέρας του από τις δύσκολες μέρες της ιταλικής Κατοχής στη Σύρο, με τους βομβαρδισμούς από τα βρετανικά αεροπλάνα και τους νεκρούς από την πείνα

    Aνήμερα της 28ης Οκτωβρίου βρέθηκα στο πατρικό μου σπίτι στη Σύρο, όπου κατοικεί η ανάπηρη 92άχρονη μάνα μου. Παρότι βρίσκεται καθηλωμένη στο κρεβάτι και στην αναπηρική καρέκλα, η μνήμη της είναι συναρπαστική.

    Της ζήτησα να ξαναζωντανέψει εκείνη την εποχή στο μυαλό της. Άρχισε να μου διηγείται πολλά περιστατικά και σχεδόν δακρυσμένος την άκουγα χωρίς να τη διακόπτω. Η μητέρα μου το 1940 ήταν επτά ετών. Οι εικόνες όμως και τα συναισθήματα των μαύρων εκείνων καιρών της έχουν αφήσει βαθύ αποτύπωμα.

    Μετά τη συνθηκολόγηση τον Απρίλιο του 1941 το νησί πέρασε στην κατοχή των ιταλικών στρατευμάτων. Η βρετανική αεροπορία βομβάρδιζε ανά τακτά χρονικά διαστήματα στρατιωτικούς στόχους στη Σύρο. Υπήρξαν όμως και μεγάλες αστοχίες, με αποτέλεσμα οι Συριανοί να θρηνήσουν αρκετούς άμαχους συμπολίτες τους.

    Το πρώτο που θυμήθηκε ήταν ένα τραγουδάκι που είχε σκαρώσει η λαϊκή μούσα για να εξυμνήσει τα κατορθώματα των Βρετανών πιλότων.

    «Να τονε και κατεβαίνει από την Φανερωμένη
    και του ρίχνουνε
    μα δεν τον βρίσκουνε.
    Κάθε βράδυ στις οκτώ η ώρα κατεβαίνει
    από την Χώρα και του ρίχνουνε
    μα δεν τον βρίσκουνε.
    Γεια σου, Τζίμη παλικάρι,
    που εβούλιαξες την Βάρη
    και του ρίχνουνε
    μα δεν τον βρίσκουνε»

    Θυμήθηκε άλλη μια φορά τη μέρα που βομβάρδιζαν το λιμάνι και εκείνη είχε ανέβει στην ταράτσα, χωρίς να την πάρει είδηση κανείς, για να δει τ’ αεροπλάνα. Φώναξε στη γιαγιά μου: «Μαμά, έλα γρήγορα να δεις. Ένα αεροπλάνο ρίχνει αεροπλανάκια!». Έβλεπε τις βόμβες σαν μικρά αεροπλάνα. Σαν το αεροπλάνο να είχε ανοίξει την κοιλιά του και να γεννούσε.

    Έντρομη η γιαγιά μου πρόλαβε και την κατέβασε από την ταράτσα. Μαζί με τα άλλα τρία της παιδιά κλείστηκαν στο πλυσταριό που βρισκόταν στο υπόγειο του σπιτιού. Εκείνη την ημέρα η συνοικία της Νεάπολης και του Αγίου Γεωργίου θρήνησε αρκετά θύματα από τις άστοχες ρίψεις των πιλότων.

    Από το παράθυρό της έβλεπε τις σορούς πάνω σε κάρα και μάκινες –αυτοκίνητα, έτσι ακριβώς τα ανέφερε– που τις πήγαιναν στου Χαρτουλάρη για να θαφτούν

    Από τις εκρήξεις καταστράφηκαν όλα τα τζάμια στο σπίτι. Ο παππούς πήρε όλη την οικογένεια και τη μετέφερε σε ένα φιλικό σπίτι στα Καμίνια, όπου θεώρησε ότι διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο. Στον δρόμο όμως για το σπίτι που θα τους φιλοξενούσε πρόλαβε να δει κάποιον νεκρό γείτονα ανάμεσα στα ερείπια που είχαν προκαλέσει οι βόμβες. Τον είχαν σκεπάσει με ένα κομμάτι τσίγκο (χρησιμοποιούνταν για σκέπη στα πολύ φτωχικά σπίτια).

    Το σπίτι της ήταν επί της οδού Αγίου Γεωργίου που είναι ο κεντρικός δρόμος της περιοχής. Στον Άγιο Γεώργιο βρίσκεται το νεκροταφείο της πόλης και στην Κατοχή ο δήμος χρησιμοποίησε ένα ιδιωτικό οικόπεδο, προκειμένου να θάβονται σε ομαδικούς τάφους οι εκατοντάδες νεκροί από την πείνα – ιδιαίτερα τον χειμώνα του 1941-1942.

    Από το παράθυρό της έβλεπε τις σορούς πάνω σε κάρα, φορεία και μάκινες –αυτοκίνητα, έτσι ακριβώς τα ανέφερε– που τις πήγαιναν στου Χαρτουλάρη για να θαφτούν.

    Οι θύμησες της έρχονταν στην επιφάνεια κατά ριπάς. Είχα βουρκώσει με τα λόγια της. Ένιωθα δέος όχι μόνο για εκείνη, αλλά για όλους τους ανθρώπους του τότε που δοκιμάστηκαν σκληρά, αλλά δεν λύγισαν. Έκαναν οικογένειες, πρόκοψαν, μας μεγάλωσαν.

    banner_300_250
    Picture of Λευτέρης Ζάννες
    O Λευτέρης Ζάννες είναι σύμβουλος επενδύσεων και διαχείρισης ακινήτων και ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός

    Κεντρική φωτογραφία
    Archivio Centrale dello Stato

    MORE STORIES

    Σαντορίνη την Κατοχή shortstories.gr mccabe
    Short

    Οι μνήμες του πατέρα μου από την Κατοχή έναυσμα για το βιβλίο μου

    Ο Πέτρος Φύτρος μεταφέρει στο Short Stories τις αφηγήσεις του πατέρα του από την Κατοχή και τον λιμό στη Σαντορίνη, που αποτέλεσαν την αφετηρία για το βιβλίο του «Ελληνική Πολιτεία 1941-42. Το κράτος υπό ξένη κατοχή»

    Λαύριο ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ shortstories ΓΙΟΥΛΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
    Short

    Συσσίτια από ασήμι στο κατοχικό Λαύριο

    Η Γιούλη Χρονοπούλου γράφει στο Short Stories για τους θαρραλέους εργαζομένους στο Λαύριο που εκμεταλλεύτηκαν το αργυρούχο μετάλλευμα κάτω από τη μύτη των καραμπινιέρων